StoryEditor

Rómovia priniesli Ficovi prázdny hrniec. Chcú prácu

06.03.2013, 11:32
+VIDEO | Rómovia sa chceli stretnúť aj s ministrom práce. Ten si na nich čas nenašiel.

"Dosť, hladu a biedy! Chceme prácu! Dajte prácu každému!," Takýmito transparentmi dnes prišli protestovať pred ministerstvo práce Rómovia zo Strany rómskej únie. Zhruba 50 mužov a žien z východného Slovenska chcelo ministrovi práce Jánovi Richterovi predstaviť riešenia rómskej problematiky.

"Minister si na nás čas nenašiel, štátni tajomníci sú na dovolenke," vyhlásil predseda strany František Tanko. "Minister prijal návrhy a požiadavky tejto politickej strany a zodpovední pracovníci sa im budú venovať," uviedol Michal Jurčík z tlačového odboru rezortu.

Rómovia podľa neho žiadali napríklad prevod nepodrebného majetku štátu do rúk rómskych organizácií, ktoré by zo starých kasární či administratívnych budov vybudovali nemocnice či školy pre Rómov.

VIDEO: Desiatky Rómov chceli od vlády prácu

Rómovia následne prešli centrom mesta a svoje požiadavky prečítali aj pred Úradom vlády SR. Tanko napokon odovzdal do podateľne úradu vlády prázdny hrniec ako symbol chudoby Rómov. "Tento darček je pre premiéra, aby vedel, že Rómovia sú na tom najhoršie. Prídeme zas, a bude nás viac," upozornil, pre prípad, že by sa ich požiadavky neriešili. Tanko podľa vlastných slov reprezentuje 22-tisíc Rómov, ktorí podpísali jeho petíciu za zlepšenie situácie tohto etnika.


Rómovia žiadali v Bratislave prácu.


Niekoľko desiatok Rómov pokojne pochodovalo centrom Bratislavy.


Šéf Strany rómskej únie priniesol premiérovi Ficovi prázdny hrniec.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:12