StoryEditor

Lajčák si kupuje rady za 300-tisíc eur

22.10.2013, 00:00
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hľadá firmu, ktorá dohliadne na projekt financovaný z eurofondov.

Ľuďom, ktorí zamestnancom ministerstva pomôžu s riadením a administratívou europrojektu Elektronizácia služieb, zaplatí ministerstvo viac ako 300-tisíc eur bez DPH. Na samotný projekt, ktorý má pomôcť Slovákom v zahraničí vybaviť veci cez internet, dá diplomacia celkovo desať miliónov eur. Financovaný bude z operačného programu Informatizácia spoločnosti, zmluvu chce ministerstvo podpísať na 30 mesiacov.

 

Vyhodené peniaze

Rezort tvrdí, že zabezpečiť spomínanú elektronizáciu ako aj dohľad nad jej prípravou, nedokáže vlastnými ľuďmi na ministerstve. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí nemá disponibilné personálne kapacity, ktoré by sa mohli v rámci svojich pracovných činností venovať riadeniu tak zodpovedného a veľkého projektu v plnom rozsahu,“ reagoval riaditeľ tlačového odboru diplomacie Peter Susko.

Podľa odborníka na eurofondy Jána Rudolfa sú peniaze pre externé firmy vyhodené peniaze. Suma, ktorú je ministerstvo pomocníkom ochotné zaplatiť, je podľa neho predražená. „Je to desať tisíc eur na mesiac, čo je prehnané,“ skonštatoval pre HN Rudolf.

 

Málo ľudí?

Ministerstvá podľa odborníka tento systém zneužívajú, aby sa niekto mohol nabaliť. Práca, ktorú ministerstvo tendruje, je podľa neho rutina, ktorú zvládnu aj ľudia na ministerstve. „Som apriori odporca takéhoto systému, pretože keby ministerstvo zamestnalo na to niekoľkých ľudí, čo ani nie je nutné, stačí jeden, tak by ho to stálo možno desatinu nákladov,“ zhodnotil Rudolf. Ministerstvo má podľa Suska na agendu eurofondov troch ľudí. „Z toho dvaja pracovníci sa tejto agende venujú popri iných náročných činnostiach, z toho jeden na pozícii riaditeľa odboru,“ doplnil.

 

Slovensko nečerpá eurofondy

Šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) vidí v celej súťaže aj iný problém. Podľa neho je nehorázne, ako sa vláda snaží nasilu utratiť peniaze, ktoré máme z Bruselu. „Namiesto efektívneho využívania peňazí od únie, ideme túto nie malú sumu vyhodiť len tak. Je nezmysel, aby štát externe zabezpečoval administratívu projektov,“ uviedol pre HN.

Vláda má podľa neho navyše podpredsedu vlády, ktorého pozícia bola pred rokom vytvorená práve na riešenie europrojektov. „Tak načo platíme úradníkov pod ním,“ pýta sa Štefanec. Na úrade Ľubomíra Vážneho pracuje na tejto agende desiatka ľudí.

Slovenská má dlhodobo problémy s čerpaním eurofondov. Z 11 miliárd, ktoré máme od Bruselu k dispozícii, sme ku koncu septembra tohto roku vyčerpali menej ako polovicu. Peniaze, ktoré štát neminie do konca programového obdobia, teda do roku 2015, prepadnú v prospech únie. Vláde sa už podarilo v Bruseli vyrokovať na vyčerpanie peňazí aspoň jeden rok navyše, potvrdiť to ale ešte musia poslanci Národnej rady.

01 - Modified: 2005-08-02 15:05:00 - Feat.: 0 - Title: Japonsko sa do roku 1945 usilovalo vyrobiť atómovú bombu
01 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:09