StoryEditor

Bratislava má problém. Búranie PKO dobehli ďalšie trhliny

09.02.2015, 09:38
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod bratislavským Parkom kultúry a oddychu (PKO), odstúpila od zmluvy o spolupráci pri búraní kultúrneho stánku.

Keďže ten stále stojí, firma mestu vyčíta, že si svoje povinnosti zo zmluvy neplní. Chce sa však ešte dohodnúť s bratislavskou samosprávou, ale dáva jej už vraj posledný termín. Bude čakať do konca marca a potom plánuje už iba vymáhať škodu.

"Mesto Bratislava ako vlastník stavieb, ktoré majú byť podľa zmluvy o spolupráci odstránené, až dodnes neposkytovalo súčinnosť potrebnú na ich odstránenie a inak marilo naplnenie účelu zmluvy," uvádzajú v liste mestu z decembra minulého roku konatelia Henbury Development.

Závažný krok

Zmluvu o spolupráci uzavrela spoločnosť a hlavné mesto ešte v roku 2006, neskôr k nej pribudli dodatky. Hovorí o tom, že spoločnosť a mesto si poskytnú všetku súčinnosť, ktorá bude potrebná na odstránenie stavieb. Henbury sa v nej rovnako zaväzuje na vlastné náklady zabezpečiť asanačné práce.

Šéf najväčšieho mestského klubu v bratislavskom parlamente, Bratislavského klubu, Ján Budaj si myslí, že zo strany Henbury je odstúpenie od zmluvy závažný krok. "Treba s právnym oddelením prejsť, aké ciele týmto opatrením sleduje na súde tento náš partner a zároveň protivník," podotkol.

Rozhodnutie súdu

O platnosti zmluvy o spolupráci vedú obe strany spor. Súdy rozhodovali o tom, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu.

Vlani v októbri bratislavský krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd SR. Mesto naň v novembri minulého roku podalo dovolanie.

Spoločnosť Henbury Development však zároveň hovorí, že sa chce s mestom ešte dohodnúť, a to na takom riešení, ktoré by umožnilo uskutočniť ich projekt Nové PKO. V závislosti od toho, aký bude mať dohoda obsah, by potom zvážila aj "uplatňovanie svojich ostatných nárokov", ktoré z porušovania zmluvy vyplývajú.

"Výška nárokov spoločnosti Henbury vyčíslená k dnešnému dňu predstavuje viac ako 30 miliónov eur, čo je násobne viac, ako je hodnota budovy PKO," uviedli konatelia spoločnosti v liste z 8. decembra 2014.

Čakanie na mesto

Spoločnosť však dáva mestu termín, dokedy by malo k uzavretiu dohody dôjsť. Chce to najneskôr do 31. marca tohto roku. "Uvedenú ponuku považujeme za poslednú možnú príležitosť na dohodnutie obojstranne prospešného riešenia danej lokality za spolupráce oboch zmluvných strán," uvádzajú konatelia.

Spoločnosť dnes stále čaká na reakciu mesta. Nový primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) tvrdí, že s firmou sa chce stretnúť a rokovať. "Chcem, aby sme si vyčistili stôl a povedali si, čo chce mesto a čo chce investor. Aby to bolo férové a otvorené," reagoval.

Henbury Development pripomína, že po uplynutí lehoty bude spoločnosť pokračovať už iba v súdnom vymáhaní uplatnených nárokov na náhradu skutočnej škody, ujdeného zisku a bezdôvodného obohatenia.

 

01 - Modified: 2007-03-09 14:04:00 - Feat.: 0 - Title: Klub 500 je proti posilňovaniu kompetencií odborárov v podnikoch
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:24