StoryEditor

Čaplovič buduje park. U brata

18.03.2013, 23:00
Viac než 40 miliónov eur pôjde na vedu do Trnavy. Výskumníkom je tu Ľubomír Čaplovič.

 Prvý univerzitný park vyrastie v Trnave. Zmluvu na jeho vybudovanie za viac než 42 miliónov eur podpísal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) s rektorom Slovenskej technickej univerzity Robertom Redhammerom. Na tom by nebolo nič čudné, keby výskum v Trnave nerobil ministrov brat Ľubomír Čaplovič.

Ľubomír Čaplovič šéfuje trnavskej katedre materiálového inžinierstva. Zodpovedá tiež za výskumné centrum excelentnosti pre diagnostiku materiálov. Pre HN potvrdil, že je ministrovým bratom. Vedec Čaplovič odmieta, že by ich minister Čaplovič zvýhodnil. „Mali sme najlepší projekt,“ tvrdí.

Z eurofondov
Peniaze na park majú ísť z eurofondov, škola zaplatí spoluúčasť asi 2,1 milióna eur.

Výzvu na vybudovanie centier vypísalo ministerstvo školstva v júni minulého roka. Má ísť o prepojenie vedy a praxe. Celkovo chce ministerstvo rozdeliť 231 miliónov eur, minimálna podpora je 20 miliónov a maximálna 40 miliónov eur. Táto suma smeruje do Trnavy.

Projekt počíta s prenesením výskumu do života cez inovácie či podporu startupov. Ľubomír Čaplovič hovorí, že sa ponáhľali aj preto, aby ho stihli zrealizovať do predpísaného termínu v júni 2015. Inak by Slovensko o prostriedky únie prišlo.

Ministerstvo: Obráťte sa na školu
Samotný fakt, že ide o Čaplovičovho brata, podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) trnavské pracovisko nediskvalifikuje. „Ale v týchto situáciách je ministerstvo povinné aktívne zverejňovať čo najširšie informácie, aby sa vyhli podozreniam o uprednostnení,“ konštatoval Beblavý. Na otázky v súvislosti s Ľubomírom Čaplovičom však ministerstvo neodpovedalo, nevyjadrilo sa ani k príbuzenskému vzťahu s ministrom. „Obráťte sa priamo na STU,“ uviedlo tlačové oddelenie.

Žiadostí o podporu dostal rezort viacero. Slovenská technická univerzita je prvá, s ktorou minister uzavrel zmluvu. Úspech si vysvetľuje dlhoročnou prípravou. „Na vybudovaní parkov pracujeme už od roku 2007, preto sme projekt podali ako prví a preto ho ministerstvo podľa nás vyhodnotilo, schválilo a podpísalo ako prvý,“ povedala hovorkyňa Andrea Hajdúchová.

Žiada aj Žilina a Košice
O peniaze žiadala aj Žilinská univerzita, Technická univerzita v Košiciach či Slovenská akadémia vied. „Chceme vybaviť prístrojmi špičkové pracovisko na výskum technológií v doprave,“ povedal exminister školstva Ján Mikolaj, ktorý v súčasnosti pôsobí na Žilinskej univerzite. Rovnako chcú 40 miliónov.

O 39,8 milióna eur požiadala aj Technická univerzita v Košiciach, potvrdil prorektor Stanislav Kmeť.
Ministerstvo plánuje spolu 11 univerzitných vedeckých parkov. Tvrdí, že cieľom je zamestnávať špičkových odborníkov a prenášať technológie a poznatky do praxe.

Slovensko totiž vo vede a výskume zaostáva za krajinami únie.

Samotná STU plánuje park nielen v Trnave, ale aj v Bratislave.

„Počítame s vytvorením desiatok nových pracovných miest, ale najmä s udržaním a rozvíjaním vedeckých kapacít. Priamy benefit bude mať asi tritisíc ľudí,“ dodala Hajdúchová.
Zmluvu o bratislavskom parku zatiaľ minister nepodpísal.

01 - Modified: 2004-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na priemyselný park 26 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:52