StoryEditor

Čaplovič dáva školákom viac praxe

11.06.2013, 19:57
Minister školstva Dušan Čaplovič chce na základných školách oživiť pracovné vyučovanie.

Rezort školstva Dušana Čaploviča má ďalší návod, ako viac prepojiť školy s praxou. Už na základných školách chce oživiť pracovné vyučovanie. Žiaci majú na hodinách opravovať bicykle, zapájať elektrické obvody, tvoriť výrobky z dreva či kresliť na počítači reklamné letáky. Súčasných ôsmakov už zmena nezasiahne, ostatných žiakov čaká od budúceho septembra jedna hodina týždenne. „Žiaci nemajú dostatočné praktické a technické zručnosti, inklinujú k štúdiu všeobecno-vzdelávacích predmetov a trh práce neustále požaduje viac odborníkov s technickým zameraním,“ vysvetľuje zámer hovorca Michal Kaliňák.

Otázka financií
„Veľmi to schvaľujem, deti nie sú zvyknuté manuálne pracovať,“ hovorí riaditeľka školy v Šumiaci Marta Bošeľová. Iné školy sú opatrnejšie – upozorňujú na chýbajúce vybavenie či zvýšené náklady školy. „Skomplikuje nám to život, nejaký materiál ešte bude v sklade, ale dielne sme už zrušili,“ hovorí Anna Šperková z banskobystrickej školy na Ďumbierskej. „Bude to ťažké, dielne sme prerobili na jazykové učebne a materiál nám tiež asi nikto nedá zadarmo,“ hovorí Lenka Harvanová z bratislavskej školy v Dúbravke.

„Nemusíte mať telocvičňu, aby ste mohli krásne cvičiť,“ hovorí univerzitný profesor Tomáš Kozík, predseda predmetovej komisie, ktorá tento predmet zastrešuje. Zmenu obsahu učiva však podľa neho musí sprevádzať aj priebežné vybavenie škôl potrebnou technikou. Rezort školstva považuje otázku finančného zabezpečenia škôl za predčasnú. „Ide o návrh, ktorý je predmetom širokej diskusie. Ďalšie kroky ministerstva budú závisieť od výsledkov týchto diskusií,“ uviedol hovorca Michal Kaliňák.

Novinky v školstve


Viac o zmenách v školstve
nájdete v zajtrajších Hospodárskych novinách.


 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:17