StoryEditor

Obvinení z vraždy bratislavského bossa Čongrádyho zostávajú vo väzbe

22.01.2014, 12:21
Autor:
tasr, stltasr, stl

Dvojica mužov obvinených z vraždy bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho z roku 2004 - Sergej M. a Vladimír S. - zostávajú vo väzbe.

Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý na svojom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť dua voči decembrovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava 1, ktorý ich zobral do väzby.

"Krajský súd v Bratislave dnes na svojom neverejnom zasadnutí o sťažnostiach obvinených rozhodol tak, že zrušil napadnuté uznesenie OS Bratislava I v celom rozsahu a sám rozhodol tak, že vzal obvineného S.M. do väzby z dôvodov takzvanej útekovej a kolúznej väzby a obvineného V.S. z dôvodov útekovej väzby," odpovedal dnes na otázku TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Pôvodne prvý decembrový týždeň minulého roka Okresný súd Bratislava 1 rozhodol, že štvorica mužov najnovšie obvinených z vraždy bossa Čongrádyho bude stíhaná väzobne. Sudca pre prípravné konanie zobral vtedy Sergeja M. do väzby z dôvodu útekovej a kolúznej väzby, Ivana B. z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby, Petra K. z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby a Vladimíra S. zase z dôvodu kolúznej väzby. Obvinení Sergej M. a Ivan B. podali voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava 1 vtedy sťažnosť, o ktorej dnes rozhodoval KS BA. Obvinený Peter K. sa nevyjadril a Vladimír S. sa vzdal možnosti sťažnosti.

Na základe vykonaného vyšetrovania a zistených nových skutočností bolo 4. decembra príslušným prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry zastavené trestné stíhanie voči obvineným Viliamovi M. a spol. Tí boli pôvodne trestne stíhaní za vraždu Čongrádyho. Vychádzajúc z nových skutočností vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zároveň obvinil štyroch vyššie spomínaných mužov z trestného činu vraždy, sčasti dokonaného, sčasti v štádiu pokusu.

V priebehu roku 2004 si podľa policajných zistení obvinený Sergej M. u obvineného Ivana B. objednal zavraždenie Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. Obvinený Ivan B. následne oslovil na vykonanie vraždy obvinených Petra K. a Vladimíra S. Okrem toho zabezpečil materiálne vybavenie: autá, komunikačnú techniku a hlavne strelné zbrane – útočné pušky. Po takejto príprave 9. septembra 2004 v dopoludňajších hodinách v Bratislave na Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou na Čongrádyho a jeho ochrankára obvinení Peter K. a Vladimír S. zaútočili. Petra Čongrádyho zasiahli do oblasti hlavy a rôznych častí tela, na následky čoho na mieste činu podľahol. Ochrankárovi prestrelili ľavé stehno.

Obvinené osoby policajti NAKA zadržali 4. decembra, jedného z obvinených zadržali v Bratislave, zvyšných v okolí Žiliny. Počas akcie zaistili rôzne záznamové zariadenia, pamäťové nosiče a listiny súvisiace s trestným činom. Mužom hrozí trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov alebo výnimočný trest.

Čongrády, alias Čongi bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov - vplyvných osôb skupiny sýkorovcov - po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru.

 

01 - Modified: 2005-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc má náhradu za Tótha
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:13