StoryEditor

Robert Fico prepísal históriu. Môže za to jeho najväčšia prehra

03.12.2015, 23:00
Slovenský premiér za takmer osem rokov vo vláde zmenil prístup nielen k ekonomike, ale aj k blízkym ľuďom.

„Môžem vás ubezpečiť, že v roku 2014 už nebudem v politike,“ vyhlásil premiér Robert Fico v roku 2009. Dnes už s istotou vieme, že nehovoril pravdu. Ku koncu sa blíži rok 2015 a Fico nielen že z politiky neodišiel, ale práve dnes so svojimi 2805 dňami na premiérskej stoličke prekonal v dĺžke vládnutia o deň aj Mikuláša Dzurindu. Fico je tak momentálne najdlhšie slúžiaci premiér v ére samostatného demokratického Slovenska.

Ale situácia dnes mohla byť iná. Minulý rok sa chcel z premiérskej stoličky premiestniť do prezidentského paláca. Túžba vystriedať Ivana Gašparoviča však nevyšla. V druhom kole prezidentských volieb porazil Fica s rozdielom takmer 20 percent hlasov Andrej Kiska. Môžeme teda konštatovať, že rekord padol nie vďaka Ficovým ambíciám, ale práve naopak.

Oživenie politických zombií. Ficova vláda v koalícii

Po prestrelenej kampani v roku 2002, keď sa Robert Fico videl na poste premiéra, prišlo sklamanie a zároveň štyri žiacke roky v opozícii. Jeho ambícia sa pretavila do reality až v roku 2006. Ficov Smer so ziskom takmer 30 percent vyhral voľby a napokon vytvoril koalíciu s národniarmi Jána Slotu a ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. V časti spoločnosti zavládlo sklamanie, pretože Slota s Mečiarom za sebou ťahali neblahé renomé z 90. rokov.

Vládu sprevádzalo viacero škandálov. Najznámejšie boli pod cenu predané emisné kvóty schránkovej firme v USA a nástenkový tender týkajúci sa miliardového tendra zverejneného na nástenke dnes už neexistujúceho ministerstva výstavby v uzavretej chodbe. Kauzy išli na vrub SNS a padli pre ne štyria jej ministri. Priamo Smeru sa dotklo hlavne podozrivé obstarávanie na ministerstve obrany, pre ktoré podal demisiu smerák František Kašický.

Politológovia sa zhodujú, že prvá Ficova vláda vyhrotila v spoločnosti nacionalistické chúťky. „Absurdné je, že ich ako sociálny demokrat prebral z rúk SNS,“ konštatuje politológ Miroslav Kusý.

Na začiatku vlády preberal po Mikulášovi Dzurindovi krajinu so schodkom 3,2 percenta a o tri roky neskôr aj vplyvom krízy deficit vzrástol až na osem percent. Aj napriek tomu, že Smer vyhral voľby v roku 2010, koalíciu zostavili pravicové strany, ktorých vláda sa skončila predčasnými voľbami o dva roky neskôr.

Jednofarebný valec Smer

V roku 2011 bola pravicová vláda v rozklade a ranou istoty hlavne pre SDKÚ bolo zverejnenie údajného spisu SIS Gorila, opisujúceho korupčné praktiky v období druhej Dzurindovej vlády. V spise sa spomína aj Fico, ale ten nikdy nepriznal, či bol v odpočúvanom byte v Bratislave alebo nie.

Druhý raz Fico vďaka výsledku 44,41 percenta zasadol do premiérskej stoličky bez koaličných partnerov. Podľa sociológa Jána Baránka sa premiér oproti minulému obdobiu poučil. „Dnes je schopný obetovať aj najbližších ľudí, ak je to potrebné,“ hovorí Ján a dodáva, že príkladom je pád bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku. Faktom je, že Fico vymenil počas druhej vlády hneď niekoľko ministrov, nikdy však otvorene nepriznal, že by niektorý z nich urobil chybu.

Do úzadia ustúpila aj maďarská karta a vzťahy s naším južným susedom sa zlepšili. „Čo sa týka prístupu k vládnutiu, Fico je oveľa pokojnejší a rozhodovanie je vďaka jednofarebnej vláde operatívnejšie,“ hovorí politológ Grigorij Mesežnikov a dodáva, že hoci sa dnes nevyťahuje maďarská karta, Smer využíva hlavne utečeneckú krízu.

Smer v tomto roku predstavil aj plán na zníženie deficitu verejných financií pod dve percentá. Podľa analytika Inštitútu INESS Radovana Ďuranu však nejde o ambiciózny plán. „Napriek takmer ideálnym podmienkam, rastúcim daňovým príjmom, nízkej inflácii a úrokom vláda nedokáže hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom,“ konštatuje Ďurana. Podľa neho ide z hľadiska vlády o zlyhanie.

V súčasnosti dosahuje Smer v predvolebných prieskumoch okolo 38 percent. Otázkou číslo jeden je, či dokáže Smer zostaviť vládu a ako vo voľbách dopadne jeho hlavný nevyspytateľný konkurent Radoslav Procházka.

Kliknite na infografiku pre zväčšenie.

Anketa

Bude Robert Fico v úrade dlhšie ako európsky rekordér Jean-Claude Juncker, ktorý bol premiérom Luxemburska takmer 19 rokov?

Pavel Haulík, majiteľ prieskumnej agentúry MVK

Neverím, že siahne na métu 19 rokov. Dokonca stále nie som presvedčený o tom, že Fico bude chcieť vládnuť aj počas tretieho volebného obdobia. Vôbec by ma neprekvapilo, keby po voľbách oznámil, že vo vrcholnej politike končí a bude sa venovať čomusi inému. Napokon, vyše 18 rokov na poste premiéra je aj fyzicky náročných. Fico začínal vo vrcholnej politike príliš skoro a niektoré veci si musel neustále odopierať.

Miroslav Kusý, politológ

Neverím tomu. Fico nemá dlhodobú víziu, ktorou by mohol osloviť svoje voličské zázemie. Jeho program je vyslovene pragmatický: vlaky zadarmo a podobné riešenia. Pragmatický program je, samozrejme, voličsky atraktívny, ale čo potom, keď už nebudú len vlaky, ale aj bicykle zadarmo? Chýba mi pri ňom hlbšia vízia toho, kam by sa mala krajina uberať a kam by ju chcel doviesť.

Ján Baránek, majiteľ prieskumnej agentúry Polis

Robert Fico je v úrade necelých osem rokov a dnes neviem povedať, či bude natoľko populárny aj v takej vzdialenej budúcnosti. Dá sa však konštatovať, že popularita mu vystačí aspoň na vytvorenie ďalšej vlády za predpokladu, že sa nič výnimočné neudeje. V minulosti sme videli, ako zaúčinkovalo zverejnenie spisu Gorila na podporu SDKÚ. Ale viac sa neodvážim prorokovať, lebo tieto dlhodobé prognózy sú nevypočítateľné.

Tomáš Koziak, politológ

Dĺžka Junckerovej vlády bola výnimočná záležitosť. Máloktorý politik dokáže po viac ako troch volebných obdobiach nestratiť kontakt s realitou. Každý politik je aj súčasťou strany, v rámci ktorej je množstvo ľudí s ambíciami a je výnimočné, ak z blízkeho okolia takého politika nechce dorásť na jeho úroveň aj niekto iný. Fico zatiaľ má autoritu, lebo na seba viaže preferencie, ale horšie to bude, keď začnú klesať.

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky

Myslím si, že Robert Fico nebude vládnuť tak dlho. Nedá sa vylúčiť, že po ďalších voľbách zasadne na stoličku premiéra, ale nie je to na sto percent isté. Na to, aby vo funkcii predsedu vlády strávil takmer 19 rokov, aj Slovensko by sa muselo vyvíjať inak. Skôr si myslím, že po voľbách sa začne formovať nový pravicový subjekt, k voľbám v roku 2020 príde silný súper a neviem, či túto konkurenciu bude Smer schopný poraziť.

01 - Modified: 2007-11-27 20:44:53 - Feat.: 0 - Title: Jureňa je dobrý chlapík
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:58