StoryEditor

Namiesto väzenia hrozí Trnkovi úrad práce

05.09.2013, 00:00
Bývalý prvý muž slovenskej prokuratúry Dobroslav Trnka (na snímke) je v očiach polície čistý.

Tá sa už nezaoberá tým, či prekročil svoje právomoci, keď listom kamarátovej známej umožnil prevod bytovky Glance House v Bernolákove. To však bolo výlučne v kompetencii špeciálnej prokuratúry, ktorá ju kvôli súdnym sporom zablokovala.

Kým dosiaľ hrozilo exšéfovi prokuratúry väzenie, teraz je v hre strata prokurátorskej funkcie ako najprísnejší možný trest. Disciplinárna komisia však môže byť aj miernejšia.

Môže ho preložiť na prokuratúru nižšieho stupňa, alebo len písomne pokarhať. Tiež však môže skonštatovať, že je všetko v poriadku. Samotný Trnka včera HN tvrdil, že disciplinárne konanie voči nemu je „blud“.

Automatický postup
Polícia teraz Trnkovo účinkovanie v kauze Glance House presúva na posúdenie prokuratúry, ktorej sedem rokov šéfoval. Bývalí podriadení Trnku budú skúmať, či sa nedopustil napísaním listu disciplinárneho previnenia. Generálna prokuratúra i polícia potvrdili, že disciplinárne konanie navrhol policajný vyšetrovateľ, ktorý zastavil trestné stíhanie vo veci zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Nástupca Trnku Jaromír Čižnár sa k takémuto vývoju včera nevyjadril. Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej nemá s postupom polície nič spoločné. „Šlo to automaticky,“ vysvetlila. Po nástupe do funkcie sa Čižnár v júli vyjadril, že disciplinárne stíhanie bývalého šéfa prokuratúry sa zrejme nezačne kvôli premlčaniu skutku. Keď Generálnej prokuratúre šéfoval Ladislav Tichý, ten Trnku nenavrhol pokarhať. Uznal síce, že jeho kolega konal v rozpore so zákonom, no podľa neho sa škoda nestala, tak nevidel na to dôvod.

Bez bytov však zostalo 46 ľudí, ktorí zložili zálohu. Trnkovým konaním sa namiesto nich k bytovke dostala firma blízka jeho kamarátovi Mariánovi Kočnerovi.

Prísny trest nehrozí
„Ja osobne som presvedčený, že neporušil žiaden zákon a neurobil ani žiaden priestupok,“ nevidí dôvod na potrestanie Trnku Kočner. „Príde čas, keď to dokáže, možno pred súdom, a ja som veľmi zvedavý, či sa mu potom všetky tie médiá ospravedlnia,“ hneval sa včera podnikateľ na tých, ktorí informovali o Trnkovi. Prísny trest neočakáva ani bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (NOVA). „Ak sa disciplinárne konanie začne, tak sa skončí skôr nejakým miernym potrestaním, ak vôbec,“ vraví.

Podľa neho je „absurdné“, že polícia na jednej strane stíha bývalého šéfa katastra v Senci Igora S., ktorý prevod bytovky na katastri povolil, a nestíha Trnku. „V ich konaní nie je rozdiel,“ vraví šéf NOVA, podľa ktorého aj úmysel Trnku spôsobiť prospech inému, čo je podmienka stíhania, je „evidentný“.

Trnka už v minulosti bol disciplinárne potrestaný, keď spôsobil dopravnú nehodu, pri ktorej sa ľahko zranili dvaja ľudia. Prehrešok mu však už nepriťaží, lebo je zahladený.

To, či sa vyšetrovateľ rozhodol otázku prípadného potrestania Trnku presunúť na prokuratúru až po nástupe Čižnára do funkcie, nie je jasné. Andrea Predajňová informovala, že jeho uznesenie sa stalo právoplatné 19. augusta po doručení všetkým stranám. Čižnár je na čele prokuratúry od 17. júla.

Disciplinárna komisia zatiaľ ešte vec Trnku nezačala riešiť. Podľa Predajňovej kvôli dovolenkám a práceneschopnosti jej členov.

01 - Modified: 2005-06-02 07:27:00 - Feat.: 0 - Title: Barroso varoval štáty EÚ pred jednostrannými krokmi ohľadne ústavy 02 - Modified: 2005-06-02 08:00:42 - Feat.: 0 - Title: Verejný sektor: Pohľadávky pre Slovenskú konsolidačnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:29