StoryEditor

Z nášho redaktora sa stal trestanec. Takto prežil prvý deň

12.08.2015, 20:43

Krst odsúdeného mám za sebou. Prišli ku mne domov dvaja sympatickí chlapíci, odpratal som pár vecičiek z nábytku, aby mohli nainštalovať zariadenie na „kontrolu prítomnosti“. K tomu mi špeciálnymi kliešťami pripevnili nad členok elektronický náramok. Oddnes som domáci väzeň.

Predchádzalo tomu niekoľko dohovorov na ministerstve spravodlivosti, poučení i podpisovania papierov.  V slovenskej justícii sa od budúceho roka objaví novinka – odsúdený bude môcť využiť  doteraz nie príliš preferovaný trest domáceho väzenia. Celkovo do viacerých druhov elektronického monitoringu bude môcť byť postupne zapojených až do 2000 ľudí. Momentálne má ministerstvo zariadenia v pilotnej prevádzke. Ja som jeden z „pilotov“.

Nasledujúce dni by som sa nemal pohnúť z domu. Svoju prácu som zamenil za taký menší home office. Bez kontroly aparátu a operačného strediska som si stanovil čas od 12 hodiny do tretej popoludní. Spravodlivosť však bola milosrdnejšia. Z ministerstva som dostal telefonát, že som na seba príliš krutý. „Musíte ísť aj na obed. Musíte si aj nakúpiť.“ O.K. Súhlasím. Pravdupovediac, nie som fanúšikom sadomasochistických praktík. Časovú hranicu bez spoločnosti Veľkého brata mi stanovili od 11-stej do 16-stej hodiny.

A ešte jedna skutočnosť predchádzala môjmu výkonu trestu. Manželka zahlásila, že ona v tej panelákovej vyhni sa kvôli mne trápiť nebude, a keďže má dovolenku, zbalila si batoh a odfrčala na chalupu. Ešteže aspoň navarila.

Prítomnosť plastového kliešťa na nohe som si zatiaľ ešte ani príliš neuvedomil. Do večera sedím za počítačom, zajtra musím do redakcie odovzdať dva materiály. Poznatok: Ak ste v práci, alebo vo väzení, je to jedno.

Keď si dorobím prácu, vybavím maily a pripravím veci na zajtra. Potom sa chystám (aby som bol úplne cool) vytiahnuť z knižnice knihu. A to nie hocijakú, ale pekne štýlovo Jacka Londona a jeho román Tulák po hviezdach. Hlavný hrdina Darrell Standing sa aj v útrapách žálára dokáže oslobodiť a nájde v sebe schopnosť prechádzať cez múry. Wow.

Trochu ma mrzí akurát jedna vec. Bratranec mi doniesol krásne broskyne. Škoda ich nezavariť, ale ako som už spomínal, žena zdrhla. Môj Veľký brat má vraj toleranciu desať minút. Ovocie odnesiem susedovi, býva len štyri poschodia nado mnou. Dúfam, že to stihnem a nezakecám sa. Lebo má celkom šarmantnú partnerku.

Väzenie zatiaľ hravo zvládam ľavou zadnou. Na tej mám pripevnený náramok.

01 - Modified: 2007-08-20 07:29:00 - Feat.: 0 - Title: Porotu najviac zaujal príspevok Najrýchlejší muž planéty
01 - Modified: 2022-05-02 16:35:51 - Feat.: - Title: Skadzi paru zoberem? Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe a internet explodoval vtipmi 02 - Modified: 2022-04-29 10:53:57 - Feat.: - Title: Maliar, amatérsky psychológ či rozprávač: Čo robili najznámejší sérioví vrahovia vo väzení? 03 - Modified: 2022-04-21 09:03:18 - Feat.: - Title: Monštrum na slobode? Súd kývol na premiestnenie Fritzla, umožní mu požiadať o prepustenie 04 - Modified: 2022-04-19 09:40:38 - Feat.: - Title: Astronomickú sumu mali Humenčania ukrytú v dome. Zlodejovi hrozí 15 rokov väzenia 05 - Modified: 2022-04-12 09:33:53 - Feat.: - Title: Putina podrazili skorumpovaní velitelia, skončili za mrežami. Kde sú milióny rubľov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:53