StoryEditor

Fico hasí hnev miest a obcí. Pridá na školy

24.10.2013, 00:00
Vláda ponúkla samospráve 30 miliónov eur na zvýšenie platov. Niektorí primátori hovoria, že to nestačí.

Magistrát Prievidze hľadá peniaze na vyššie platy pre zamestnancov škôl a škôlok v meste, ktoré dohodol kabinet Roberta Fica s odborármi. Na budúci rok musí na tento účel vyčleniť v rozpočte o zhruba 136-tisíc eur viac ako vlani. „Krátili sme osobné príplatky, spájali sme oddelenia, časť výdavkov pokryjeme z príspevku rodičov, z ktorých by sme inak nakúpili nové hrnce, či konvektomaty do školských kuchýň a s odtrhnutými ušami nám to vychádza,“ hovorí o návrhu rozpočtu Alena Mikulášová, šéfka školských financií prievidzského magistrátu.

Po včerajšku však bude zrejme rozpočet prepisovať – vláda ponúkla obciam na zvýšenie platov finančnú injekciu.

 

Viac z daní

 

„Ponúkli sme, ako gesto záujmu o mestá a obce, že by sme pristúpili k zvýšeniu podielových daní zo 65,4 na 67 percent,“ vyhlásil po rokovaní so Združením miest a obcí premiér Robert Fico. Napätý rozpočet, ktorý sa rezort financií snaží stlačiť pod trojpercentný deficit by to nemalo ovplyvniť. „V rozpočte na budúci rok je uvedená rezerva na zhoršenie hospodárenia obcí v rovnakej výške,“ vyhlásil minister financií Peter Kažimír.

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Dvonča by tak prišlo samospráve o zhruba 30 miliónov eur viac. „Ak sa to zdvihne o túto úroveň, tak by sme to možno vedeli vyriešiť,“ pripustil s tým, že väčšina týchto peňazí by zrejme išla na platy v školách, škôlkach a školských zariadeniach. Obce musia školníkom a kuchárkam zaplatiť budúci rok 16 eur navyše a vychovávateľkám v škôlkach päťpercentné zvýšenie platu. Konečné slovo však povie až predsedníctvo ZMOS-u, starostovia a primátori totiž žiadali ešte o tri percentá viac. Pokiaľ by vláda túto požiadavku nesplnila, pripravovali sa na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti.

 

Protekčné stimuly

„Považujem to za nedostatočné,“ tvrdí napríklad primátor Ilavy Štefan Daško (nezávislý). Vláde vyčíta, že obce tlačí do zadlžovania sa. „Eurofondy sú neisté a ako nezávislý sa nemôžem spoliehať na protekčné stimuly z ministerstiev,“ vyhásil s poukázaním na vládnu dotáciu pre dvadsiatku miest na futbalové štadióny.

„Požiadam ZMOS o jej zastavenie,“ dodal.

Hoci samospráva ako celok hospodári na rozdiel od štátu s prebytkom, analytici sa zhodujú, že by nemala znášať zvýšené výdavky na platy. „Ak sa samospráve prikazuje zvýšiť platy, mali by na to dostať financie,“ hovorí Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu. Bez podpory zo strany štátu budú podľa neho obce šetriť najmä na investíciách. „To si odskáču občania, pretože výsledkom budú neosvetlené komunikácie a rozbité chodníky a cesty,“ dodal. Šéf INEKO Peter Goliáš upozorňuje, že obce môžu vykryť zvýšené výdavky z miestnych daní. „Okolité krajiny majú vyšší výnos z dane z majetku, napríklad v Poľsku je až trojnásobný,“ podčiarkol.

01 - Modified: 2005-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Denníky ohrozujú predaj cédečiek
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:30