StoryEditor

Stretnutie v Bielom dome

27.11.2013, 23:01
takto to vidím ja

Schôdzka, ktorá sa uskutočnila v Bielom dome medzi slovenským premiérom Ficom a prezidentom Obamom a viceprezidentom Bidenom ukazuje nielen súčasnú silu americko-slovenských vzťahov, ale odráža aj ich pevnosť v posledných dvadsiatich rokoch.

Rozhovory sa týkali rôznorodých tém od partnerstva so západným Balkánom a východom po transatlantický obchod, od Európskej únie a NATO po Afganistan a od Ukrajiny a Sýrie po energetickú bezpečnosť. To demonštruje šírku problémov, o ktoré sa USA a Slovensko zaujímajú. V diskusiách sa často spomínala ekonomika. Predstavitelia sa zaoberali spôsobmi na posilnenie obchodu a zníženie nezamestnanosti na oboch stranách Atlantiku. Máme spoločnú vieru v možný pozitívny dosah Transatlantickej dohody o obchode a investíciách medzi USA a Európskou úniou a obaja lídri ju výrazne podporujú.

Mal som česť byť prítomný na stretnutí, ktoré prinieslo zmysluplný dialóg medzi prezidentom Obamom, viceprezidentom Bidenom a premiérom Ficom. Nešlo len o nejakú príležitosť na odfotografovanie sa alebo odrecitovanie vopred pripravených bodov rozhovoru, ale o debatu, ktorá posilnila pevné základy vzájomných vzťahov a ďalej rozvinula americko-slovenskú spoluprácu v medzinárodnej aréne.

V raných rokoch Slovenskej republiky boli stretnutia predstaviteľov našich krajín často zamerané na to, čo môžu urobiť Spojené štáty pre Slovensko. Počas minulotýždňového stretnutia v Bielom dome sa však konverzácia medzi hlavami dvoch vlád sústredila na to, čo môžu Spojené štáty urobiť spolu so Slovenskom. Myslím si, že to je najvhodnejší spôsob, ako osláviť dvadsať rokov slovensko-amerických vzťahov.

Theodore Sedgwick, veľvyslanec USA na Slovensku

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:27