StoryEditor

Vietor vyčíňa takmer na celom Slovensku. V Tatrách neodporúčajú jazdiť autom

15.05.2014, 10:54
Autor:
tasr, stltasr, stl

Silný vietor, dážď a hrozba povodní. Na tieto javy upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) viacerými výstrahami.

Povodne z trvalého dažďa sa môžu vyskytnúť vo viacerých okresoch severného, stredného a východného Slovenska. Hydrologická výstraha 3. stupňa platí do piatka (16.5.) 6.00 h pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Pre ďalšie regióny SHMÚ vyhlásil výstrahu druhého, pre niektoré prvého stupňa.

Silný vietor na celom Slovensku
Takmer na celom Slovensku má dnes fúkať silný vietor. V okresoch stredného Slovenska, ale aj pre okolie Košíc platí dnes do 21.00 h výstraha 3. stupňa. Krátkodobo v nárazoch tu má vietor dosiahnuť 25 až 35 m/s. "Na horách dosiahnu nárazy vetra 30 až 45 m/s. Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje na svojom webe SHMÚ. Pre väčšinu západného a východného Slovenska je vydaná dnes do 21.00 h výstraha druhého stupňa, vietor tu má dosiahnuť krátkodobo v nárazoch 22 až 28 m/s.

Výstrahou 3. stupňa meteorológovia upozorňujú tiež na silný dážď. Najsilnejšie má pršať na severe Slovenska, kde sa očakávajú zrážky s úhrnom 60 až 100 mm, ojedinele na návetrí hôr až okolo 120 mm. "Tento úhrn zrážok predstavuje vzhľadom na hydrologickú situáciu všeobecné ohrozenie ľudských aktivít. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoké a predpokladá sa, že spôsobia veľké škody a ohrozia ľudské životy," varuje SHMÚ. V ďalších okresoch severného, stredného a sčasti aj východného Slovenska platí do piatka (16.5.) do polnoci výstraha 2. stupňa. Úhrn zrážok tu má dosiahnuť 30 až 70 mm.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch pre TASR uviedol, že stromy padajú na Ceste slobody. Jeden strom spadol na auto medzi Tatranskou Štrbou a Štrbou. V Tatranských Zruboch strhlo strechu a silný vietor ohýba aj reklamné bilbordy pri cestách.

Hasiči momentálne neodporúčajú pre silný nárazový vietor jazdiť vo Vysokých Tatrách autom.

Hasiči z Trenčianskeho kraja absolvovali od stredy večera (14.5.) do dnešného poludnia celkom štyri výjazdy v súvislosti so silným vetrom. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, výjazdy sa týkali uvoľnených plechových striech na domoch a popadaných konárov respektíve stromu na vozovke.

Hasiči zasahovali 14. mája v nočných hodinách v obci Kľačno v okrese Prievidza, kde padli konáre stromu na cestu, spadnutý strom z vozovky odstraňovali aj dnes dopoludnia v obci Bošáca v okrese Nové Mesto na Váhom.

Silný vietor komplikuje aj situáciu v okrese Trenčín. "V Ivanovciach uvoľnil plechovú strechu na materskej škole, v obci Adamovské Kochanovce na budove detského domova," spresnil Petrík.

Hrozia povodne

 

Pre výdatné zrážky v posledných dňoch výrazne stúpli vodné hladiny. Prítoky Oravy a horného Váhu dosiahli prvý stupeň povodňovej aktivity. "Na tokoch východného Slovenska ešte pretrvávajú 1. stupne povodňovej aktivity z dotekania," uviedla dnes Danica Lešková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

 

So zrážkami treba rátať najbližšie tri dni, pričom najväčšie intenzity meteorológovia očakávajú dnes poobede. V piatok (16.5.) bude dážď pretrvávať, avšak už v slabšej intenzite.

Výstrahy tretieho stupňa v súvislosti s nebezpečenstvom vzniku povodní vydal SHMÚ pre okresy severného Slovenska od Oravy až po severnú časť Šariša. Výstrahy 2. stupňa platia pre okresy Kysúc, Turca, Horehronia, Gemera a Spiša.

Zdroj: SHMÚ

01 - Modified: 2006-05-17 05:36:00 - Feat.: 0 - Title: Indická vláda dočasne pozastavila premiéru filmu Da Vinciho kód
01 - Modified: 2024-04-25 14:46:42 - Feat.: - Title: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-25 07:48:09 - Feat.: - Title: Počas víkendu sa podľa meteorológov má výrazne otepliť, zrážky sa objavia len výnimočne 03 - Modified: 2024-04-24 17:28:04 - Feat.: - Title: Najmä na severe Slovenska môže od večera snežiť, do rána hrozí aj prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 05 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:46