StoryEditor

Dunaj zaplavil časť nábrežia v centre Bratislavy, rieka začína kulminovať

19.07.2021, 08:09
Autor:
TASRTASR
Slovenský vodohospodársky podnik situáciu na Dunaji monitoruje a tvrdí, že nie je dôvod na paniku.

Stúpajúci Dunaj v Bratislave zaplavil okrem Slovanského nábrežia v Devíne, cyklochodníka pri rieke Morave aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene, tunajšie ohniská i časť bufetu.

Zaplavená je aj časť nábrežia pri Pribinovej ulici či niektoré zelené plochy pri Petržalskej hrádzi.

​​V bratislavskej Petržalke hlásia zaplavený podchod pri Ekonomickej univerzite. 

Starostovia dotknutých bratislavských mestských častí ubezpečujú verejnosť, že situácia je pod kontrolou a zatiaľ nehrozí zvýšené nebezpečenstvo. Ľudí pohybujúcich sa okolo rozvodneného Dunaja či Moravy však vyzývajú na opatrnosť.

Okolo Devína sa nedá prejsť

Zástupca starostky Devína Igor Prieložný priblížil, že voda zaliala nábrežie tak, že sa už nedá prejsť okolo hradu Devín.

Pod vodou je podľa neho aj časť cyklotrasy pri Morave, ktorá spája bratislavské mestské časti Devín a Devínsku Novú Ves.

"Je to však ešte stále v takom stave, ktorý je bežný pri zvýšených hladinách rieky. Hrozba je z môjho pohľadu ešte ďaleko," povedal.

V Devíne sú vždy v pozore po silných dažďoch na území Česka, ale zároveň i Rakúska a Nemecka.

"Vtedy vieme, že sa blíži kvantum vody. Tým, že v Česku momentálne neprší a v Rakúsku i Nemecku to už prestalo, tak to už len stúpne a skulminuje," spresnil. V Devíne sú podľa Prieložného zvyknutí, že občas hladina riek takto stúpne.

Priznáva však, že tam už dávno takáto vysoká voda nebola. "Chýbajú však ešte tri-štyri metre, aby to dosiahlo úroveň povodne z roku 2013," poznamenal. Situáciu, ako tvrdí, v mestskej časti monitoruje aj Slovenský vodohospodársky podnik.

Zaplavený podchod v Petržalke

Bratislavská Petržalka na sociálnej sieti informuje, že od rána dostáva od obyvateľov viacero upozornení na problémy spojené so stúpajúcou hladinou Dunaja. Mestská časť napríklad eviduje podzemnou vodou zaplavený podchod pri Ekonomickej univerzite.

"V spolupráci so záchrannými zložkami situáciu v celej Petržalke monitorujeme. Zatiaľ môžeme konštatovať, že väčšie riziko nehrozí," uviedla petržalská samospráva.

Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír na sociálnej sieti priblížil, že aktuálna situácia na rieke Morava predstavuje mierne stúpanie hladiny.

"Predpokladáme, že Morava dosiahne 2. stupeň povodňovej aktivity, avšak počas pondelka by mala kulminovať. Hydrometeorológovia predpokladajú vzostup hladiny ešte asi o 0,5 metra a následne by sa mala hladina stabilizovať a začať klesať," uviedol. Obyvateľov ubezpečil, že situácia je monitorovaná.

"V Devíne sa už inštalujú preventívne protipovodňové zábrany. U nás je situácia relatívne pokojná. Na pravidelnej báze ju vyhodnocujeme s príslušnými orgánmi. V prípade potreby je naša mestská časť pripravená zasiahnuť a pomôcť," uviedol.

Verejnosť zároveň vyzval, aby sa momentálne zbytočne nezdržiavala v blízkosti rozvodnených riek.

"Nie je dôvod na paniku"

Slovenský vodohospodársky podnik situáciu na Dunaji monitoruje a tvrdí, že nie je dôvod na paniku. Situáciu na vodnom toku označuje pre toto obdobie ako bežnú.

V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred. Pre krátkodobejšie aktivity vodohospodári monitorujú dve stanice pri Viedni – Korneuburg a Kienstock.

Výška hladiny rieky Dunaj v centre Bratislavy dosiahla o 19.15 h 730 centimetrov. V okolí tejto hodnoty sa nachádza už niekoľko hodín. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výška hladiny Dunaja bola o 19.00 h v Devíne 682 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi hladina Moravy naďalej pozvoľna stúpa a dosahuje 554 centimetrov.

01 - Modified: 2021-07-16 13:47:55 - Feat.: 0 - Title: Voda zmietla celé domy, vznikol aj obrovský kráter. Niektoré nemecké mestá vyzerajú ako po cunami 02 - Modified: 2021-07-17 09:15:25 - Feat.: 0 - Title: Prečo Nemecko záplavy tak zaskočili? Niečo je zle, hovorí hydrologička 03 - Modified: 2021-07-18 14:18:41 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí záplav v Nemecku dosiahol 157. Merkelová prisľúbila pomoc
01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:17