StoryEditor

Kotleba urobil chybu, šéf RegioJetu sa však nebojí

20.05.2015, 18:21
Autor:
SITASITAredred
Rozhodnutie Banskobystrického kraja podľa ministerstva dopravy nepreskúmateľné a vydané v rozpore so zákonom, tvrdí prokuratúra.

Ministerstvo dopravy sa stotožnilo s názorom prokurátora vo veci udelenia autobusovej licencie spoločnosti RegioJet. Na základe preskúmania spisu rezort dopravy rozhodol, že Banskobystrický samosprávny kraj, kde je županom Marian Kotleba, nemal právo ignorovať nesúhlasné stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja a pri vydávaní licencie pre autobusovú linku sa s ním musí vysporiadať.

"Pri udeľovaní licencie na pravidelnú autobusovú linku spoločnosti RegioJet Banskobystrický samosprávny kraj nezobral do úvahy všetky stanoviská dotknutých vyšších územných celkov. Kým stanovisko Nitrianskeho samosprávneho kraja úradníci v Banskej Bystrici pri udeľovaní licencie vyhodnotili, nezaoberali sa stanoviskom Bratislavského samosprávneho kraja," informoval v stredu hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V rozpore so zákonom

Z tohto dôvodu je rozhodnutie Banskobystrického kraja podľa ministerstva dopravy nepreskúmateľné a vydané v rozpore so zákonom.

Túto skutočnosť napadla krajská prokuratúra a ministerstvo sa s týmto názorom stotožnilo. RegioJet môže voči rozhodnutiu ministerstva podať rozklad, o ktorom bude rozhodovať minister dopravy. "Ak rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, Banskobystrický samosprávny kraj bude musieť opätovne konať a o licencii nanovo rozhodnúť," dodal Kóňa.

Český dopravca sa však neobáva, že by mohol o licenciu prísť. „Ministerstvo dopravy v prípade linky RegioJetu na trase z Banskej Bystrice cez Nitru do Bratislavy rozhodlo už dvakrát. Prvý raz dalo návod, ako postupovať pri vydávaní licencie, keďže Bratislavský samosprávny kraj neudelil RegioJetu licenciu neoprávnene. Banskobystrický samosprávny kraj postupoval presne podľa tohto návodu, akurát v licenčnom konaní nezohľadnil stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré bolo doručené až po stanovenej lehote,“ hovorí majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.

Rozhodnutie Banskobystrického kraja by bolo aj napriek tejto drobnej formálnej chybe rovnaké, keďže podľa rozhodnutia kraja RegioJet splnil všetky zákonné podmienky a na neudelenie licencie nevidel najmenší dôvod. RegioJet sa aj z týchto dôvodov neobáva, že by o licenciu na zmieneú linku prišiel," dodal Jančura.

Banskobystrický kraj vydal licenciu pre RegioJet na prevádzku diaľkovej autobusovej linky z Banskej Bystrice do Bratislavy 13. januára. Spoločnosť začala na trase jazdiť žltými autobusmi začiatkom februára.

Pravidelnú autobusovú linku Bratislava - Banská Bystrica chcel RegioJet pôvodne začať prevádzkovať vlani 3. novembra. Bratislavský kraj jej však na základe nesúhlasného stanoviska Nitrianskeho kraja, resp. mesta Nitra odmietol licenciu vydať. Dopravca tvrdil, že splnil všetky zákonné požiadavky pre získanie licencie.
 

01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-04-04 05:47:25 - Feat.: - Title: Revolúcia na železnici. Na hlavnej trati pribudnú expresy a zmení sa systém prestupov 03 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 04 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 05 - Modified: 2022-02-04 13:49:14 - Feat.: - Title: Nová diaľnica pri Bratislave vyprázdnila vlaky. Cestujúcich „kradnú“ aj autobusy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:48