StoryEditor

Borec má na stáži už štyri sudkyne

17.09.2013, 00:00
Minister spravodlivosti Tomáš Borec posilňuje svoj úrad aj na úkor preťažených súdov.

Čerstvo vymenované mladé sudkyne k sebe povoláva na dvojročnú stáž. Celkovo tak získal už štyri posily – Zuzanu Maruniakovú, Denisu Cvikovú, Katarínu Bartalskú a Miriam Oswaldovú. Za sudcovské platy pôsobia už štvrtý mesiac na Župnom námestí.

Cviková šla už na konkurz ako kancelárka štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Maruniaková zase ako šéfka sekcie právnych služieb. Na pozíciách obe ostali aj potom, ako konkurzy vyhrali. Komerčnú právničku Bartalskú Borec menoval vlani do rekodifikačnej komisie pre Občiansky súdny poriadok. Pokračuje aj ako sudkyňa.

Najbližšie k ministrovi je Oswaldová, ktorú šéf rezortu poveril vedením svojej kancelárie. „Ide o kvalifikovanú a skúsenú právničku, ktorá spĺňa predpoklady na výkon dôležitej funkcie,“ ozrejmil Borec svoj výber.

Dočasné pôsobenie
Oswaldová si nemyslí, že by pozícia kancelárky ministra bola spojením s politikou. Nesúhlasí ani s výhradou, že ide skôr o manažérsku ako odbornú funkciu. „Prečítajte si organizačný poriadok a potom trošičku zmeníte svoj názor.“

Minister odmieta, že by miesta sudcov vytváral pre svojich podriadených účelovo. „Je potrebné prihliadať na legitímnu potrebu personálne čo najkvalitnejšie zabezpečiť ústredný orgán štátnej správy pre súdy,“ argumentuje, že ide len o dočasné pôsobenie.

Bývalá ministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) skrátila dobu stáže iba na tri mesiace. Poslanci vládneho Smeru-SD vlani cez pozmeňovací návrh natiahli možnú dobu opäť na dva roky. „Do konca roka určite na súd nastúpim,“ sľubuje Katarína Bartalská s tým, že stáž jej pomôže v ďalšej práci.

„Sudcovia majú súdiť“
„Podľa mňa je to veľmi neúctivé voči občanom a ich peniazom. Sudcovia majú súdiť, nie dlhodobo stážovať na ministerstve za sudcovské mzdy. Ak ešte majú navyše vykonávať administratívne a manažérske práce,“ kritizuje postup ministra šéfka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk.

„Ak navyše ide o čerstvo vymenovaných sudcov, muselo im byť zjavné už pri tomto akte, že nezačnú plniť sudcovské povinnosti. Tým viac je konanie ministerstva arogantné,“ dopĺňa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:43