StoryEditor

Rakúsko zastavilo vyšetrovanie Ficovho priateľa Výboha

19.01.2016, 16:15

Slovenský veľkopodnikateľ Miroslav Výboh a osobný priateľ premiéra Roberta Fica nebude vyšetrovaný v korupčnej kauze obrnených vozidiel Pandur.

Rozhodla o tom rakúska prokuratúra po preskúmaní výsledkov vyšetrovania. „Vyšetrovanie je uzatvorené. Stíhanie voči jednému slovenskému a jednému izraelskému štátnemu príslušníkovi bolo zastavené,“ povedal pre portál aktuality.sk prokurátor Norbert Hauser.

Dôvodom bol fakt, že dôkazy proti obvineným boli podľa rakúskej prokuratúry nedostatočné. Jediným obvineným zostáva český lobista Marek Dalík, ktorý bol pravou rukou českého expremiéra Mirka Topolánka.

„Existujú rukou písané poznámky alebo správy“

Dalík pre vybavovanie úplatku pri nákupe obrnených vozidiel pre Česko čelí obžalobe na súde v Prahe. Na rokovaniach sa spolu s Dalíkom zúčastňoval aj Výboh a izraelský podnikateľ Lova Drori z firmy Rafael.

Výboha obvinil bývalý vysokopostavený predstaviteľ rakúskej firmy Steyer Lutz Kampmann. Stretnutie s Výbohom sa uskutočnilo podľa Kampmanna v kaviarni Griensteidl vo Viedni medzi štyrmi očami. Žiadny zvukový ani obrazový záznam neexistuje. Vo firme si však podľa svedka viedli z každého rokovania písomné záznamy.

To sa týka aj rokovania s pánom Výbohom. Existujú rukou písané poznámky alebo správy“, povedal Kampmann pre magazín Reporter. Prečo pokus o korupciu neoznámili polícii, Kampmann nevysvetlil.

Povedal len, že o tom informovali veľvyslanectvo Spojených štátov, keďže spoločnosť Steyer patrí pod americké konzorcium General Dynamics. "Veľvyslanectvu bola oznámená skutočnosť, že zmluva bola vypovedaná, že bola daná požiadavka na trikrát šesť miliónov eur, ktorá bola odmietnutá, a že požiadavku predniesol pán Výboh

O kauzu sa zaujíma aj opozícia

Kauzou Pandur sa už viackrát zaoberala aj opozícia. Ani tretí pokus opozície rokovať o kauze Pandur na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť nevyšiel.

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že práve Výboh je tým Slovákom, ktorý je za túto kauzu v Rakúsku trestne stíhaný. v novembri po zamietnutí Výboru NR SR sa touto kauzou zaoberať vyhlásil, že jediný zo Slovákov, ktorý bol v kauze vyšetrovaný, bol pán Výboh.

Podľa Lipšica bol ďalším spomínaným Slovákom Robert Fico. „Ak by sme išli do extrému, a teda ak nemá byť obvinený pán Výboh, tak je obvinený pán Fico. Ale myslím si, že ide o Výboha,“ povedal Lipšic. Ficov viackrát na podobné obvinenia reagoval, že ide o výmysly a klamstvá.

01 - Modified: 2008-01-12 10:24:00 - Feat.: 0 - Title: Najmenej 30 obetí po výbuchu tankera v Nigérii
01 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 02 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-19 10:30:26 - Feat.: - Title: Ľudí v Karlovke znepokojili biele kríže na ceste. Súvisia s vojnou na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-03-17 18:51:36 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu: Policajta, ktorý je obvinený z vraždy kolegu, budú stíhať väzobne 05 - Modified: 2021-12-27 15:54:31 - Feat.: - Title: Počas Vianoc policajti vykonali tisícky kontrol. Odhalili stovky porušení epidemiologických opatrení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:17