StoryEditor

Vo Vatikáne sa hovorí o druhej šanci pre Bezáka

02.07.2013, 00:00
Cirkev. Arcibiskup, ktorého pred rokom odvolal pápež, by sa mohol stať apoštolským nunciom.

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa zrejme dočká rehabilitácie. Takéto správy prichádzajú presne rok od jeho odvolania vtedajším pápežom Benediktom XVI.. Podľa našich informácií z prostredia Vatikánu chce nový pápež František situáciu okolo slovenského biskupa riešiť.

V hre je dokonca diplomatická funkcia. „Vo Vatikáne sa hovorí, že by sa mal stať apoštolským nunciom. Napríklad v Česku sa nunciovi končí funkčné obdobie,“ prezradil nám náš zdroj z prostredia Vatikánu, ktorý si neželá byť menovaný. Bezákov blízky priateľ František Mikloško zasa zachytil informáciu o inom možnom pôsobisku. „Počul som o severských krajinách,“ povedal nám expolitik.

Solídny a čestný človek
S Bezákom sa nedávno stretol český kardinál Miloslav Vlk.

„Je to solídny a čestný človek. Mnohé veci, ktoré voči nemu vznášali, nie sú správne,“ reagoval Vlk pre HN. Podľa neho takto začína uvažovať aj Vatikán. Ako to celé pre Bezáka dopadne, si netrúfal hodnotiť. Rozhodovanie podľa neho je na celom rade ľudí – pápežovi, Kongregácii biskupov a sekretariáte. Práve prefekt Kongregácie biskupov Marco Ouellet zaslal Bezákovi po vizitácii v arcibiskupstve list s otázkami, ktoré mali podľa kritických hlasov ponižujúci nádych. Bezáka sa pýtal na jeho vzťah k homosexuálom, na financovanie diecézy či na jeho návštevy telocvične a kúpalísk. Cirkev dodnes oficiálne nespresnila, aké boli dôvody Bezákovho odvolania.

Po tomto verdikte sa vo verejnosti spustila vlna nespokojnosti. Na podporu arcibiskupa podpísalo okolo 15-tisíc ľudí otvorený list, ktorý organizátori zaslali do Vatikánu. Predseda združenia Pastor bonus Marek Nikolov včera pre TASR potvrdil, že ho už pápež František držal v rukách.

Duka hovoril s pápežom o Bezákovi
Bezákovho prípadu sa dokonca ujal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka, ktorý už o ňom hovoril aj priamo so Svätým Otcom. Potvrdil nám to jeho kolega kardinál Vlk aj Mikloško. „Ak kardinál Duka takto otvorene vystúpil a bez akýchkoľvek pochybností vyhlásil, že tam nebol žiadny morálny delikt, hovoril veci, ktoré má overené priamo vo Vatikáne,“ uviedol Mikloško na margo vyhlásenia, ktoré poskytol Duka internetovému portálu Christnet.

Kardinál Vlk o stretnutí Duku s pápežom tiež vedel, nie však o obsahu rozhovoru. S Dukom sa nám spojiť nepodarilo, pretože bol odcestovaný. Podľa hovorcu pražského arcibiskupstva Aleša Pištoru sa Duka domnieva, že kauza sa týka v prvom rade Slovákov a bolo by dobré, aby sa vyriešila k všeobecnej spokojnosti.

Apoštolský nuncius
Ak by sa Vatikán rozhodol urobiť z Bezáka pápežského veľvyslanca, Mikloško by to považoval za vhodný spôsob rehabilitácie. „Bola by upokojením situácie, preto nemožno vylúčiť, že týmto smerom to pôjde,“ dodal. Všetko je podľa neho však len v počiatočnom štádiu. Cirkevný analytik Imrich Gazda považuje pozíciu apoštolského nuncia pre Bezáka za vhodnú. „Kompromisným riešením jeho situácie by bolo poveriť ho nejakou primeranou úlohou mimo Slovenska. Takou by mohla byť práve táto,“ skonštatoval pre HN Gazda.

Konferencia biskupov Slovenska sa k prípadnej Bezákovej rehabilitácii nevyjadruje. „Nevstupuje ani do vymenúvania, ani do odvolávania biskupov,“ reagoval hovorca konferencie Jozef Kováčik. O téme sme chceli hovoriť aj so samotným Bezákom. Do médií hovoriť nechce, keďže dostal zákaz verejne vystupovať. Ak by tak urobil, mohol by si vo Vatikáne poškodiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:46