StoryEditor

SaS vyzýva Fica, aby odvolal Glváča

16.05.2013, 12:16
Autor:
TASRTASR

Opozičná SaS vyzýva predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal z funkcie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). Dôvodom je medializovaná kauza údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej Ficovej vlády, o ktorej dnes informoval denník Sme.

Liberálom sa nepáči, že Glváč vymenoval za šéfa Vojenského spravodajstva práve Ľubomíra Skuhru, ktorý za prvej Ficovej vlády šéfoval Vojenskému obrannému spravodajstvu (VOS) a podľa medializovaného dokumentu mal s vtedajším riaditeľom VSS Jurajom Šebom postupovať ako organizovaná skupina. "Pýtame, sa, či je to profesionálna chyba alebo znak spolupáchateľstva. Obe možnosti sú však závažné," povedal líder SaS Richard Sulík. Ak premiér Glváča neodvolá, SaS zváži ďalšie možnosti, ako napríklad podanie návrhu na jeho odvolanie v parlamente.

"Rozhodol som sa objasniť skutočnosti, o ktorých so dodnes hovoriť nemohol. Niekedy v druhej polovici roku 2011 som dostal od riaditeľa VSS ústne informácie o získaní spravodajských informácií o rozpracovaní vážnych podozrení z nezákonných prevodov hnuteľného aj nehnuteľného majetku VSS. Podľa týchto informácií mali byť v tunelovaní majetku rezortu obrany namočení aj niektorí vrcholoví predstavitelia oboch tajných služieb a nielen oni. Išlo o obdobie prvej Ficovej vlády, keď rezort obrany viedli nominanti Smeru-SD František Kašický a Jaroslav Baška," povedal exminister obrany a podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Podľa jeho slov dal vtedy pokyn pokračovať v získavaní operatívnych informácií, zadokumentovať celý prípad a ak sa informácie potvrdia, odovzdať ich orgánom činným v trestnom konaní. "Niekedy v novembri 2011 som dostal informáciu o tom, že celý prípad je pred finále. Informácie, ktoré údajne dôstojníci získali, pokladali za tak závažné, že ma požiadali o sprostredkovanie stretnutie buď s ministrom vnútra Danielom Lipšicom (vtedy KDH) alebo premiérkou Ivetou Radičovou (vtedy SDKÚ-DS). Skôr ako som sa stihol v kauze viac angažovať, prišlo k expresnému odobratiu môjho poverenia viesť rezort obrany," vysvetlil Galko. Napriek tomu sa stretnutie s premiérkou uskutočnilo a tá podľa Galka prisľúbila konať.

Na margo medializovaného dokumentu poslanec povedal, že obsahuje niektoré skutočnosti, o ktorých bol informovaný na sklonku pôsobenia na ministerstve aj ústne. "Prílohy k tomuto dokumentu vykazujú známky pravosti formulárov a listín, ktoré sa vo vojenskom spravodajstve používajú," povedal Galko.

Sulík považuje celú kauzu za obyčajné bohapusté organizované a vládnou mocou trpené rozkrádanie. Galko povedal, že je to Gorila 2. "Sú tu podozrenia, že sa zahladzovali stopy a zatvárali oči na prokuratúre a ďalších vysokých pozíciách," tvrdí.

Denník Sme dnes informoval o vážnych podozreniach z tunelovania VSS v čase prvej vlády Roberta Fica. Opieral sa pritom o 134-stranovú správu, ktorú dostal denník anonymne. Text zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď rezortu šéfoval Galko.

Z tajnej správy podľa Sme vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:02