StoryEditor

Na Národný pochod za život prišli desaťtisíce ľudí

22.09.2013, 17:32
Autor:
TASRTASR

Desaťtisíce ľudí sa dnes zúčastnili na Národnom pochode za život v Košiciach, ktorý vyjadril potrebu ochrany života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Cieľom pokojného pochodu bolo tiež podporiť rodinu založenú na manželstve muža a ženy.

Podľa prvotných odhadov organizátorov prišlo na pochod 60.000-70.000 ľudí. Masové zhromaždenie sa začalo popoludní na Hlavnej ulici prečítaním manifestu pochodu. V ňom účastníci osobitne vyzvali verejných činiteľov, zvlášť parlament, vládu SR a všetky štátne inštitúcie, aby vytvorili legislatívne podmienky na ochranu každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Požiadavka sa týka aj legislatívnej ochrany "manželstva muža a ženy ako jedinečného a ničím nenahraditeľného  zväzku, ktorý je rešpektovaním prirodzeného zákona rozpoznateľného rozumom". Pochod ďalej vyzval na vytvorenie poradných a podporných mechanizmov, ako aj ekonomických a sociálnych podmienok, v ktorých by sa rodiny nebáli prijímať deti. Ďalšou požiadavkou je aktívna podpora inštitúcií, zameraných na pomoc rodinám v núdzi a tehotným ženám, aby nemuseli uvažovať o potrate.

Historicky prvý Národný pochod za život na Slovensku pozdravil aj pápež František. Jeho pozdrav a apoštolské požehnanie tlmočil v Košiciach apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana.

Medzi účastníkmi boli ľudia všetkých vekových kategórií vrátane rodín s deťmi. V rukách mali transparenty s nápismi ako: "Som za život", "Chráňme rodinu a počatý život", "Život je dar", či "Žiadame zákaz potratov". Davy zaplnili Hlavnú ulicu a v rámci pochodu postupne prešli trasou v centre mesta. V rámci akcie vypustili tisíce balónov za nenarodené deti, program dopĺňali hudobné vystúpenia.

Na verejný poriadok a bezpečnosť dohliadala štátna a mestská polícia, ako aj stovky dobrovoľníkov. Akcia si vyžiadala dopravné obmedzenia v meste, MHD bola dnes zadarmo. Na pochod prišli ľudia z celého Slovenska, do Košíc ich doviezli aj tri špeciálne vlaky vypravené z Bratislavy a Žiliny. Organizátori sa vopred dištancovali od členov organizácií a hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd, a odmietli akékoľvek extrémistické prejavy.

"Národný pochod za život je vyvrcholením dlhoročného úsilia za presadenie kultúry života a reakcia na rastúce spochybňovanie hodnoty ľudského života a rodiny ako ideálneho miesta pre prijatie života. Košice, Európske hlavné mesto kultúry, sú vhodným miestom na národný apel ochrany života, ako základného kultúrneho prejavu," uviedol spoluorganizátor Dušan Škurla.

Hlavným iniciátorom akcie bola Konferencia biskupov Slovenska (KBS), na organizácii sa podieľali početné mimovládne organizácie a spoločenstvá. Heslom pochodu, ktorý sa rodil viac ako rok, bolo "Poďme von a bojujme za život".

Sprievodný program s početnými akciami, workshopmi a na rôzne témy i koncertmi trval počas celého víkendu. Dnes dopoludnia podľa programu v 16 kostoloch celebrovali omše za Národný pochod za život štyria gréckokatolícki a 12 rímskokatolícki biskupi. Medzi cirkvami, ktoré podporili pochod, boli okrem katolíckej cirkvi aj cirkvi združené v Ekumenickom spoločenstve na území Košíc a Ekumenická rada cirkví v SR.

01 - Modified: 2005-06-20 14:22:52 - Feat.: 0 - Title: Soul: Severná Kórea sa môže vzdať svojich rakiet
01 - Modified: 2023-11-11 15:05:34 - Feat.: - Title: Varšavou pochodujú tisíce poľských nacionalistov 02 - Modified: 2023-07-30 11:46:05 - Feat.: - Title: Liverpool sa obliekol do dúhových farieb. Pride na podporu Ukrajiny navštívili tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-07-16 06:00:25 - Feat.: - Title: Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity 04 - Modified: 2023-06-26 09:30:53 - Feat.: - Title: FOTO Pride v Istanbule skončil zatknutím takmer stovky ľudí. Vláda s prezidentom sa snaží umlčať LGBTI+ komunitu v krajine 05 - Modified: 2023-05-19 09:58:33 - Feat.: - Title: Ukrajinci chystajú oslobodenie Krymu. Speváci z armády pripravili pochod nepremožiteľných
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:34