StoryEditor

Kartel môže byť i to, keď sa dve firmy poznajú

09.03.2014, 22:57
Konkurz nováckej chemičky, stavebníctvo a futbal. Slovenský veľkopodnikateľ Miroslav Remeta exkluzívne pre HN:

Koľko firiem vlastníte?

Presný počet vám nepoviem, no rádovo ide o 15 spoločností. Nechcem, aby to vyznelo, že neviem, kde mám investované peniaze. Evidujem to skôr po jednotlivých aktivitách, na ktoré je väčšinou zameraných viacero firiem. Za svoje hlavné aktivity považujem energetiku, ekológiu – odpady, stavebníctvo a tak trochu aj development.

Podľa Obchodného registra SR pôsobíte v piatich firmách, vaše meno sa však priamo či nepriamo spája až s tromi desiatkami podnikov.

Napríklad v podnikaní s odpadmi, v ktorom pôsobím 20 rokov (ide o akciovú spoločnosť Ekofin Slovakia, a. s. – pozn. HN), máme niekoľko dcérskych spoločností. Zriadené boli podľa toho, v akej lokalite pôsobia a akú majú špecializáciu. Viditeľný som teda v materskej spoločnosti, no nie v jej dcérach, kde väčšinou nefigurujem.

Máte vplyv aj v bývalých Nováckych chemických závodoch, súčasnom Fortischeme?

Nie, danú spoločnosť nevlastním a ani v nej nemám vplyv. Takúto špekuláciu som však postrehol, vznikla zrejme preto, že som chcel svojho času kúpiť v konkurznom konaní chemičku.

Boli ste jedným z jej najväčších veriteľov.

Áno, no to bol už len dôsledok. Chemičku som chcel získať najmä preto, aby neskrachovala. Pretože pokiaľ by sa tak stalo, stratil by som oveľa viac peňazí. Mojou biznisovo významnou aktivitou je energetika – vlastním spoločnosť M-Energo, pod ktorú patrila aj firma Novácka Energetika. Tá do závodu dodávala elektrinu a chemička bola naším najväčším odberateľom.

Ešte stále sú, nie?

Áno, avšak čo som chcel povedať bolo to, že chemičku som nechcel zachrániť kvôli tomu, že mi šlo o jej chemický biznis, ale preto, aby mi neskrachovala Novácka Energetika a M-Energo. Nemali by sme totiž komu predávať elektrinu.

Chemičku v konkurze získala spoločnosť ViaChem Slovakia. Ide o spoločnosť, ktorá patrí skupine ViaChem Group a za ktorou údajne stojí kontroverzný český podnikateľ Petr Sisák. Akcionár zbankrotovanej českej chemičky Setuza.

Český podnik si vytvoril na Slovensku spoločnosť, aby cez ňu mohol získať novácku chemičku. Nikdy predtým som ich nepoznal. Chemička im v opakovanom tendri nebola predaná za oveľa lepších podmienok pre veriteľov, ako som ponúkal ja.

Podľa vás bol tender zmanipulovaný?

Výsledok dokázal, že nebol. Neviem si predstaviť, ako by ho bolo možné zmanipulovať, keďže bol pod drobnohľadom médií a verejnosti. To tiež znamená, že o spoločnosť mohol skutočne zabojovať ktokoľvek.

Nehovoríme o tom, že v prvom kole ste boli jediným záujemcom s dvojmiliónovou ponukou, no jeden z najväčších veriteľov – štátny Fond národného majetku – s predajom strategického podniku nesúhlasil. Aj preto sa vyhlásilo druhé kolo. Pýtame sa na to, či bolo zmanipulované druhé kolo. V ňom ste ponúkli 2,05 milióna eur, ViaChem len o stotisíc viac.

Určitý čas som žil s myšlienkou, či som mal dať predsa len o niečo vyššiu ponuku, akú som dal v prvom kole. Som však presvedčený, že tá suma, ktorú sme ponúkali, bola adekvátna po zarátaní toho, čo všetko sa žiadalo v tendri splniť, keďže suma vychádzala z prvého kola a my sme sa ešte aj v prvom kole navyše chceli zaviaz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bankári porušili etický kódex
01 - Modified: 2024-04-22 17:06:16 - Feat.: - Title: Pred dekádou priniesli na Slovensko nový typ reklamy, teraz krachujú 02 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:04