StoryEditor

Smer potrebuje aspoň malé percento katolíckych voličov, tvrdí Lipšic

20.03.2014, 18:38
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vládny Smer-SD potrebuje získať aspoň malé percento katolíckych voličov, preto sa krátko pred prezidentskými voľbami zaoberá posilnením ochrany manželstva, aj keď to doteraz vždy odmietal. V závere tretieho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR to vyhlásil poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) na margo návrhu novely Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, ktorého cieľom je reformovať justíciu a podporiť ochranu manželstva.

"Poslanci Smeru boli jediní, ktorí v roku 2004 nehlasovali za zákon o rodine," pripomenul Lipšic. Práve z toho zákona chce aktuálne Smer-SD a KDH prevziať definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy a preniesť ju do ústavy.

"V roku 2008 poslanci Smeru-SD nepodporili zákon, aby interrupcii predchádzal informovaný súhlas. Bol to malý prolife zákon. On napokon prešiel, ale bez hlasov Smeru-SD," konštatoval Lipšic. Zároveň uviedol, že Smer-SD nepodporil ani ústavnú ochranu manželstva v roku 2009. "Zrazu ste zistili, že ochrana manželstva je dôležitá a aj justíciu treba reformovať. Úplne náhodou v čase, keď Robert Fico kandiduje na prezidenta. Čistá náhoda. To komu chcete nahovoriť?" pýtal sa.

Lipšic sa tiež pýtal, či niekto od obdobia, kedy Fico ohlásil kandidatúru na prezidenta, videl predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. "Ja som ho nevidel. Reforma justície je v parlamente, inokedy by mal aspoň päť tlačoviek. Teraz nič, asi dostal pokyn, nech sa do volieb neukazuje," odhaduje opozičný poslanec.

Spolupredkladateľ návrhu a predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) Lipšicovi odkázal, že bol vždy veľmi ambiciózny a primerane agresívny. "Ale so stúpajúcim nenapĺňaním vašich vysokých ambícií, žiaľ, vaša agresivita rástla. Pre vás musel byť šokom výsledok pána Procházku a každému na Slovensku je jasné, že vy ten nový líder pravice nebudete a budete mať stále menej a menej percent," povedal Paška.

Miroslav Číž (Smer-SD) sa Lipšica pýtal, čo má strana Smer-SD spoločné s tým, že Harabin je predsedom Najvyššieho súdu, keďže ho zvolila Súdna rada SR a vymenoval prezident. "Máte pre mňa nulovú dôveryhodnosť. To, čo ste predvádzali, a, bohužiaľ, sa k tomu pridal aj pán Harabin, to zásadne prispelo k tomu, že justícia vyzerá tak, ako vyzerá," tvrdí.

Téme novelizácie ústavy dnes venovali poslanci celý rokovací deň a pokračovať budú aj v piatok (21.3.). Vystúpenia sa v zásade delili na dve časti. Na jednej strane poslanci Smeru-SD a KDH obhajovali návrh tým, že je prospešný a žiada si ho väčšina spoločnosti, na druhej strane väčšina opozície ich spojenectvo krátko pred voľbami kritizovala a hovorila o vypočítavom politickom obchode.

Do rozpravy sú ešte písomne prihlásení štyria členovia snemovne. Po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 05 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:31