StoryEditor

Pád pravice v Česku ukázal našim, že by mali hľadať lídra

28.10.2013, 23:00
Ponaučenie z volieb. Slovenskej pravici by mohli pomôcť nové tváre v politike alebo nová strana.

Nové tváre, silnejší líder alebo úplne nový projekt na politickej scéne. Len to môže vzkriesiť slovenskú pravicu. Takéto ponaučenie nachádzajú lídri naši strán z volebných výsledkov v Česku, kde pravicové strany výrazne prepadli. Vo víkendových voľbách najviac utrpeli ODS a TOP 09 – v porovnaní s poslednými voľbami stratili zhruba milión voličov.

Podobnú porážku zažila aj naša pravica v roku 2012.

 

Hľadá sa nový líder

„Pravica musí nájsť lídra, ktorému ľudia veria,“ uviedol pre HN predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Poukázal na príklad z volieb u našich západných susedov, kde nováčik v politike, podnikateľ Andrej Babiš, prevalcoval štandardné strany. Podľa neho taká osobnosť v SDKÚ-DS, KDH ani v samotnom Moste momentálne nie je.

„Neviem nájsť mladého človeka, ktorý by chcel ísť do politiky, politik je už ako nadávka,“ dodal Bugár. Jeho slová potvrdzuje aj Lucia Žitňanská z SDKÚ. „Vznikajú tu nové subjekty a vytvára sa im priestor, pretože nie sme dostatočne dôveryhodní,“ skonštatovala Žitňanská.

Jej stranícky šéf Pavol Frešo sa podľa vlastných slov sústreďuje skôr na spájanie pravice. „Tak, aby vytvorila uveriteľnú a voliteľnú alternatívu voči ľavici,“ reagoval pre HN.

Podľa sociológa Pavla Haulíka z MVK aj výsledok českých volieb len potvrdil, čo už sme na Slovensku zažili pred rokom. „Je tu veľká nespokojnosť so štandardnými politickými stranami, nie je to o pravici ako takej.“ Tvrdí, že pravicové strany sa dokážu zachrániť, len ak sa zreformujú od základov, a teda vrátia sa od biznisu v politike ku klasickému robeniu politiky. „To je však dlhý proces od výmeny lídra, ľudí okolo neho, po získanie viditeľných a dostatočných tvárí.“

 

Musí prísť niečo nové

A tu sa teda podľa neho otvára priestor pre niečo nové. „Musí prísť nový projekt, existuje tu dopyt po niečom novom, inom a on bude,“ domnieva sa Haulík. Či to bude NOVA Daniela Lipšica, alebo niečo úplne nové s novými ľuďmi, si netrúfa dnes povedať.

Aj líder Mosta vníma na stredopravej strane dieru, ktorú by bolo potrebné vyplniť. „Neexistuje na pravej strane silná strana, ktorá by potiahla celú pravicu,“ hovorí Bugár. V tomto s ním súhlasí politológ Ján Baránek z agentúry Polis. „Musí to byť však strana úplne nová, s neopozeranými ľuďmi, ktorí sú dôveryhodní s dôveryhodnou agendou,“ dodáva Baránek. Kto konkrétne?„Uvidíme, toto budeme riešiť po prezidentských voľbách.“

Predseda KDH Ján Figeľ v reakcii na volebné výsledky v Česku spomenul voľbu hlavy štátu u nás. „Pre Slovensko bude dôležité, aby sa u nás upevnila ústavnosť, účinná spravodlivosť a kultúra politiky.“ Tvrdí, že aj politický zlom v ČR začal na úvod roka zvolením Miloša Zemana za prezidenta.

01 - Modified: 2005-08-12 06:35:00 - Feat.: 0 - Title: Atletika-MS: Na 100 m cez prekážky zlato pre Američanku Perryovú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 05:02