StoryEditor

V škôlkach nie je dosť miesta. Čaplovič to chce riešiť zákonom

28.06.2014, 10:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Miesta v škôlkach dnes zďaleka nepostačujú pre všetky deti, ktoré sa do nich hlásia. Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča zo Smeru plánuje do novely školského zákona zahrnúť ustanovenie o tom, že prijímanie detí do materskej školy je limitované jej kapacitnými možnosťami.

„Týmto opatrením sa chce predísť riešeniu mnohých sťažností rodičov, ktorí nie sú ochotní akceptovať skutočnosť, že nie každé dieťa môže byť prijaté do materskej školy, pretože pri prijímaní detí do materskej školy je potrebné rešpektovať aj existujúce priestorové podmienky,“ píše ministerstvo v návrhu zásad k novele školského zákona, ktoré ministerstvo poslalo na pripomienkovanie organizáciám pôsobiacim v školstve. TASR má dokument k dispozícii.

Na plánované opatrenie upozornila v blogu aj zvolená europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Tá Čaploviča kritizuje za to, že namiesto riešenia nedostatočných kapacít škôlok, chce dať do zákona „úplne absurdné ustanovenie“. „Namiesto toho, aby upravili nezmyselné a prehnané priestorové podmienky alebo vytvorili iné nástroje, ako pomôcť rodičom umiestniť svoje deti do predškolských zariadení, dá minister školstva do zákona úplne absurdné ustanovenie: na nedostatok miest pre predškolákov kašleme, ale sťažovať sa už nemôžete,“ uviedla Žitňanská.

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva musí byť na jedno dieťa zabezpečená plocha aspoň štyri metre štvorcové v miestnosti, ktorá plní funkciu herne a spálne, ak je spálňa stavebne oddelená, ide najmenej o tri metre plochy v herni. Na jednu posteľ musí byť v škôlke aspoň 1,7 a na jednu stoličku v jedálni aspoň 1,4 metra štvorcového.

Ministerstvo tiež navrhuje, aby sa dieťa zúčastnilo na podávaní žiadosti o prijatie do škôlky. Riaditeľky škôlok bývajú totiž pri prijímaní detí podľa rezortu „zavedené“ tým, že na potvrdení o zdravotnom stave, ktoré sa predkladá spolu so žiadosťou o prijatie do materskej školy sa i napriek tomu, že ide o dieťa so zdravotným znevýhodnením, uvádza formulácia „dieťa je zdravé a môže navštevovať materskú školu“.

Rezort školstva chystá novely zásadných zákonov, ktoré upravujú školskú politiku. „Paragrafové znenie a následný riadny legislatívny proces sa predpokladá v jeseni 2014. Najskôr uprednostňujeme širokú diskusiu na úrovni školských partnerov a následne štandardný legislatívny proces, ktorý tiež počíta s aktívnou účasťou školskej reprezentácie,“ povedal pre TASR hovorca ministra školstva Dušan Čaplovič. K plánovaným opatreniam v zákonoch sa majú vyjadriť obce a mestá, samosprávne kraje, súkromné školy, samosprávne školy, zástupcovia katolíckej aj evanjelickej cirkvi, komora učiteľov, školskí odborári, riaditelia štátnych gymnázií, predstavitelia stredných odborných škôl, ale aj maďarských pedagógov.

01 - Modified: 2006-07-14 04:49:24 - Feat.: 0 - Title: Za požiarmi v Detoxe je asi konkurencia
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:57