StoryEditor

Čižnár sa pustil do poslancov. Kvôli zákonu o preukazovaní majteku

09.06.2015, 17:39
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes karhal poslancov NR SR za podobu súčasného zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ako aj za skutočnosť, že na Slovensku stále nie je zavedená trestná zodpovednosť právnických osôb (PO) a nemáme ani detenčný ústav. Kritické slová predniesol na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR.

"Nemám vo zvyku sa tváriť, že všetko je v poriadku, keď to tak nie je. Chýba tu dobrý zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Slováci sú šikovní a vedia ho obchádzať. Nie je v ňom totiž stanovené, ku ktorému momentu sa má dokazovať pôvod majetku. Dnes sa dostane prípad na súd a zistí sa, že dotyčný svoj majetok rozdelil. Súd to následne zastaví, lebo majetok už nedosahuje zákonnú výšku," povedal Čižnár s tým, že je to na smiech. Podľa jeho slov by sa vôbec nemalo prihliadať, aký je aktuálny majetok podozrivého, ale aký bol pôvodne. "Tento zákon potrebuje absolútne zmeny," apeloval.

Poslancov Čižnár ďalej kritizoval, že stále nezaviedli trestnú zodpovednosť právnických osôb. "Fascinuje ma, že to stále nemáme. Bude nás to veľmi mrzieť a mrzí nás to už teraz. Podnikateľské prostredie sa vraj obáva, že sa budú čistiť firmy. Ak sa budú čistiť legálne, práve to je dôvod na schválenie trestnej zodpovednosti a nie na jeho odďaľovanie. Mám dojem, že o tom, či to bude prijaté, sa nerozhoduje tam, kde sa má, ale v kruhu podnikateľov," povedal Čižnár.

Absolútne nespokojný je generálny prokurátor aj v oblasti domáceho násilia. "Ak nezmeníme prístup orgánov činných v trestnom konaní, nezmeníme nič. Dnes príde trestné oznámenie a policajti najskôr ženu presviedčajú, že sa nič nestalo. Potom ju naveľa vypočujú a pošlú domov. Zavolajú si podozrivého, ale dôvody jeho väzby sa nevyhodnocujú. Pán sa vráti domov a nastane ešte väčšie peklo ako predtým," popísal generálny prokurátor.

Ku skutočnosti, že minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ani po dvoch mesiacoch (má polročnú lehotu, pozn. TASR) nerozhodol o tom, či podá mimoriadne dovolanie vo veci väzby bývalého poslanca NR SR za Smer-SD Vladimíra Jánoša, sa Čižnár vyjadriť nechcel. On sám je presvedčený, že Jánoš by mal byť vo väzbe a Borecovo nekonanie si má podľa jeho slov zdôvodniť sám minister. Jánoš je obvinený zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

Generálny prokurátor kritizoval aj fakt, že stále nie je na Slovensku vybudované detenčné centrum pre duševne chorých recidivistov so súdom nariadeným psychiatrickým liečením. Čižnár zdôraznil, že ministri spravodlivosti a zdravotníctva sa na ňom už deväť rokov bezvýsledne dohadujú, ale nič sa nedeje. "Akým právom má byť človek, ktorý je síce psychicky chorý, ale nie je nebezpečný, v jednom objekte s človekom, ktorý sa dopustil najhorších trestných činov? Takto to bude dovtedy, kým sa nestane nejaká tragédia," dodal Čižnár.

01 - Modified: 2007-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gorily z pražskej zoo dostali cenu za vzdelávanie
01 - Modified: 2024-04-26 14:04:39 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:35