StoryEditor

Tender u Vážneho smeruje k jednej firme

27.02.2013, 23:00
Úrad vlády nastavil podmienky súťaže za 23 miliónov tak, že ich nedokážu splniť ani najväčší hráči na trhu.

Súťaž na poradcov pri čerpaní eurofondov za 23 miliónov eur vyzerá ušitá na mieru pre jedného uchádzača. Kritériá, ktoré Úrad vlády Roberta Fica od potenciálnych uchádzačov vyžaduje, nedokážu splniť ani najväčší hráči na trhu. Je totiž potrebné mať znalosti v čerpaní peňazí z viacerých typov fondov – európskych, nórskych aj zo švajčiarskych.

Vysoká zábezpeka
Do súťaže sa môže prihlásiť len firma, ktorá zloží finančnú zábezpeku 300-tisíc eur. Podľa Slovenskej asociácie grantových poradcov je suma privysoká a zložiť ju dokáže len veľmi málo firiem. Uchádzač musí navyše za sebou mať počas uplynulých rokov projekty financované zo všetkých spomínaných fondov v minimálnej hodnote milión eur.

Práve v spojení všetkých fondov do jednej súťaže vidia potenciálni uchádzači diskrimináciu.

„Kritériá sú veľmi náročne nastavené. Myslím si, že ktorákoľvek zo slovenských firiem bude nútená vytvoriť konzorcium so zahraničnou poradenskou spoločnosťou,“ reagovala pre HN Renáta Kiselicová, generálna riaditeľka Centire. Do súťaže by sa radi zapojili, zrejme len v spojení s partnerom. Ponuku chce predložiť aj KPMG. „Skúmame možnosti, či sme v rámci našej siete schopní splniť všetky kritériá,“ odpovedal za spoločnosť Ľuboš Vančo.

Podobne situáciu vidí aj Miroslav Lopata z firmy Premier Consulting, ktorá sa špecializuje na eurofondy, chýbajú im teda referencie na nórske či švajčiarske fondy. „Takéto podmienky dokáže splniť, predpokladám, iba konzorcium firiem,“ skonštatoval.

Úrad vlády vypísal súťaž v takomto veľkom objeme krátko po nástupe podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho. Tvrdí, že podmienky sú v poriadku. „Súťažné podklady v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní pripravil kolektív odborníkov. Každý z nich písomne poskytol vyhlásenie o nestrannosti a dôvernosti spracúvaných informácií,“ uviedla hovorkyňa vlády Beatrice Hudáková. Súťažiť sa bude prostredníctvom elektronickej aukcie.

Konflikt záujmov
Úrad vlády vyžaduje, aby uchádzači predložili aj zoznam ôsmich expertov, pričom každý musí za sebou mať päť rokov praxe v špecifickom obore a s platnými certifikátmi. „Keďže sú kritériá takto nastavené, zužuje sa priestor na serióznu súťaž a viacero kvalitných potenciálnych uchádzačov,“ zhodnotila programová riaditeľka Transparency International Emília Sičáková Beblavá. Podľa nej sa do súťaže zapojí málo firiem, zrejme konzorcium, kde silnejší partner zvládne potrebné financie a ďalší dodá expertov. Súťaž by sa podľa Beblavej mala rozdeliť do viacerých. „Zdroje financovania boli zlúčené s cieľom dodržať zákon o verejnom obstarávaní, podľa ktorého nie je rozhodujúce, kto financuje predmet zákazky, ale aký je opis predmetu  zákazky,“ dodala Hudáková.

Asociácii grantových poradcov sa okrem kritérií nepozdáva ani zabezpečenie transparentnosti už pri napĺňaní zmluvy. Od potenciálneho dodávateľa sa požaduje, aby zabezpečil prípravu aj hodnotenie projektov a programov. „V praxi by mohla nastať situácia, keď dodávateľ zodpovedá za vykonávanie konkrétneho projektu alebo programu a následne svoju robotu aj kontroluje a hodnotí, čo je evidentný konflikt záujmov, keďže nebude mať žiadnu motiváciu poukázať na vlastné chyby,“ upozorňuje predseda asociácie Tamás Szöke. Úrad vlády konflikt záujmov odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:45