StoryEditor

Bez dvadsiatky v extralige by sme v elite neboli, myslí si Bokroš

03.01.2015, 17:58
Autor:
TASRTASR
Tréner reprezentácie hovorí o splnenom sne, teraz si chce tím šampionát užiť.

Úspešné ťaženie slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Kanade pokračuje. Hlavný cieľ - postup do štvrťfinále - nielenže splnili, ale pridali k nemu ešte niečo navyše. Po heroickom výkone a víťazstve 3:0 nad Českom majú istotu, že si na šampionáte zahrajú ešte dva zápasy. Črtá sa tak šanca vybojovať medailu, druhú v histórii slovenských vystúpení na juniorských MS, a to pred turnajom čakal málokto.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša predviedli vo štvrťfinálovom "federálnom" derby oduševnený, bojovný výkon, v ktorom sa mohli oprieť o zodpovednú defenzívu. A ak sa predsa len vyskytla diera v obrane, ktorou protivník prekĺzol, stál vzadu spoľahlivý brankár Denis Godla. Ten napokon nedovolil súperovi skórovať ani raz a mohol sa tešiť z čistého konta, svojho prvého na turnaji. "Bolo to určite o brankárovi Godlovi a perfektnej defenzíve. Chalani výborne zvládali obranné úlohy, opäť vynikajúco zahrali v oslabeniach, v ktorých sme dosiaľ na šampionáte dostali iba jeden gól. Podali sme trpezlivý výkon, čakali na chyby súpera a tie sa nám podarilo vytrestať," povedal pre TASR tréner slovenskej dvadsiatky Ernest Bokroš. Dôkladná predzápasová analýza súpera sa vyplatila. "Videl som všetky stretnutia, ktoré Česi na turnaji odohrali. Proti Rusku podali vynikajúci výkon, ale v ďalších dueloch sa v ich hre vyskytli nejaké nedostatky, na ktoré sme vsadili. Česko je v zápasoch s nami vždy favoritom. Bolo tam cítiť psychiku, mentálnu prípravu. My sme nemali čo stratiť," hodnotil kouč štvrťfinálovú bitku.


Čítajte aj: 

Slováci vyhrali zaslúžene, odkazujú české médiá

Dôvody, prečo poslali Slováci veľkého rivala domov

Mladí Slováci spôsobili senzáciu. Po triumfe s Čechmi sme v hre o medailu


O rok môžeme hrať o záchranu
Po záverečnej siréne vytryskol na ľade Bell Centre gejzír slovenskej radosti. Mladí slovenskí hokejisti dosiahli úspech, na ktorý sa čakalo šesť rokov. Naposledy dvadsiatka prenikla do semifinále na MS 2009, kde mužstvo s Jaroslavom Janusom, Tomášom Tatarom či Richardom Pánikom obsadilo štvrté miesto. "Nálada medzi hráčmi aj v realizačnom tíme je veľmi dobrá. Splnili sme si nielen základný cieľ, ale aj náš sen. Po niekoľkých rokoch hráme opäť o medaily. Už teraz máme istotu štvrtého miesta, čo je pre slovenský mládežnícky hokej veľmi cenné. Môžeme si majstrovstvá sveta už užívať," spokojne konštatoval Bokroš.

Výkon reprezentačnej dvadsiatky na MS stále rastie. Tím sa veľmi rýchlo oklepal z úvodného debaklu 0:8 s Kanadou a v ďalšom zápase po diametrálne odlišnej hre ukoristil cenný skalp Fínska, obhajcu titulu. Víťazstvom 5:2 nad Nemeckom spečatil svoj postup do vyraďovacej fázy, v ktorej nasledovalo vyradenie Česka a prienik medzi najlepšiu štvorku. "Vzhľadom na to, koľko máme hokejistov, je to senzácia. Ak sa pozrieme na našu základňu, je to také prežívanie z roka na rok. Budúci rok sa pokojne môže stať, že budeme hrať o záchranu. Keby sme nemali projekt extraligovej dvadsiatky, tak už dávno nie sme medzi elitou. Veď dve pätorky z tohto projektu nás ťahali proti Čechom, k tomu ešte jedna zahraničná, ak sa tak dá nazvať," podotkol tréner SR "20".

Kanada nabitá silnými hráčmi
Podľa neho je alfou a omegou úspechu brankársky post, kde našiel jeho tím veľkú oporu v osobe Denisa Godlu. S úspešnosťou zásahov 93,53 percenta je štvrtým najlepšie hodnoteným brankárom MS, oproti gólmanom ostatných semifinalistov smerovalo však na neho výrazne viac striel. "Tento rok máme šťastie, že nám chytá brankár, pretože na medzinárodných turnajoch bez brankára nemôžeme spraviť nejaký úspech. Godla chytá vynikajúco, obrana takisto pracuje spoľahlivo a nejaký ten gól-dva sa nám vždy podarí dať. Nemáme veľa strelcov, ale dobrý pracovitý tím. Keďže dobre bránime, nemusíme dávať veľa gólov. Preto nám stačili dva strelené góly k víťazstvu nad Fínskom, ktoré nám zabezpečilo tretie miesto v skupine a priaznivého súpera vo štvrťfinále."

Slovenská hokejová rozprávka pokračuje a môže mať ešte krajší záver. Bokrošov tím sa v sobotu letecky presunul do Toronta, kde sa v noci na pondelok v boji o finále stretne s domácou Kanadou. Tréner verí, že jeho zverenci odčinia úvodnú vysokú prehru na šampionáte a hoci má všetky tromfy v rukách súper, zohrajú s ním dôstojnú partiu. "Máme možnosť trošku si napraviť reputáciu," tvrdí Bokroš. "Na Kanadu sa nedá nič špeciálne vymyslieť. Má toľko individualít, možno až desať hráčov z ich kádra kandiduje na prvé kolo tohtoročného draftu. Z 20-miliónovej populácie vybrali najlepších hokejistov v tejto kategórii a idú tvrdo po titule, ktorý dlho nezískali. Kvalita v ich tíme je obrovská. Verím však, že debakel z prvého zápasu sa nezopakuje. Naši chlapci sa už v tomto prostredí aklimatizovali a tomuto zápasu už budú pristupovať ináč. Ja osobne sa na tento duel veľmi teším, pretože hrať v Toronte pred takým publikom, to bude odmena za našu prácu."

01 - Modified: 2007-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrh na zápis do obchodného registra už elektronicky
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:05