StoryEditor

Preverili sme si, či obchod je možný

09.07.2013, 00:00

Zisťovali sme, či kúpa 34,05 percenta je logicky možná a legálna. Je, hovorí Kožíšek.

QPP si na súde nárokuje 34-percentný podiel. Veríte si, že vyhráte?
Quick Power Plant v roku 2009 od niekoľkých slovenských firiem a fyzických osôb kúpila spolu 34,05 percenta akcií spoločnosti Transpetrol, pán Ilčišin medzi nimi nebol. Tieto osoby nadobudli akcie v exekučnom konaní úplne zákonným spôsobom, teda exekúciou. Správnosť exekučného konania potvrdili všetky slovenské súdy vrátane Ústavného súdu SR. Teda o vlastníctvo akcií sa žiadny spor nevedie, rieši sa spor so slovenským štátom, ktorý odmieta tieto akcie vydať. To, že sa raz tak stane, či Slovensko bude musieť zaplatiť vzniknutú škodu a ušlý zisk, je nepochybné. Otázkou zostáva, kedy sa tak stane a koľko to bude daňových poplatníkov stáť.

Lenže ministerstvo tvrdí, že Ignác Llčišin podplatil súdy, aby tak rozhodli.
Je úsmevné to povedať pre publikum a nijako to nedoložiť. Je známe a v účetníctve Transpetrolu dohľadateľné, že tento podnik na kauzy s Ilčišinom vyčlenil 1,2 milióna eur. Je otázkou, čo s toľkými peniazmi urobil, komu ich dal.

Vrátim sa k podielu. Zákony o veľkej privatizácii a strategických podnikoch a Exekučný poriadok exekúciu akcií Transpetrolu vylučujú. Takže ak aj ste podiel nadobudli od týchto subjektov v dobrej viere, máte nárok akurát na ušlý zisk a náhradu škody.
Zákon, ktorý slovenská vláda veľmi rada používa v kauze Transpetrol ako vysvetlenie, prečo akcie stále drží štát, teda zákon o veľkej privatizácii, v ktorom si štát sám sebe zakázal privatizovať niektoré strategické podniky vrátane Transpetrolu, nie je o ničom inom, ako že si vláda sama sebe zákonom zakázala tieto podniky dobrovoľne predať. No o exekúcii tohto majetku v tom samom zákone nie je ani slovo. Uviedol to niekoľkokrát aj Ústavný súd SR v tejto veci. Lenže Slovensko to ignoruje.

Nakoľko dnes oceňujete 34-percentný podiel?
Budem vychádzať z trhových princípov. Rovnako aj o ušlé dividendy bude QPP usilovať, pohľadávka, ktorú vymáha CZ PAP je len časť nevyplatených dividend, ostatné prináleží QPP.

Aký je medzi vami vzťah?
Medzi QPP a CZ PAP nie je žiadne majetkové prepojenie, ani obchodné.

A medzi vami a pánom Ilčišinom či jeho firmami?
Ani medzi QPP a pánom llčišinom neexistuje žiadne prepojenie. Spoločnosť QPP využila obchodnú príležitosť kúpiť spolu 34,05 percenta akcií Transpetrolu od niekoľkých slovenských právnických a fyzických osôb. Pred tým, než spoločnosť QPP tento obchod uzavrela, zisťovala, či je logicky možný, legálny a celkovo uskutočniteľný. Na základe previerky zistila, že obchod možný je.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:00