StoryEditor

Odhalili predražené CT, teraz cítia sklamanie

18.11.2015, 23:00
Laureáti Alan Suchánek a Magdaléna Kovačovičová získali ocenenie Biela vrana, mrzí ich však, že sa neprijali opatrenia na zabránenie korupcii.

Sú považovaní za raritu v zdravotníctve. Spustili lavínu, ktorá viedla k pádom politických hláv. Reč je o doktorovi Alanovi Suchánkovi a zdravotnej sestre Magdaléne Kovačovičovej. Obaja sú členmi Správnej rady piešťanskej Nemocnice Alexandra Wintera, ktorí sa nebáli vystúpiť z radu a poukázať na predražený nákup CT prístroja. Za to, že sa vzopreli korupcii a bránili spravodlivosť a verejný záujem, získali v utorok ocenenie Biela Vrana. To už ôsmy rok udeľuje tím Aliancie Fair-play a Via Iuris ľuďom za spoločenský prínos a odvážny občiansky čin. „Uplynul rok a v nemocnici sa v podstate nič nezmenilo. Máme staré CT, ktoré sa často kazí, a máme starú správnu radu. Po takýchto všetkých udalostiach malo byť podľa mňa do mesiaca-dvoch všetko vyriešené,“ povedal trochu sklamane tohtoročný laureát Bielych vrán Suchánek. Systémovo sa totiž doteraz nepodarilo zaviesť opatrenia, aby sa u nás zabránilo podobným prípadom. „Silu bojovať mi dáva viera, že na bezohľadné konanie sa nemôžeme donekonečna len pasívne prizerať, a keď som videla, že niečo nie je v poriadku, prečo by som sa neozvala?“ povedala Kovačovičová, podľa ktorej nie sú raritou v zdravotníctve. Tvrdí, že odvážnych ľudí sa v tomto rezorte nájde viac.

Podivný nákup

Na otázku, či by sa ozvala znova, keď už teraz vie, čo nasledovalo, odpovedala, že je nutné, aby sa ľudia ozvali a bojovali za spravodlivosť. Slovensko je totiž prerastené korupciou a nič sa s tým nedeje. Je to však podľa nej beh na dlhé trate. No treba ukázať, že sa to dá, inak sa nič nezmení. „Vyzeralo to, že sa robia protischránkové zákony, ukazuje sa však, že je to úplne zbytočné a každý deň vychádzajú nové a nové kauzy,“ doplnil ju Suchánek.

Do správnej rady nemocnice sa Kovačovičová a Suchánek dostali za vlády Ivety Radičovej ako zástupcovia zamestnancov. „Snažili sme sa seriózne si robiť svoju robotu a pre nemocnicu niečo vybudovať,“ povedal Suchánek. Vtedy podľa neho ešte rada fungovala ako celok, mala ťah na bránku a išlo to správnym smerom. Potom však prišli parlamentné voľby a víťazstvo Smeru. Následne bola nominovaná nová správna rada. Tá vysúťažila kvalitné CT za skutočne dobrú cenu, no nemohlo sa zakúpiť, pretože to niekomu nesedelo do nôt, ozrejmil Suchánek. „Boli však ohrozované životy pacientov a nemocnica nemohla dobre fungovať,“ uviedol. „Zhora“ však prišla odpoveď, že nemocnica nepotrebuje také výkonné CT, a už vôbec nie také drahé. No po dvoch rokoch sa kúpil výkonnejší a ešte drahší CT prístroj, o 600-tisíc eur.

Padali hlavy

To bolo na jeseň 2014, keď sa situácia vyostrila a Suchánek s Kovačovičovou proti predraženému nákupu cétečka za 1,6 milióna eur verejne vystúpili. Prístroj mala nemocnici dodať firma s vlastníkmi z Cypru a Belize, s minulými väzbami na bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku. Súťaž však nemocnica nakoniec zrušila. Po medializácii kauzy Paška odstúpil a premiér odvolal z funkcie ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu a šéfku dozornej rady piešťanskej nemocnice Renátu Zmajkovičovú. Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková, ktorá nákup dlho obhajovala, sa vo funkcii udržala. Správna rada ju však napokon v septembri odvolala. „Väčšina kolegov nás podporovala, ale, samozrejme, bolo tam aj pár ľudí, ktorí boli spriaznení s vedením,“ uviedol Suchánek. Po čase sa však ukázalo, že tí, ktorí proti nim vystúpili, boli do kauzy zaangažovaní a niektorí z nich sú dnes obvinení. Vyšetrovateľ totiž prednedávnom v prípade obvinil ôsmich ľudí. „Sú to však stredné a menšie ryby, a tie najväčšie tam ani nie sú spomenuté,“ dodal Suchánek.

01 - Modified: 2007-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič má súperku. SDKÚ stavila na Radičovú
01 - Modified: 2019-06-24 13:28:35 - Feat.: - Title: Prečo ľudia žiadali odvolanie Pavla Pašku? 02 - Modified: 2018-03-02 15:50:02 - Feat.: - Title: Čo spôsobila kauza CT? 03 - Modified: 2018-01-11 11:29:26 - Feat.: - Title: Podpredseda Smeru sa bráni. Na obhajobu kauzy CT si zavolal odborníka 04 - Modified: 2018-01-06 13:39:31 - Feat.: - Title: Smer využíva páky na políciu a prokuratúru, aby ututlal kauzu CT, tvrdí Matovičov poslanec 05 - Modified: 2017-10-24 16:54:46 - Feat.: - Title: V kauze piešťanského CT znovu obvinili deviatich ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:55