StoryEditor

Na východe chýbajú žiaci všade

30.12.2013, 22:57
Júlia Čurillová, riaditeľka Základnej školy Bystrany, pre HN:

Vidieť na škole, že má viac peňazí na menej detí?

Určite áno. Vymaľovali sme školu, vynovili sme nábytok, podlahy, vymenili sme okná, rekonštruovali sme, čo sa dalo, z prevádzkových nákladov. Vznikli sme ako málotriedka, ale už niekoľko rokov fungujeme aj na druhom stupni. Škola sa pritom kapacitne nerozšírila, hoci sme ministerstvo niekoľkokrát žiadali o pomoc. Kúrime tuhým palivom, nemáme telocvičňu, v zime cvičíme na chodbách, nedostali sme vybavenie pre druhý stupeň.

Prejavilo sa to aj na platoch učiteľov?

Učitelia majú vyššie platy, osemsto až tisíc eur v hrubom. Ale je to zaslúžené. S takými žiakmi nevie robiť hocikto. Kto to nezvládal, nebol ochotný robiť ani za vyšší plat.

Dáva vám obec všetky peniaze, ktoré dostane od štátu?

Obec nám dáva do centu všetko, lebo sme jediná škola v obci. Nikdy nám nezadržiavali ani peniaze na originálne kompetencie.

Riešili ste niekedy problém s chýbajúcimi žiakmi s ministerstvom?

V septembri 2007 som vyradila všetkých žiakov, ktorí neprišli do školy, a pritom ich z nej nikto neodhlásil. Po úprave rozpočtu sme prišli o toľko peňazí, že sme v decembri nemali ani na výplaty. Kedysi to bol problém jednej – dvoch škôl, takže sa to systematicky neriešilo. Až v súčasnosti je to problém celého východu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:17