StoryEditor

Šesť miliónov aj za sexuálnu výchovu. U nás je to možné

14.01.2015, 23:00
Rodičia majú už dnes možnosť ovplyvňovať obsah sexuálnej výchovy v školách, tvrdia ministerstvo i riaditelia škôl.

Pustiť deti na sexuálnu výchovu v školách či strániť ich od nej? To je otázka, ktorú bude Slovensko riešiť o tri týždne v referende na ochranu rodiny. Iniciátor všeľudového hlasovania Aliancia za rodinu chce referendom za 6,4 milióna eur rodičom údajne zabezpečiť právo, aby mohli rozhodnúť, či sa ich deti zúčastnia na vyučovaní v oblasti sexuálnej výchovy a eutanázie. Vylamujú takpovediac otvorené dvere.

Podľa zistení HN rodičia takéto právo majú už dnes. Potvrdili to nielen riaditelia základných škôl, ale aj samotné ministerstvo školstva. „V prípade, že sa rodič oboznámi s programom školy a nesúhlasí so spôsobom vyučovania, má aj v dnešnej dobe právo svoj názor konzultovať s vedením školy,“ reagovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Dodala, že rodičia môžu pre deti taktiež slobodne vyberať školu. A to aj podľa vierovyznania. Vopred si tiež môžu prezrieť výchovno-vzdelávací program školy či dokonca priamo ovplyvňovať jeho zloženie cez školskú samosprávu.

Štát pritom necháva školám pri vyučovaní sexuálnej výchovy pomerne voľnú ruku a určuje len jej základné osnovy. Nezaoberá sa ňou ani žiadny samostatný predmet. Pod názvom výchova k manželstvu a rodičovstvu sa učí ako prierezová téma v rámci viacerých predmetov i ročníkov.

Oslovení riaditelia vravia, že pri jej učení si dávajú pozor. Katolícka cirkev to však vidí inak. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara povedal, že sa cirkvi nepáči napríklad propagácia antikoncepcie. Tej sa však školy venujú najmä pri téme ochrany pred AIDS.


Čítajte aj: Aký postoj majú k referendu cirkvi


Témami sexuálnej výchovy nie sú len veci súvisiace so sexualitou, zdôraznila Magdaléna Benková, riaditeľka bratislavskej školy na Černyševského ulici v Petržalke. Pomenovanie problematiky ako sexuálna výchova preto považuje za nešťastné. Hovorí sa taktiež o životnom štýle, negatívach alkoholu či drog, ale aj o priateľstve. Spomínajú sa najmä na občianskej výchove či biológii.

Pri citlivejších otázkach školy často siahajú po jednorazových prednáškach hosťujúcich odborníkov či premietaní náučných filmov. Vtedy si mnohí riaditelia radšej vopred pýtajú súhlas zákonného zástupcu žiaka. „Ak s tým nesúhlasí, dieťa má iný program ako zvyšok triedy v úplne inej učebni. Zväčša o to však nie je záujem,“ povedala Natália Tobiašová, riaditeľka prešovskej základnej školy na Sibírskej ulici.

O experimentoch školy nevedia

Zaujímavosťou je, že problém na nastavení sexuálnej výchovy na školách nevidí ani samotná Aliancia za rodinu, ktorá za referendom stojí. Jej hovorca Anton Chromík pre HN povedal, že súčasné osnovy sú na dobrej úrovni. „Máme problém jedine s experimentmi, ktoré prichádzajú zvonka,“ povedal. Narážal na informácie o prípadoch názorných ukážok sexuálnych praktík v niektorých západných krajinách.

Školy však reagujú, že na Slovensku sa nič také nedeje. Žiadny z oslovených riaditeľov nemá ani skúsenosti s negatívnymi reakciami rodičov, čo sa týka obsahu vyučovania. „Z týchto tém ani netreba robiť tabu. Tak ako pri iných, aj tu musíme vzdelávať,“ povedal Jaroslav Klus, ktorý riadi školu v Oravskom Veselom.

A súhlasí s ním aj psychologička. Ak dieťa nemá pri informáciách, ktoré o sexualite prijíma z televízie či internetu kto usmerniť, neskôr môže mať v citovom živote rôzne traumy, upozornila psychologička Jana Gáletová.

10 minút za dverami?

Ako by fungovalo vyučovanie sexuálnej výchovy na školách v prípade úspešnosti referenda, jasné zatiaľ nie je. Pri súčasnom modeli vyučovania by sa mohlo stať, že by dieťa muselo odísť napríklad z biológie na pár minút, kým by sa preberali témy, s ktorými rodičia nesúhlasia. Aliancia však hovorí, že takýto postup nechce, hoci presnú predstavu nemá. Tá by v takom prípade zostala na ministerstve školstva, ktoré však tvrdí, že zatiaľ ide o predčasnú otázku.

Téma sexuálnej výchovy v školách je len jednou z troch, na ktoré sa bude referendum pýtať. Zvyšné dve sa týkajú práv neheterosexuálnych ľudí. Otázka ich práv sa u nás pritom rieši v čase, keď zahraničné krajiny práva homosexuálom skôr pridávajú. Napríklad rakúsky súd len včera rozhodol o tom, že homosexuáli majú ústavné právo na adopcie detí. Dosiaľ si tam mohli páry rovnakého pohlavia osvojiť len dieťa jedného z partnerov.

01 - Modified: 2007-02-15 12:17:42 - Feat.: 0 - Title: Druhá ponuka O2 má menej výhod
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:35