StoryEditor

Svetové médiá varujú pred nacionalistami. Všimli si aj Slovensko

26.05.2014, 17:14
Autor:
redred
Pri hodnotení výsledkov eurovolieb nezabudli médiá ani na Slovensko. Komentovali nízku účasť aj ústup nacionalizmu.

Za politické zemetrasenie označila európska tlač výsledky volieb do Európskeho parlamentu. V nich výrazne posilnili krajne pravicové strany, ktoré svoju kampaň tradične zameriavali proti integrácii Európskej únie.

Médiá zachytili aj nanižšiu účasť v eurovoľbách, ktorú si pripísalo práve Slovensko. "Rekordne najnižšiu účasť malo Slovensko, len 13 percent," konštatuje britský denník The Telegraph, pričom nás dáva do kontrastu s Belgickom. Tam k urnám pre zákonnú povinnosť prišlo v rovnaký deň až 90 percent oprávnených voličov. Ľahostajnosť Slovákov si všimli aj na druhej strane Atlantiku. "Kým v niektorých krajinách sa nakoniec ukázalo zlepšenie, vrátane Francúzska a Nemecka, v iných došlo k prudkému prepadu, vrátane rekordných 13 percent na Slovensku," píše o nás Wall Street Journal.

S palcovým titulkom "Politické zemetrasenie" na prvej strane vyšiel v pondelok nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podobne ako väčšina nemeckých médií sa zameriava na triumf Národného frontu, ktorý "bude mať významné dôsledky". Slogan francúzskych nacionalistov "už nie Európu" by sa mal brať vážne, upozornil denník.

O volebnom šoku hovorí najčítanejší nemecký denník, bulvárny Bild. Konzervatívny denník Die Welt napísal, že porazený francúzsky prezident François Hollande je ďalej oslabený a že bude pre neho ešte ťažšie podnikať nevyhnutné reformy. "Pre prezidenta Hollanda to je debakel," zdôraznil.

"Víťazstvo Národného frontu je šok, ktorý otrasie Francúzskom aj celou Európou," usudzuje ľavicový francúzsky denník Libération. "Tlaková vlna vytvorená stranou Marine Le Penovej presahuje národné hranice," dodáva s tým, že sa jedná o "skutočnú hrozbu pre európske myšlienky".

Opačný postoj ukázal rakúsky denník Kurier. Ten sa domnieva, že ostrý posun doprava, ktorý sa v Európe očakával, nebol nakoniec tak výrazný. Dokumentuje to na tom, že Slovenská národná strana nebude mať v Európskom parlamente svojho zástupcu. A pritom vraj na SNS sa spoliehali ďalšie európske krajne pravicové strany, aby vytvorili vlastnú skupinu v Štrasburgu.

Britský The Times zdôrazňuje triumf britskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá sa tiež populisticky vyhraňuje voči EÚ, ale zároveň sa dištancuje od francúzskej Národného frontu. "UKIP sa raduje, zatiaľ čo Európa sa otáča doprava," napísal denník, podľa ktorého ide pre britského premiéra Davida Camerona o "poníženie".

Španielsky denník El País uvádza, že tradičné strany v krajine boli prísne potrestané. El Mundo hovorí o debakli dvoch najsilnejších politických strán v Španielsku, teda vládnych ľudovcov aj opozičných socialistov. Katalánsky denník La Vanguardia uvádza, že systém dvoch silných strán zaznamenal svoju najhoršiu demokratickú porážku od smrti diktátora Francisca Franka v roku 1975.

01 - Modified: 2006-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena zlata klesla najnižšie za mesiac
01 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 02 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-03-10 18:13:52 - Feat.: - Title: Strany majú posledné hodiny na podanie kandidátok do eurovolieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:08