StoryEditor

Lotyši nám pomohli. Postup máme vo svojich rukách

13.05.2013, 17:35
Autor:
tasrtasr
Slováci budú bojovať o postup do štvrťfinále. V poslednom zápase skupiny sa stretnú s USA.

Hokejisti Lotyšska zdolali v úvodnom pondelňajšom súboji na MS Francúzsko 3:1 a odpútali sa z dna tabuľky helsinskej skupiny. Víťazstvom zároveň výrazne vylepšili slovenské štvrťfinálové vyhliadky. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú postup opäť vo vlastných rukách, v utorkovom záverečnom stretnutí v B-skupine (11.15 SELČ) im štvrťfinálovú miestenku zabezpečí víťazstvo v riadnom hracom čase nad USA.

Lotyši sa vďaka výhre vyšvihli z posledného ôsmeho miesta v tabuľke na šiestu priečku, keď okrem Rakúska preskočili aj svojho pondelkového súpera. V zápase malo svoje zastúpenie aj Slovensko v osobe hlavného rozhodcu Vladimíra Balušku.

B-skupina:
Lotyšsko - Francúzsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly: 15. Cipulis (Sprukts, Freibergs), 26. Sprukts (Cipulis), 57. Darzinš (Sprukts) - 44. Desrosiers (Y. Treille, Hecquefeuille). Rozhodcovia: BALUŠKA (SR), Brüggemann (Nem.) - Käck (Švéd.), Morrison (USA), vylúčení: 5:3 na 2 min., naviac Sotnieks 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2204 divákov.

Lotyšsko: Gudlevskis - Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Cipulis, Sprukts, Darzinš - Indrašis, Girgensons, Kenins - Jekimovs, Džerinš, Meija - Berzinš, Štals, Pavlovs

Francúzsko: Huet - Auvitu, Manavian, Hecquefeuille, Bachet, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - Henderson, A. Roussel, Da Costa - Guttig, Raux, Bertrand

Zápas, ktorý bol zaujímavý aj z hľadiska slovenských postupových ambícií, mal síce solídnu intenzitu, ale celkovou kvalitou sa nepribližoval ani šampionátovému priemeru. Lotyšov poslal v 15. minúte do vedenia Cipulis, ktorý v presilovke dorazil do siete strelu Freibergsa. Francúzi pôsobili bez iskry a bez nápadu a bolo otázkou času, kedy inkasujú znova. Na 2:0 upravil v druhej tretine po Cipulisovom vysunutí Sprukts, ktorý potrestal chybu Hecquefeuillea pri rozohrávke. Náskok mohol následne zvýšiť Darzinš, sľubnú šancu však nepremenil. Až v tretej časti Francúzi herne pridali. Lotyši nedokázali ukrotiť tvrdosť a dopúšťali sa zbytočných faulov. Hráči z pobalstkej krajiny ešte prežili 43-sekundové oslabenie o dvoch hráčov, no inkasovali v hre 4 na 5, keď Gudlevskis neudržal v lapačke strelu Desrosiersa. Jeho zásah uznali rozhodcovia až po nezvyčajnej dvojnásobnej konzultácii s videorozhodcom, keď jasnú situáciu najskôr videorozhodca za gól neoznačil. Zápas sa nečakane zamotal a čoskoro mohlo byť vyrovnané, no Bellemareovu delovku zastavila horná žŕdka. Lotyši si ale víťazstvo nenechali vziať, v 57. minúte kapitán Darzinš spečatil v presilovke výsledok na 3:1.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:42