StoryEditor

6 vecí, ktoré môže nový prezident zmeniť

28.03.2014, 23:00
Autor:
redred
Prezident reprezentuje štát. Dovnútra aj navonok. Prečítajte si, čo môže zmeniť.

Odobrovanie medzinárodných zmlúv
Prezident dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Má teda právo takúto zmluvu aj odmietnuť a nepodpísať ju. Koná síce na odporúčanie parlamentu, konečné rozhodnutia sú ale na ňom. Navyše, ak má prezident podozrenie, že medzinárodná zmluva nie je v poriadku, môže podať návrh na Ústavný súd. Ten by mal potom rozhodnúť, či je v súlade s našou ústavou alebo s ústavným zákonom. 

Menovanie a odvolávanie členov vlády
Hlava štátu má povinnosť vymenovať a odvolávať predsedu vlády a ostatných členov vlády, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu. Podľa ústavných právnikov by tak u nás nemala nastať situácia ako v Čechách, kde mal pri zostavovaní vlády rozhodujúce slovo aj prezident. Odvolať premiéra a ministrov môže slovenský prezident rovnako iba na návrh vlády, alebo ak parlament vysloví vláde nedôveru.

Rozpustenie parlamentu
Prezident môže rozpustiť Národnú radu, ak tá do polroka od vymenovania vlády neschválila svoje programové vyhlásenie. Rovnako, ak sa do troch mesiacov neuzniesla o vládnom návrhu zákona, s ktorým bolo spojené vyslovenie dôvery vláde, alebo ak nebola viac ako tri mesiace uznášania schopná. Toto právo hlava štátu nemôže uplatniť počas posledného polroka svojho volebného obdobia, počas vojny, vojnového alebo výnimočného stavu.

Vetovanie zákonov
Prezident môže vrátiť zákon späť Národnej rade spolu so svojimi pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Je však len na parlamente, či sa s nimi stotožní, alebo nie. Ak je totiž zákon napriek tomu znova schválený, dostáva sa do Zbierky zákonov a teda platí aj bez podpisu prezidenta. Silnejšie právomoci má prezident v prípade rozhodnutí trestných súdov. Môže totiž odpustiť a zmierniť uložené tresty, ale aj udeliť väzňom individuálnu milosť alebo amnestie. 

Menovanie a odvolávanie sudcov
Prezident si sám vyberá, koho vymenuje za predsedu a podpredsedu Ústavného súdu. Jediná podmienka je, že sa musí rozhodnúť spomedzi 13 sudcov Ústavného súdu. Zákon neurčuje, za akých podmienok ich môže odvolať, takže teoreticky má aj v tomto prezident voľnú ruku. V prípade nominantov na predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu si vyberá spomedzi tých, ktorých mu navrhla Súdna rada. Ako sa ukázalo aj pri kauze nevymenovania Jozefa Čentéša, prezident tento návrh ale nemusí akceptovať.

Vyhlásenie vojny
Prezident je hlavným veliteľom ozbrojených síl. Vypovedáva tak vojnu či naopak uzatvára mier, ak o tom predtým rozhodne parlament a ak je Slovenská republika napadnutá, alebo ak to vyplýva zo záväzkov z medzinárodných zmlúv. Na návrh vlády môže aj nariadiť mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlásiť vojnový alebo výnimočný stav. Rovnako tak ich môže ukončiť.

01 - Modified: 2006-03-17 14:22:00 - Feat.: 0 - Title: OPEC dnes opäť mierne znížila prognózu tohtoročného dopytu po rope
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:19