StoryEditor

Klasické družstvá na Slovensku zaniknú

26.02.2014, 23:04
Daniel J. Krátky, právny expert na družstvá

Počet družstiev na Slovensku sa podľa štatistikov už niekoľko rokov pohybuje na úrovni 1500. Stabilizovala sa táto forma vlastníctva?

Podľa našich údajov je aktívnych už len zhruba 500 poľnohospodárskych a prvovýrobných družstiev, čiže asi tretina z počtu, ktoré vstúpili po revolúcii do transformácie.

Ak nerátame bytové družstvá, máme tu ešte pár stoviek spotrebných a výrobných družstiev, ale väčšina družstiev na Slovensku už existuje len ako právne normy bez aktivity.

Čím je spôsobený tento prudký pokles?

Ide o dedičstvo bývalého režimu. V 50. rokoch zakladal družstvá štát a nútenou kolektivizáciou v nej združoval členov a majetok súkromníkov. Po revolúcii sa družstvá síce transformovali, vyvlastnený majetok mali vrátiť členom alebo hospodáriť podľa nových pravidiel. Počet úspešných prípadov spočítate na prstoch jednej ruky.

Prečo?

Za socializmu sa o družstvá v problémoch staral štát, po revolúcii sa dostali na dravý trh a nedokázali sa prispôsobiť novým podmienkam. Družstvo sa presadzuje v reálnom živote s veľkými ťažkosťami. Platí totiž zásada, že každý podielnik má jeden hlas, vklad alebo prínos pre družstvo nie je podstatný. Ako predseda sedíte až na troch stoličkách – ako manažér musíte dosahovať zisk, aby ste mohli investovať do, povedzme, úspornejších traktorov, ako zamestnanec chcete čo najvyššiu mzdu a najmenej práce a ako podielnik chcete dividendy. To je guľáš protichodných motivácií.

Zdá sa logické, že si podielnici vyberú životaschopné hospodárenie a šancu na zisk ako pár drobných...

Treba si uvedomiť, že priemerný vek na schôdzi je 60 rokov, tí ľudia už uvažujú inak. Na väčšine družstiev vyhrala väčšina, ktorá pokojne odvolala predsedu, ktorý chcel zdravo hospodáriť a siahal na mzdy. Výnimkou je napríklad Spoločné poľnohospodárstvo družstvo Veselé pri Piešťanoch, kde boli ľudia schopní prijať aj nepopulárne opatrenia a funguje dobre.

Čím je výhodná vlastnícka forma družstva pre začínajúcich podnikateľov?

Je veľmi flexibilná. Na rozdiel od eseročky alebo akciovky ju predpisy zväzujú len minimálne, od množstva pravidiel sa môžete odchýliť. Napríklad ak chcete dostať do akciovky ďalšie peniaze, musíte komplikovane zvyšovať základné imanie, emitovať akcie... Pri družstve stačí kúpiť členský vklad, ktorý opäť rovnako ľahko predáte. Napriek tomu je táto forma na ústupe, už sa ani nevyučuje na právnických fakultách a myslím si, že do budúcnosti sa bude počet družstiev ďalej zmenšovať až zaniknú.

01 - Modified: 2006-02-08 08:59:29 - Feat.: 0 - Title: V garážích sněmovny hořelo
01 - Modified: 2022-04-19 11:54:48 - Feat.: - Title: Hrozí tradičnej španielskej značke zánik? Závodná rada v Barcelone bije na poplach 02 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 03 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 04 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 05 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:31