StoryEditor

Naši europoslanci sa zhodli, komisia musí pracovať na zamestnanosti

02.11.2014, 14:56
Autor:
TASRTASR

Vytváranie nových pracovných miest, zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí i posilnenie konkurencieschopnosti Európskej únie sú hlavnými úlohami pre novozloženú Európsku komisiu. Zhodli sa na tom slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec ((SDKÚ-DS, člen skupiny Európskej ľudovej strany), Pál Csáky (SMK, člen skupiny Európskej ľudovej strany) a Vladimír Maňka (Smer-SD, člen skupiny Socialistov a demokratov) v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Nemôžeme donekonečna hovoriť len o rozdeľovaní, ale najmä o tvorbe, to považujem za kľúč a som rád, že si to EK uvedomuje," uviedol Štefanec. "Nová Európska komisia má všetky predpoklady na to, aby bola lepšia a efektívnejšia ako predchádzajúca," povedal Csáky. Podľa jeho názoru by mala Európska únia ako celok zapracovať v oblasti spoločnej zahraničnej politiky. "Aby sme boli silnejším hráčom v celosvetovom meradle," zdôraznil. Nasledujúcich päť rokov považuje za kľúčové. "Súhlasím s predsedom EK, pánom Junckerom, že je to posledná šanca získať späť dôveru občanov EÚ," zdôraznil Csáky. Maňka vidí perspektívu pre členské štáty únie i jej obyvateľov v projekte Digitálna Európa, ktorá sa týka prepojenia EÚ a možnosti cezhraničného obchodovania pomocou širokopásmového internetu. "V tejto oblasti môžeme vytvoriť 700.000 až milión pracovných miest," skonštatoval Maňka. Poukázal tiež na potrebu venovať sa bezpečnosti obnoviteľných zdrojov.

Europoslanci sa vyjadrili aj k cieľu vytvoriť energetickú úniu a zabezpečiť voľný pohyb energetických komodít. Zhodli sa na tom, že spoločný európsky postup a spolupráca môže viesť k tomu, aby sa cena plynu nestávala politickým nástrojom voči konkrétnym krajinám a tiež k zabráneniu rozdielov v cenách plynu. Štefanec v tejto súvislosti poukázal napríklad na rozdiel medzi cenou plynu na Slovensku a v Nemecku, kde majú plyn o 20 percent lacnejší. "Ak budeme mať spoločný postup, budeme môcť zabezpečiť dostatok dávok, ale aj lepšiu cenu pre menšie krajiny," povedal Štefanec.

Trojica zástupcov Slovenska v EP sa vyjadrila aj k aktuálnej situácii na Ukrajine po tamojších parlamentných voľbách. Zhodla sa, že existuje hrozba, že po prijatí tvrdých reforiem, ku ktorým Ukrajina musí pristúpiť, sa môže zmeniť súčasný proeurópsky kurz krajiny. Ako povedala, aj pre Slovensko je však mimoriadne dôležité, aby bol náš východný sused i napriek ťažkým časom stabilnou krajinou. Csáky v tejto súvislosti poukázal na to, že naším príspevkom v rámci pomoci EÚ Ukrajine by malo byť zdieľanie skúseností so zavádzaním reforiem.

01 - Modified: 2006-12-07 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Arabi vnímajú správu o zlyhaní USA v Iraku s obavami
01 - Modified: 2024-03-07 11:34:24 - Feat.: - Title: Silné mená v europarlamente? Ak chcú mať na veci vplyv, musia ísť o poschodie vyššie, tvrdí pre HN Jurzyca 02 - Modified: 2024-02-15 14:53:17 - Feat.: - Title: Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík 03 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zvádza súboj s Ficom. Všetci vieme, že Smeru ide o zníženie trestov pre oligarchov, tvrdí Uhrík 04 - Modified: 2024-02-04 16:31:20 - Feat.: - Title: Europoslanec Peksa pre HN: Krajná pravica začína v Európe opäť vystrkovať rožky. Nevťahujme ju do politiky 05 - Modified: 2024-01-08 10:49:31 - Feat.: - Title: Europoslanec Radačovský plánuje kandidovať za prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:39