StoryEditor

Lekári dary od farmafiriem taja. Trestom unikajú

29.04.2013, 00:00
Zdravotníctvo. Mimovládna organizácia zistila, že doktori nepriznali väčšinu príjmov od výrobcov liekov. Lekárov zatiaľ nik nepokutuje.

Päťtisíc eur za klinickú štúdiu či takmer 3 500 eur za vzdelávací kongres v Argentíne. To sú najvyššie príjmy od farmaceutických spoločností, ktoré v priebehu roka a pol priznali lekári. Nie je pritom vylúčené, že finančné dary, ktoré prijali, boli aj vyššie. Podľa Transparency International Slovensko totiž významný podiel lekárov neinformuje o svojich príjmoch. Farmafirmy toho priznali oveľa viac.

„Iba 51 lekárov nahlásilo, že spoločnosti podporili ich účasť na odborných podujatiach v zahraničí. Firmy pritom nahlásili vyše tristo kongresov s účasťou viac ako tisícky slovenských lekárov,“ konštatovala Zuzana Dančíková z TIS. To spustilo portál Transparentní lekári, z ktorého vyplynulo aj to, že len 82 lekárov oznámilo prijatie sponzorstva farmafirmy na účasti domáceho semináru, pričom tie si vykázali podporu viac ako tisíc podujatí. Okrem úhrady výdavkov lekárov však firmy často prispievajú aj priamo na organizáciu akcií.

Bez pokuty
Povinnosť nahlasovať svoje príjmy od farmafiriem majú lekári zo zákona. Ak tak však neurobia, na rozdiel od ich sponzorov im žiadna pokuta nehrozí. „Zákon nedefinuje sankciu voči lekárovi. Ministerstvo zdravotníctva však tieto informácie zbiera a bude na túto tému diskutovať s príslušným rezortom, ktorý môže urobiť finančnú kontrolu,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Podľa predsedu Fóra nezávislých názorov Branislava Sepešiho absencia pokút môže byť jedným z dôvodov, prečo lekári svoje príjmy nehlásia. „Nie som si istý, či lekári majú čas a chuť viesť si presnú evidenciu akcií.“

Príde zmena
Vedenie rezortu si uvedomuje, že zákon má v tejto oblasti medzery. Upraviť pokuty sa však podľa Čižmárikovej dá jednoduchou novelizáciou, ktorú aj plánujú. „Zmenu však najskôr chceme prediskutovať s lekármi a návrh následne predstavíme,“ povedala Čižmáriková.

Sepeši upozorňuje, že zverejňovanie príjmov od farmafiriem môže prinášať nekonzistentné informácie. Na jednej strane výška sumy síce totiž môže napovedať, že lekár je pre farmafirmu rentabilný, o motívoch spolupráce sa však nedozvieme. „Lekár môže hľadať osobný prospech bez ohľadu na benefit pacienta, ale rovnako môže nakupovať študijnú literatúru a navštevovať kongresy v snahe vzdelávať sa a čo najúčinnejšie pacientom pomôcť.“

Problémy s dodržiavaním zákona majú však aj farmafirmy. Až 74 nenahlásilo svoje výdavky na marketing a propagáciu. Ministerstvo voči nim začalo správne konanie, výsledky ktorého by mali byť známe začiatkom mája. Spoločnostiam hrozí pokuta 500 až 25-tisíc eur. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:36