StoryEditor

Politológ: Za kauzou nie je Zvolenská, ale niekto iný. Sulík ukazuje na Pašku

03.11.2014, 18:23
Autor:
SITASITAaszasz

Za kauzou nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici musí byť podľa analytika Jána Baránka niekto iný, ako sú ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová. Ako povedal Baránek dnes pre agentúru SITA, ony dve to nemohli samé spískať, musí tam byť niekto ďalší. „Neboli do toho zainteresované len ony dve. Pri takých sumách je viac osôb, ktoré participujú. Zaujíma ma teda, či odhalíme, kto je autor klientelizmu a či bude niesť zodpovednosť,“ vyhlásil Baránek.


Viac o odstúpení ministerky Zvolenskej čítajte TU.


Podľa analytika treba zistiť a prípadne potvrdiť možné prepojenie na predsedu NR SR Pavla Pašku. Zaujíma ho však aj to, čo bude s peniazmi. „Aspoň časť preplatených peňazí by sa mohla zosobniť, pretože argument, že rozdiel v cene je pre spôsob platby, je nezmyselný. Nevidel som taký lízing, kde by sa predražil produkt trojnásobne,“ dodal.

Meno šéfa parlamentu spomína vo svojej reakcii aj strana Sloboda a Solidarita. SaS považuje v rámci politickej kultúry za úplne samozrejmé, že ministerka Zvolenská i predsedníčka dozornej rady nemocnice, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová vyvodia zo svojho zlyhania politickú zodpovednosť. Nepochopiteľné je len to, že medzi odvolanými chýba predseda parlamentu Pavol Paška, niekdajší člen predstavenstva spoločnosti, ktorá má predražený prístroj dodať. „Vyvodenie zodpovednosti a politická očista mala jednoznačne zahrnúť aj nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva Pavla Pašku, bez ktorého sa podľa mnohých v zdravotníctve ani lístok nepohne,“ dodal predseda liberálov.

Za ráznym krokom premiéra Roberta Fica je podľa Baránka aj fakt, že o o rok a pol budú ďalšie voľby do Národnej rady a Fico potrebuje ukázať, že je schopný a ochotný odvolať problematických ministrov. 

“Dôležité budú aj ďalšie kroky, ktoré kabinet urobí. Ide o milión eur a u nás sa stále nedá politikovi nič také zosobniť. Otázne je, či sa premiér pokúsi obchod zvrátiť a či sa to vôbec ešte dá."

Podľa Baránka meno Zvolenskej zaznieva už dlhšie, a toto bola posledná kvapka, ktorá prinútila jej nadriadených konať. "Na Slovensku však takéto kroky ešte stále nie sú štandardné,” uzatvára Baránek.
 

01 - Modified: 2006-12-08 21:00:18 - Feat.: 0 - Title: Čím žijem
01 - Modified: 2019-09-30 17:23:27 - Feat.: - Title: Sulík oznámil svoj návrh kandidátky 02 - Modified: 2018-07-11 08:13:31 - Feat.: - Title: Sulík vyzýva ministra dopravy. Chce riešiť, ako spraviť Slovensko prejazdnejším 03 - Modified: 2018-03-20 15:43:00 - Feat.: - Title: Sulík reagoval na krok prezidenta Kisku 04 - Modified: 2018-03-14 09:33:41 - Feat.: - Title: Sulík chce dohodu opozičných strán. Do volieb však SaS pôjde samostatne 05 - Modified: 2018-02-09 12:31:51 - Feat.: - Title: SaS a OĽaNO podpísali zmluvu, do komunálnych volieb idú spoločne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:28