StoryEditor

Budove v Piešťanoch hrozí zrútenie. Stojí za ňou kontroverzný statik

08.10.2015, 21:28

V Piešťanoch dnes evakuovali 50 ľudí, kvôli tomu, že miestnej budove hrozí kolaps. Informáciu priniesol portál Denník N

Vina padá na statika Jána Tomčániho. Ten stojí aj za biznis centrom v Bratislave, ktorý má podobné problémy ako budova v Piešťanoch a v minulosti stál aj za garážou pri novostavbe, ktorá sa zrútila.

Budove hrozí zrútenie

Posledný problém nastal v Piešťanoch. V budove s názvom Centroom, museli vysťahovať všetkých ľudí pre vážne problémy so statikou, pretože hrozí zrútenie tohto projektu, ktorý bol postavený v roku 2010. Mesto teraz rieši, kde obyvateľov kandidáta na Stavbu roka 2011 ubytuje. Najnovší posudok totiž skonštatoval, že môže prísť až k náhlemu zrúteniu budovy. Chyby v projekte hodnotí ako obzvlášť závažné.

V budove je celkovo 44 bytov, v nich je najmenej 56 obyvateľov, niektoré sú využívané ako kancelárie. K tomu sú aj prízemné obchodné prevádzky.

Mesto ponúklo, ako povedal primátor Piešťan Miloš Tamajka, v zmysle zákona každému z obyvateľov možnosť náhradného ubytovania v hoteloch a penziónoch. Nie každý to využije, viacerí majú možnosť odísť k svojim rodinám. „Okrem toho musíme zabezpečiť ochranu ich majetku. Tieto veci sú pre nás prvoradé,“ uviedol Tamajka.

Krízový štáb bude teraz rozhodovať o ďalších krokoch. Podľa slov Ivana Pauera, ktorý je poverený vedením oddelenia stavebných služieb na mestskom úrade, statický posudok uvádza natoľko alarmujúce údaje, že bolo nutné rozhodnúť o okamžitom vyprataní budovy.

Mesto vstúpi do rokovania aj so správcom objektu BK Services, s.r.o., a staviteľom Centroom, s.r.o. Taktiež bude potrebné dať vypracovať druhý odborný  posudok objektu, projekt na sanáciu, čo môže trvať dva až tri mesiace.

Prvotná chyba je, ako sa ukazuje, priamo v projekte. Niekde je zistené až 200-percentné poddimenzovanie výstuží,“ povedal Pauer. Budú tiež skúmať, ako boli vydané rozhodnutia na túto budovu na meste.

Musia zabezpečiť okolie

Podľa primátora sa uzatvorenie Centroomu pravdepodobne dotkne podzemného parkovania v Auparku. Aupark stojí vedľa, ale dom nie je jeho súčasťou a neohrozuje ho. Vstup do garáží je však zo strany obytnej časti, stadiaľ sú zásobované aj obchody.

Rovnako bude musieť byť zabezpečené okolie. „Podľa posudku by sa v tom najhoršom variante mohlo stať, že sa objekt zrúti, ale rúcal by sa skôr akoby do seba, nie na niektorú stranu,“ dodal Pauer.

Statický posudok na objekt dal vypracovať BK Group, ktorého BK Services je správcom objektu. Podľa slov generálneho riaditeľa Tomáša Káčera bol k dispozícii 6. októbra. „Okamžite sme zvolali obyvateľov domu. Následne sme informovali mesto a ďalšie orgány,“ povedal. Zástupcovia investora Centroom, s.r.o., sa k posudku nevedeli vyjadriť, nakoľko ho doteraz nemajú k dispozícii.

Stavba Centroomu bola ukončená v septembri 2010, celkové investície dosiahli 3,8 milióna eur. Má úžitkovú plochu 4311 m2. Stavebník Centroom, s.r.o., je členom skupiny Iuris Group, a. s.

01 - Modified: 2007-10-08 08:19:00 - Feat.: 0 - Title: Kamasovej prvý titul medzi profesionálkami je z Göteborgu
01 - Modified: 2023-11-28 12:17:38 - Feat.: - Title: FOTO Tu že majú vyliečiť deti?! Psychiatria v Česku vyvoláva des, ľudia sa zbierajú na jej rekonštrukciu 02 - Modified: 2023-10-07 16:26:56 - Feat.: - Title: V piešťanskom hoteli Pavla vypukol požiar, na mieste sú hasiči i polícia 03 - Modified: 2023-08-23 14:49:31 - Feat.: - Title: MFF Cinematik uvedie viaceré slovenské premiéry 04 - Modified: 2023-07-16 13:22:46 - Feat.: - Title: Štátny podnik chce veterné turbíny, no do hry sa dostala aj cirkev. Pôda má slúžiť Bohu, tvrdia aktivisti 05 - Modified: 2023-06-27 12:34:07 - Feat.: - Title: Dramatický záver školského roka na základnej škole v Piešťanoch. Počas hádky mal štvrták vytiahnuť nôž a zaútočiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:51