StoryEditor

Návrat do socializmu. Fico vyrazil do polí (foto)

22.07.2013, 17:30
Obraz ako z budovateľských filmov -- premiér Robert Fico išiel do rodného kraja otvoriť žatvu.

Keď niet novej diaľnice, na ktorej sa dá prestrihnúť páska, politikom príde vhod aj zahájenie žatvy. Premiér Robert Fico dnes využil začiatok žatevných prác v rodnom kraji na prezentáciu pred médiami. Žírne lány obilia, vrčiace kombajny a blankytné nebo poskytli premiérovi ideálnu scénu, ako vystrihnutú z diel socialistických filmárov. „Chcem skonštatovať, že úroda tento rok vyzerá podstatne lepšie, môžeme hovoriť o slušnej priemernej úrovni,“ vyhlásil predseda vlády pred novinármi potom, ako sa pol hodinu rozprával s miestnymi farmármi.

Politická akcia, trdia odborníci
Politológovia považujú premiérov výjazd za dobre pripravenú propagačnú akciu. „Na prvý pohľad to môže byť trochu smiešne a pripomínať časy dávno minulé, ale je to premyslený krok voči cieľovej skupine svojich voličov,“ hovorí politológ Pavol Marchevský. Smeru-SD sa podľa neho dlhodobo darí orientovať podobné podujatia na voličov.

„Budúci prezidentský kandidát  Robert Fico už púšťa hudbu výlučne pre svoju cieľovú skupinu,“ hovorí odborník na politický marketing Radovan Choleva. Premiér podľa neho počíta aj s tým, že pre médiá to bude návrat do obdobia socializmu, keďže práve žatva bola jedným zo symbolov politickej propagadny tých čias. „Pre jeho voličov sú to však príjemné spomienky,“ dodal. Podobne ako v prípade zotrvania amerického investora vo východoslovenských oceliarňach chcel podľa neho premiér opäť oznámiť dobrú správu – dobrú úrodu – priamo z terénu.

 ...chlieb sa je
Štát pritom pripravil poľnohospodárom nepríjemnú novinku. Od januára 2014 zvýši Slovenský pozemkový fond ceny za nájom poľnohospodárskej pôdy z 1,5% na 2,2 percenta z hodnoty pôdy. Výsledná cena by následne mala stúpnuť na 29 eur za hektár a rok v priemere. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon to označil za likvidačné opatrenie pre mnohých poľnohospodárov. Fond prenajíma zhruba 150-tisíc hektárov štátnej pôdy. „Keď porovnáme okolité štáty, Maďarsko má až okolo 90 eur za hektár a rok, Česká republika 65 euro, čiže naši poľnohospodári majú stále určitú výhodu,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Štát prenajíma slovenským poľnohospodárom pôdu najlacnejšie v celom regióne. Privítal by som, keby ste to pochválili a pozreli sa skôr na prenájom od cirkvi a súkromníkov,“ dodal premiér Fico. Cirkev a súkromní vlastníci prenajímajú poľnohospodárom pôdu za zhruba trojnásobnú sumu ako štát.<

 Odlišná optika
Poľnohospodári s touto optikou nesúhlasia. Výška nájomného bola podľa Antona Ceba, šéfa Poľnohospodárskeho družstva Hlohovec doposiaľ „tolerantná“. „Ale treba sa pozrieť aj na to, že slovenský štátny rozpočet dáva poľnohospodárom minimum v porovnaní s okolitými štátmi, aj Maďari aj Česi majú zo štátneho rozpočtu viac, upozornil. „Vyhovárať sa, že niekde je to viac, to sa mi nepáči, my nemáme také podmienky ako v iných štátoch, to by sme od nich museli kopírovať aj iné veci, cenové relácie a podobne, aby sa to dalo porovnať,“ namieta predseda poľnohospodárskeho družstva v Šenkviciach Karol Motyka s tým, že nová sadzba poľnohospodárov výrazne zaťaží.



Snímky: HN/Pavol Funtár a TASR/M. Baumann

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:18