StoryEditor

Kaliňák na HNClube: Reforma ESO pomôže aj podnikateľom

14.11.2013, 08:57
Autor:
redred
Minister vnútra, poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý a odborník na verejnú správu Ľubomír Plai diskutovali o reforme ESO.

Minister vnútra Róbert Kaliňák hovoril na dnešnom HNClube o reforme verejnej správy - vládnej reforme ESO. Okrem neho vystúpili aj poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý a odborník na verejnú správu Ľubomír Plai.





Online prenos:

12:23
HNClub sa skončil. Šéfredaktor Peter Vavro sa poďakoval všetkým hosťom za účasť.
12:19
Posledná otázka. Opäť od šéfredaktora: Odkedy teda budú mať ludia všetko na jednom mieste?
Kaliňák: Začiatkom roka 2015 by už mali byť vybudované všetky klientske centrá na Slovensku. Pre podnikateľov je zaujímavé, že už neviažeme agendu k trvalému pobytu. Môže využiť najbližšie centrum ktoré mu reforma poskytne.

12:17
Šéfredaktor Peter Vavro sa spýtal Kaliňáka, kedy teda budeme mať štátnu správu, ktorú všetci chceme.
Kaliňák reagoval: Verím, že už na budúci rok budeme môcť diskutovať o zákone a presnom stanovení hraníc politických nominácií.

12:10
Hosť zo spoločnosti Deloitte sa spýtal ministra, či plánuje v rámci reformy urobiť opatrenia, ktoré budú lepšie hodnotiť ľudí.
Kaliňák: Hovoril som najmä o tom, že v úvode robíme štrukturálnu zmenu a potom si nastavíme, kde budeme potrebovať pomoc. Budeme riešiť, kedy ľudia najviac žiadajú, aby sme boli pripravení.

12:03
Primátor Leopoldova súhlasí s ministrom Kaliňákom. Na otázku Ondreja Mateja reagoval aj on: "Je to na vás, ako si to zorganizujete. To je vaša vec, takéto veci tu nehovorte." Kaliňák sa pridáva do tejto diskusie: "Neviem, či ste merali výkon zamestnancov, ale dávať ho do priamej úmery dĺžku ich pracovného času s výkonnosťou je nezmysel."

11:55
Kaliňák sa bráni. Reaguje na pracovný čas ľudí. "Zachádzame do demagogických vecí. Týmto sa zaoberať nebudem."

11:53
Ján Bôcik, zástupca starostu v mestskej časti Ružinov: "Oberáte občana o prístup k úradu a o to, aby mu službu poskytol." Kaliňák: "Ti spodní úradníci nebývajú menení, máme šéfov sekcie ktorí prežili trinástich ministrov. Čiže nad týmto sa nezamýšľam. My musime zadeliť, kde sú politické nominácie a kde nie sú a potom sa môžeme baviť o defnitíve. To však neznamená, že nie sú neodvolateľní."

11:46
Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo sa pýta Plaia. Ten reaguje: Nato aby sme mohli vytýčiť mantinely, aby sa tá profesionalizácia mohla udiať, tak potrebujeme nový ústavný zákon. Problémom je, kto tam zostane, kto z neho vypadne. Manažér vie, že musíte robiť s ľudmi, ktorých máte. Potom sa musíte orientovať na pozície takého charaktetu, ktoré vam identifukujú potenciál ľudí.

11:41
Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo kritizoval ministra: "Toto, o čom sa tu bavíme nie je reforma, to je samozrejmosť. Mala by to byť každodenná úloha každej vlády. Je povinnosťou byť efektívny, nastaviť správnu infraštruktúru a zabezpečiť patričný personál."
"Ste stále presvedčený, či je všetko tak, ako má byť? Obávam sa, že nastavíte krátkodobý hardware, ktorý sa o dva tri roky ukáže ako nevyhovujúci."

11:38
Miroslav Králik, právnik, ktorý zastupuje Slovensko-srbskú obchodnú komoru. "Pán minister, vymysleli ste obrovský projekt, ktorý bude mať zrejme mentálne dôsledky. Meníte rozmýšľanie ľudí. Zatiaľ som nepočul odpoveď na to, ako budete kontrolovať situáciu, keď vám život alebo občania odmietnu vami implementovaný projekt. Ako budete reagovať, keď táto vaša vízia bude mať trhliny, alebo nedostatky.? Na tieto kontrolné mechanizmy sa pýtam preto, aby sa dobre marketingovo pomenovaná reforma ESO nezmenila na pexeso."

Odpoveď ministra: "Úplne nerozumiem otázke. Vždy prichádzajú komplikácie. Než prebyrokratizovaný systém rozbehnete, môže mať určité problémy. Toto nie je produkt, o ktorý občan má, alebo nemá záujem. Občan nemá možnosť voľby. Pokiaľ ide o otázku, že to nebude fungovať, zavádzame aj callcentrá, na ktoré sa môžu občania obrátiť. Na každom klientskom centre bude navyše kontrolórom supervizor."

11:32
Na rad už prichádzajú otázky od hostí. Ako prvý reaguje Kaliňák, po ňom Beblavý.

11:23
K slovu sa dostal aj posledný hosť Ľubomír Plai. Porovnáva systémy štátnej služby v severských krajinách. Počul som vyjadrenie, že keď to ide vo Fínsku, alebo Dánsku, prečo to nejde aj u nás?
Odpoveď je asi v tom, že ten prístup k ľuďom v systéme štátnej služby je zodpovedný, zatiaľ čo u nás je nezodpovedný.  Bezbrehá politizácia, ktorá tu nastala po roku 2006, možnosť odvolať vedúceho bez uvedenia dôvodu a otvorenie dverí pre politické nominácie - stále sme akoby v jednom kruhu.

11:14
Beblavý si posvietil na plánované úspory v rezorte pôdohospodárstva. V rámci ESO má ušetriť dvadsať miliónov. V skutočnosti sú napríklad predpokladané úspory v podobe výberu o 5,3 milióna vyšších dividend. Ďalšie milióny má priniesť zvýšenie príjmov získaných na základe cielených kontrol potravinovej bezpečnosti. To sú peniaze, ktoré chcú vybrať od vás, obracia sa na prítomných podnikateľov. Skutočnou reštruktualizáciou v rezorte sa má ušetriť len štvrtina zo spomínaných dvadsať miliónov.

11:12
K tomu, čo hovoril pán Beblavý - ich reformy sa prejavili v prípade pádu systému daňového úradu. Tento diletantizmus viedol k tomu, že sme prišli o stovky miliónov eur.

11:11
Rizikom reformy je aj samotná osoba jej gestora – pána ministra. Nie preto, že by som ho išiel osobne kritizovať, to si môžeme nechať na iné fóry. Demonštruje nadštandardný záujem o presadzovanie reformy. Zároveň to aj hovorí o tom, ako tento obrovský moloch bude vyzerať, keď príde iný minister. Príkladom je zákon o verejnom obstarávaní. Keby som aj veril, že pod bedlivým okom ministra Kaliňáka to bude fungovať lepšie, otázka je, ako to bude fungovať pod priemerným ministrom vnútra s priemerným záujmom o reformu.

11:05 Kaliňák odpovedá na otázku šéfredaktora HN Petra Vavra, či je reálne možné tie úspory získať.
Kaliňák: "Klesli mzdové náklady na pracovníka. My sme povedali, že celkové úspory sa prejavili pri páde daňového úradu. Stovky milióny eur, ktoré odišli preč, tak takýto diletantizmus spôsobil, že sme prišli o stovky miliónov.

11:03
"Chceme sledovať obslužných zamestnancov. Najväčšia prezamestnanosť je na vysokých školách. Naopak najefektívnejšie funguje NKÚ, kde je 9,4 zamestnanca na nadriadeného. Máme aj špecialitku - Úrad pre ochranu osobných údajov, kde je 1,1 percenta podriadených na jedného nadriadeného," dodal Kaliňák.

11:02
"Chceme obciam ukázať, že ak si budú sami robiť svoju obslužnú agendu sami, bude vás to stáť toľkoto. Ak si to objednáte u štátu, môžete ušetriť a peniaze použiť inde. Osloviť chceme nielen samosprávu, ale napríklad aj vysoké školy."

10:57
Slovo si zobral opäť Kaliňák. Reaguje na výhradu Beblavého.

Beblavý: Okrem klientskeho centra, kde nemusíte čakať, vezmete si časenku a porozprávate sa s milou pani, je dôležité, aby všetko bolo vybavené kvalitne, nestranne a včas. Schopnosť dovolať sa pravdy, sa výrazne znižuje. Stále je na špičke ten jeden prednosta.

Kaliňák reaguje: Skúsim byť vecný a niektoré veci si nevšimnem. Do niektorých kompetencií sa skutočne ísť nedá. Nemôžem prísť do Krompách, povedať primátorovi, robíte to zle a ja vám tie kompetencie zoberiem.

10:49
Beblavý si trochu rýpol do ministra vnútra: "Viac než obsesia stravenkami, ak pán minister odpustí, je dôležitá obsesia kvalitou poskytovaných služieb. Povedal na margo úspor pri zjednotení gastrolístkov Beblavý. Exemplárnym príkladom je podľa neho fungovanie katastra, kde ešte v roku 2000 bolo potrebné čakať aj rok na vybavenie žiadosti."

10:44
Poslanec Národnej rady hovorí, že sa pozreli na to, ako často sa po voľbách menia ľudia. V úradoch, ktoré podliehali ministerstvám, bola zmena najčastejšia. Ľudia, ktorí boli menovaní vládou sa menia takmer 100 percentne. Teraz sme všetky úrady zlúčili pod prednostu, ktorý je politickou pákou strany Smer na miestnej úrovni.

10:44
Miestny potentát je veľmi politicky silný, vyžaduje si skutočne veľa námahy, takého človeka odvolať.

10:43
Beblavý: Vraciame sa k modelu politizácie a feudalizácie miestnej štátnej správy. Nastala byrokratizácia procesov. Napríklad krajské školské úrady majú podľa Beblavého minimálny styk s ľudmi ako je on.

10:38
Absentuje komunálna reforma – môžeme pozlučovať a presťahovať úradníkov. V skutočnosti je oveľa väčší problém to, že na 5,5 miliónovom Slovensku máme 2 500 obcí. Stovky dedín, kde tretinu rozpočtu požiera starosta a sekretárka.

10:37
Beblavý: Hlavný problém, ktorý možno menit vo fungovaní štátu je z môjho pohľadu to, že sa pozerá na to menej podstatné a to je presúvanie škatúľ.

10:35
Slovo už má Beblavý. Začína hovoriť o výhodách reformy ESO.

10:30
Kaliňák práve skončil a šéfredaktor dáva slovo Miroslavovi Beblavému.

10:28
Máme približne 88-tisíc úradníkov – v regionálnej štátnej správe je len 18-tisíc úradníkov mimo Bratislavy. To nie je veľké číslo. Na samotných ministerstvách je to zhruba 20-tisíc. Zostala nám skupina asi 50-tisíc ľudí, o ktorých nevieme celkom presne, čo robia. A každá táto inštitúcia niečo. Tu chceme najviac vstúpiť do efektivizácie a práve tu je najväčší odpor. Najčastejší argument je, že čerpajú eurofondy. Ten sme odstránili. Najväčšie škrty budú v týchto oblastiach v rokoch 2014-2015. Väčšina týchto úradov sídli v Bratislave, kde nie je veľký problém so zamestanosťou.

10:28
Kaliňák: V rámci integrácie nás čaká veterinárna správa a úrady verejného zdravotníctva. Tí sa dostali do odboja, sú disidentami reformy ESO.

10:27
Kaliňák vysvetľuje, koľko dokáže ušetriť na úradníkoch: V jednej kancelárii sa nám stretli ľudia s rozdielom 85 centov na jednej stravnej jednotke. Jednoduchá úprava na 3,15€ pre všetkých predstavuje úsporu 300-tisíc eur.

10:22
Väčšinu z 89 klientskych centier by sme chceli otvoriť do konca roka 2014. Ich princíp je jednoduchý: Nemajú behať hráči, ale lopta.

10:17
Kaliňák stále predstavuje vládnu reformu. Hovoril o centrách: Žiadna z vecí, ktoré realizujeme nie je na zelenej lúke. V prípade spoločných pracovísk a klienstkych centier sme si urobili ďalšie centrá. Napríklad strata dokladov znamenala štyri dni iniciatívy a vybavovania, aby sa mohlo všetko vybaviť. Teraz je to veľmi rýchle. Trvá to 15 minút a potom príde sms správa.

10:15
Kaliňák: Chceme dostať všetky služby na jedno miesto. Najväčší problém budeme mať s dvomi zdravotnými poisťovňami, ktoré sú ešte vždy súkromné. Často vybavujú napríklad pri registrácii nového živnostníka už teraz do 30 dní veci, toré by zvládli do troch hodín.

10:10
Nákladová položka na všetkých šesť integrovaných úradov bola 300-tisic eur, teraz, keď sú pokope a je to 100-tisíc. Čiže úspora je podľa ministra vnútra 60 percent. Kaliňák predpokladá, že integračná časť reformy sa dokončí do konca roka 2014 a potom prejde na optimalizačnú časť procesov a výkonov.

10:08
Kaliňák: Rozdeľujeme "továreň na rozhodnutia" a klientské centrá, aby občan nenavštevoval toho, kto rozhoduje v jeho veci.

10:02
Kaliňák začína časťou, ktorá sa dotýka efektivity tejto reformy. Zhodnotil, že občan navštívi úrady 106-krát za život. Podľa neho pri bežných agendách je len polovičná šanca, že trafí na prvýkrát. Ďalej hovorí o úsporách času pre ľudí. Vysvetľuje, na čo sa verejná správa zameriava.

10:00
HN Club sa práve začína. Moderátorom akcie je šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro.

01 - Modified: 2005-09-09 13:34:00 - Feat.: 0 - Title: Poltár ponúka investorom prostredníctvom SARIO 24-hektárový pozemok
01 - Modified: 2022-05-05 14:48:43 - Feat.: - Title: Šéf SPP pre HN: Ak zvládneme august, plyn pre priemysel nebudeme obmedzovať. Reštrikcie však budú 02 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 03 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 04 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 05 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:53