StoryEditor

Opozícia neuspela. Smer podržal Zvolenskú v kresle

24.10.2013, 13:46
Autor:
TASR, redTASR, red
Prekvapenie sa nekoná. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ostáva vo funkcii.

Pozrite si aktuálne dianie v parlamente

21:13 Smer podržal Zvolenskú

Odvolávanie Zvolenskej je na konci. V ministerskom kresle naďalej zostáva. Tak, ako sa aj čakalo, pri hlasovaní ju podržali poslanci Smeru. Za jej odchod bolo 50 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Ministerka zo sály odchádzala s úsmevom na tvári. Kaliňák s druhým ministrom životného prostredia Petrom Žigom jej zagratulovali a pobozkali.

20:55 Novotný končí rozpravu

Viliam Novotný po ôsmich hodinách svojím príspevkom ukončuje rozpravu. Zhŕňa invektívy, ktoré v nej padli na jeho kolegov, ako aj priebeh sporného tendra na vrtuľníkové záchranky. Poslanci by mali o chvíľu hlasovať o odovolávaní ministerky zdravotníctva.

20:45 Blaha nechce CSI s Galkom

Do sály sa vrátili poslanci, zďaleka ale stále nie je plná. Cez faktické poznámky si opozícia a koalícia vymieňajú názory, čo je vlastne podstata odvolávania Zvolenskej. Podľa Blahu by mal prípad smrti 36-ročnej ženy prešetriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Nie táto CSI s inšpektorom Galkom.“ povedal Blaha.

19:10 Poslanci odbáčajú od témy

V rozprave vystúpil Jozef Mikloško (KDH). Ako povedal, zastupuje v parlamente seniorov, ktorí sú nespokojní so stavom nášho zdravotníctva. „Za vyšetrenia sa platí, aj za objednávanie k lekárom, tak radšej sedia a hodiny čakajú v čakárni,“ sťažuje sa za nich. Hovorí aj o ziskoch zdravotných poisťovní a biznise s liekmi. O tendri, kvôli ktorému práve odvolávajú Zvolenskú nehovoril. Práve ho nahradila Helena Mezenská (OĽaNO). Rovnako sa zatiaľ nedrží témy. Spomenula, že jej "búši srdce," no nie je istá, či z toho, že je unavená, alebo z trémy. Juraj Blanár (Smer-SD) rozpravu prežíva so slúchadlami na ušiach.

18:45 Poslanec KDH zložil báseň

Marián Kvasnička (KDH) prednáša poslancom vlastnú „báseň o tom, ako sa vina podela“. HN prináša krátku ukážku:

Nehaňte že našu Zuzku, neberte ju na nože.

Nevešajte na halúzku, ona za to nemôže.

Keď vás Penta opantala, zodriete sa do kože.

Vrtuľníky vrčia márne nad aortou, môj Bože.

Neveďte ju do mučiarne, ona za to nemôže...

18:25 Poslankyňa OĽaNO: Prečo nás šikanujete?
Zvolenská sa vzdialila zo sály, na čo si Žitňanská vyžiadala prestávku, kým sa nevráti. „Ministerka nemá žiadnu povinnosť tu byť,“ reagoval Paška a po niekoľkominútovej slovnej prestrelke prikázal, aby sa pokračovalo v schôdzi. Mezenská dala procedurálny návrh, aby sa schôdza prerušila a pokračovalo sa v nej zajtra v normálnom rokovacom čase. "Do dvoch šícht nikto nechodí. Prečo nás takto šikanujete, pán predseda?," povedala. Jej návrh poslanci neschválili, keďže ich bolo v sále málo a nie sú uznášania schopní. Zvolenská sa nakoniec do sály vrátila. "Nebol to žiaden prejav arogancie. Bola som na toalete," ospravedlnila sa poslancom.

17:34 Blaha rozoberá Galkov mail
Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha rozoberá Galkov mail, ktorý posielal svojim kolegom. V ňom si dohadovali, kedy zvolajú tlačovku kvôli tendru a úmrtiu 39-ročnej ženy. „Ten mail nie je nevinný. Ukazuje, že ste morálne zlyhali. A môžete sa mi vyhrážať koľko chcete fyzickým napadnutím,“ povedal Blaha. Galko na to reagoval, že ho iba upozornil, aby neopakoval urážky, ktoré mu adresoval. "Ak ich budete opakovať, až potom uvidíte, či spravím to, čo som vám povedal," povedal Galko. Vzápätí vo svojom príspevku nazval Zvolenskú drzou opicou za to, že zverejnila jeho mail. „Vážte slová,“ vyzval ho Paška a dodal, že si má svoje emócie vyriešiť niekde inde.

17:28 Sulík podrobne rozoberá tender
Richard Sulík podrobne rozoberá, ako prebiehal tender na vrtuľníkové záchranky. Úradníci na ministerstve zdravotníctva mali podľa neho plážové tempo práce. „Nikoho z nich nenapadlo brnknúť, možno do firmy pána Kmotríka, že chalani, čo je s tým certifikátom, ktorý vám chýba? Naťahujeme to tu ako žuvačku. Možno by im povedali, že ho už majú dávno na podateľni,“ povedal. Vo svojom prejave Sulík spomenul meno ženy, ktorá zomrela pri nehode. Predseda parlamentu Pavol Paška upozornil poslancov, aby rešpektovali ochranu osobných údajov.

17:05 Bastrnák: Zvolenskú neodvolajú, Smer ju podrží
Tibor Bastrnák (Most-Híd) povedal, že mu je jasné, že dnes Zvolenskú neodvolajú, keďže ju podržia poslanci Smeru. Pýta sa ich, či ju rovnako podporia aj pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na budúci rok, lebo ak ho schvália, tak ju naopak podrazia. „Potom nie my ju budeme odvolávať, ale budú ju odvolávať lekári, sestričky, bude ju odvolávať ulica,“ mieni poslanec.

16:28 Galko je nemorálne prasa, tvrdí Blaha
Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha nazval Ľubomíra Galka (SaS) nemorálnym prasaťom. „Ste skončili,“ zakričal na neho, keď mu vypli mikrofón. Galko sa postavil a chvíľu to vyzeralo, že si to s Blahom ide vybaviť ručne. Jurinová ich vyzvala, aby si to išli radšej vydiskutovať mimo rokovacej sály. Galko si sadol vedľa poslanca Smeru, kde pokračujú vo vášnivej diskusii. Blaha pred ním máva svojimi papiermi.

16:10 Ministerka mala podať demisiu, tvrdí Uhliarik
Galko s Rašim majú výmenu názorov. Exminister obrany nervózne máva Rašimu pred nosom, zrejme si s ním chce zoči-voči vydiskutovať jeho prejav. Po upozornení Eriky Jurinovej, ktorá vedie schôdzu, odchádzajú na svoje miesta. Uhliarik v prejave povedal, že ministerka mala dávno podať demisiu. „Bratislava bola jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemalo niekoľko dní zabezpečenú leteckú zdravotnú starostlivosť,“ zdôvodnil. Zvolenská pobúreným pohľadom zareagovala až na Uhliarikovu otázku, či si „ministerka naozaj myslí, že ak zomrie človek, nič sa nedeje.“ Dodal, že by sa mala rýchlo zobudiť vo vládnom bavoráku.

15:51 Na scénu prišiel Alojz Hlina
Richard Raši je zodpovedný za nepravidelné stravovanie Alojz Hlina. Vyhlásil to nezávislý poslanec, ktorý sa na ceste do bufetu musel vrátiť, aby zareagoval na Rašiho vystúpenie. „Vtiahli ma späť tie vaše zdravice. Mám chuť sa postaviť a prečítať, že aj družstevníčky z Mútneho a strojári sú za pani ministerkou,“ vyhlásil. Zvolenská bez náznaku reakcie celý čas sedí na svojom mieste.

15:33 Raši prehovoril. Prítomných však nezaujal
Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) citoval z listov profesijných organizácií súkromných lekárov a štátnych nemocníc, ktoré vyjadrili podporu ministerke v jej funkcii. Jeho monotónne vystúpenie prítomných zjavne nezaujalo. V sále už zostalo len zhruba 30 zo 150 poslancov. Väčšina sa hrá s telefónom či surfuje po internete. Juraj Droba sa občerstvuje slanými tyčinkami a džúsom, ktorý si práve priniesol.



15:15 Na obranu ministerky vystúpil Kaliňák
Na obranu kolegyne z vlády vystúpil minister vnútra Robert Kaliňák. Vravel, že Zvolenská nemohla zasiahnuť do procesu udeľovania licencie, lebo jej to neumožňuje zákon. Predchodcu Zvolenskej Ivana Uhliarika (KDH) obvinil z neschopnosti a pripomenul, že počas jeho ministrovania bol na Slovensku pre štrajk lekárov vyhlásený výnimočný stav. Pôsobenie Uhliarika na ministerstve podľa Kaliňáka zhodnotia voliči v Trnavskom kraji, kde kandiduje za župana. „Teším sa na výsledky volieb v trnavskom kraji,“ povedal mu. Viliam Novotný z SDKÚ-DS označil za „neuveriteľné, hyenistické odpútavanie pozornosti“.

14:05 Jarjabek zaútočil na opozíciu

Poslanci Smeru emotívne bránia Zvolenskú. Jana Vaľová sa pohoršovala, že jatria rany rodiny zomrelej pri takejto krčmovej rozprave. V závere sa neudržala a prešla do vzlyku. Dušan Jarjabek sa spýtal, či je "našňupaná len jedna strana, alebo celá opozícia." Vystúpiť chcel minister vnútra Róbert Kaliňák, predbehol ho Novotný.

14:00 Poslanec Smeru: Je to fraška

Nálada v rokovacej sále pomaly hustne. Prvé pokriky poslancov vyvolal Marián Záhumenský zo Smeru, ktorý označil pokus o odvolanie Zvolenskej ako nemorálny. "Toto, čo tu robí opozícia je jedna fraška. Pani ministerka, držím vám palce, aby ste tento hyenizmus vydržali," pridal sa Ľuboš Blaha. Vo svojom príspevku "omylom" pomenoval exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika Pentliarikom, čo vyvolo v radoch Smerákov pobavenie.

13:40 Novotný Zvolenskej: Neurobili ste nič

V rozprave ako prvý vystúpil opozičný poslanec Viliam Novotný (SDKÚ). Pripomenul prípad exministrov Tibora Šagáta, ktorý zo svojho postupu odstúpil, lebo cítil morálnu zodpovenosť za to, že slovenského zdravotníctvo pre vtedajšieho prezidenta Schustera nemohlo nič spraviť. Zvolenská podľa neho má rovnakú morálnu povinnosť.

„Viete pani ministerka, vaši úradníci pochybili a vy ste neurobili nič,“ vyhlásil Novotný s tým, že nesie za situáciu plnú zodpovenosť. Opoziční poslanci mu zatlieskali.

Teraz sa obhajuje Zvolenská. Poslancom pustila zvukový záznam z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby. Pracovníčka povedala, že vrtuľník z Nitry má dolet 25 minút a ak lekár rozhodne, zdvihnú ho a vyšlú. Ďalší zvukový záznam preukázal, že lekár zo Skalice povedal, že vrtuľník nie je potrebný. "Toto dokazuje, že obvinenia opozície sú účelové a klamlivé," dodala Zvolenská.
 


Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) čelí v parlamente pokusu o odvolanie z funkcie. Predseda NR SR Pavol Paška totiž otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze zákonodarného zboru, ktoré svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci. Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie.

Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval. Na odvolanie člena vlády však bez podpory Smeru-SD nemá dosť hlasov.

„Zo zistení, ktoré máme z poslaneckého prieskumu je nad slnko jasnejšie, že výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a "hnusné divadlo". Podľa svojich slov by sa nečudoval poslancom vládneho Smeru-SD, keby opäť odišli z takejto schôdze a nenechali sa urážať. Jeho vláda tiež prijala uznesenie, že na vyslovenie nedôvery ministerke dôvod nevidí. "Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody," píše sa v stanovisku vlády.

01 - Modified: 2005-08-07 14:17:56 - Feat.: 0 - Title: V Havířově se protestuje proti zásahu na CzechTeku
01 - Modified: 2024-04-16 15:52:23 - Feat.: - Title: Súdna rada odvolala Mazáka z funkcie predsedu. Zostáva však jej členom 02 - Modified: 2024-01-22 14:42:41 - Feat.: - Title: Šimkovičovej ministerstvo reaguje na petíciu vyzývajúcu na jej odvolanie. Vyše 150-tisíc podpisom neverí a podáva trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-01-08 11:36:10 - Feat.: - Title: KDH po začatí trestného stíhania začína zbierať podpisy pod odvolanie Ľuboša Blahu 04 - Modified: 2023-12-14 19:01:48 - Feat.: - Title: Ján Mazák zostáva predsedom Súdnej rady, hlasov na odvolanie nebolo dosť 05 - Modified: 2023-11-14 13:13:00 - Feat.: - Title: Šesť členov Súdnej rady navrhlo odvolať predsedu Mazáka, vytiahli jeho vyjadrenia na Moznerovu adresu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:58