StoryEditor

Nočné služby sú rizikové. Pre stres a únavu

05.11.2013, 08:39
Odborný asistent Ústavu súdneho lekárstva LF UK v Bratislave Norbert Moravanský v rozhovore pre HN:

Stúpa počet prípadov, ktoré musíte prešetrovať?
Áno, stúpa. To však neznamená, že lekárske omyly a chyby pribúdajú. Ľudia sa skôr v iných sférach naučili dostávať lepšie služby a pocit, že si ich niekto váži ako klientov. Preto je tu tendencia sa sťažovať práve na zdravotníctvo, ktoré je stále výrazne nedofinancované a vidieť to na prvý pohľad. Zaostáva tiež spôsobom komunikácie s pacientom. Pre zdravotníkov a najmä manažérov nemocníc je takmer neznámy pojem krízová komunikácia či schopnosť vytypovať rizikové zóny a situácie, kde práve k pochybeniam dochádza. Ide pri tom o situácie, ktoré sa v sťažnostiach pacientov stále opakujú a sú prevažne riešiteľné. 

Kvôli čomu dochádza k pochybeniam lekárov?
V praxi môže dôjsť k výskytu medicínskeho rizika, k diagnostickému omylu v zložitej klinickej situácii alebo k reálnemu pochybeniu. Keď má pacient nejasné príznaky a lekár sa musí v krátkom čase rozhodovať, nemôže niesť zodpovednosť za neúspech diagnostiky či liečby zdravotník. Problém je, ak sa vyskytne pochybenie v čase, keď je možné zistiť skutočné dôvody ťažkostí pacienta, no lekár nekoná, alebo koná chybne, neadekvátne či oneskorene. Lekár pochybí z rôznych dôvodov, môže proti nemu zapracovať vlastná črta osobnosti, najmä v komunikácii s pacientom, enormná únava, prepracovanosť, alebo zlyhanie z dôvodu riešenia iných naliehavých stavov u iných pacientov. Zlyhanie a pochybenie môže nastať aj pri komunikácii s inými kolegami z iných odborov medicíny. Konanie v nočnej službe je preto vysoko rizikové.

Čo najčastejšie lekári zanedbávajú?
Problémy sú takmer vždy spojené s vedením zdravotnej dokumentácie. Častá je aj nedôslednosť pri diagnostike pacienta a jeho ťažkostí či predčasné ukončenie diagnostického procesu pri nevyčerpaní ďalších možností. Aj konanie v službe, únava či stres, vedú často k pochybeniam. Rizikovou zónou sú centrálne príjmy nemocníc, rýchla lekárska a zdravotnícka pomoc, operačné odbory a pooperačná starostlivosť.

Ako dlho trvá prešetrenie pochybenia?
Rádovo je to v lehote mesiacov. Znalecký posudok totiž musí byť kvalitný, komplexný a čo najviac vyčerpávajúci. Čas pre príslušné orgány a znalca nemôže byť rozhodujúcim faktorom, aj keď je to, pochopiteľne, dôležitý faktor pre príbuzných a všetkých, ktorí očakávajú skorý výsledok. Zaoberáme sa nielen prípadmi, ktoré sa končia úmrtím, ale riešime aj prípady, kde je potrebné zodpovedať odborné otázky v súvislosti s poškodením zdravia človeka, nech už k nemu dôjde z akýchkoľvek dôvodov.

Pre koho robíte posudky?
Znalecký posudok si môže vyžiadať podľa zákona o znalcoch ktokoľvek. Najčastejšie pracujeme na prípadoch, ktoré nám zadá polícia a súdy. Narastá aj počet žiadostí od advokátov, pacientov, ale aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, teda aj od nemocníc a lekárov. 

01 - Modified: 2005-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AUA zvýši palivový príplatok
01 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 04 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 05 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:29