StoryEditor

Zbraň Penty či hlasná trúba. Čo hovoria osobnosti na kúpu Sme (anketa)

14.10.2014, 19:44
Pozrite sa, čo si myslia o veľkom obchode na mediálnom trhu slovenskí biznismeni, umelci a novinári.

Peter Vavro, šéfredaktor Hospodárskych novín

"Je to posilnenie vplyvu finančnej skupiny Penta, ktorá sa však bude musieť vysporiadať s tým, že pred zverejnením akvizičného zámeru to bolo iné vydavateľstvo Petit Press a denník Sme, ako je tomu pár hodín po zverejnení transakcie. Inak povedané, táto skupina si dnes sprostredkovanie kúpila niečo iné, ako pôvodne chcela. Stále však netreba zabúdať na portfólio regionálnej tlače vo vydavateľstve Petit Press, ktoré musí byť dnes mimoriadne atraktívne pre každého potenciálneho investora – kvôli obchodu, marketingu a vplyvu na lokálnu verejnú mienku."


Čítajte viac:
Chceme celé SME. Pre Pentu máme 15 miliónov
Potvrdené: Nemci predali Petit Press, celé vedenie Sme odchádza


Matúš Kostolný, šéfredaktor SME,

"Pre mňa osobne dnešné údalosti znamenajú, že som sa vzdal pozície šéfredaktora, rovnako odchádzajú aj moji zástupcovia. Do denníka SME som zhmotnil celý svoj život. Tento krok, ktorý nemeckí akcionári urobili, je taký silný, že toto rozhodnutie musím urobiť teraz. "

Daniel Dangl, režisér a scenárista

"Možno naštvem všetkých okolo seba, ale očakávam, že aj doteraz bol Petit Press ovládaný nejakou finančnou skupinou, ktorá má svoje záujmy. Myslieť si, že nezávislé médiá sú úplne nezávislé od nejakých zdrojov, je trochu naivné. Asi to nie je dobrá správa pre žurnalistiku, neviem, či sa to nutne musí dotknúť aj objektivity. Podľa mňa to je o sile autonómie redakcie, aby bojovali. Nie som si istý, či je najšťastnejšou voľbou odísť. Podľa mňa by bola najväčšia sila, ak by ostali a v rámci toho prostredia by sa im podarila vytvoriť autonómia, v ktorej by naďalej mohli slobodne písať aj naďalej."

Ľubomír Feldek, spisovateľ

"Myslím si, že človek ktorý je spokojný sám so sebou nemusí kupovať žiadne noviny."

 

Štefan Hríb, šéfredaktor časopisu týždeň

"Je to výzva. Vlastníctvo je posvätné, ale rovnako aj sloboda slova. Tá sa ale nedá kúpiť, musi sa znovu ťažko vybojovať. Ak za niečo stojíme, urobíme to, .týždeň vyjadruje pripravenosť pomôcť."

 

Milan Lasica, herec

"Uvidíme ako sa to bude ďalej vyvíjať, či to budú potom také hlasné trúby ich názorov alebo ich záujmov alebo ich nezávislosti."

 

Mário Lelovský, spolumajiteľ Media Control

"Základná otázka je, prečo Penta vstupuje do SME. Buď to môže znamenať, že chce byť na Slovensku aktívnejšia, preto vstupuje do vplyvného média (ako napríklad skupina J&T vstúpila do TV JOJ), alebo naopak, že má záujem pracovať na verejnej mienke. Ťažko sa teraz odhaduje, čo z toho je pravda. Nie je mi však jasné, prečo odchádza časť redakcie, aj keď je to ich slobodná voľba. Môže to byť síce obava z tlaku na ich prácu, zatiaľ však k nemu nedošlo (alebo vedia viac ako sami povedali). Viem si predstaviť, ak by takýto krok spravili po pol roku, ich sa však treba spýtať, prečo to urobili teraz a takto."

Ľudovít Černák ml., člen predstavenstva Sitno Holding Real Estate

"Beriem to tak, že silná finančná skupina využila investičnú príležitosť. Všade vo svete majú finančné skupiny v médiách vplyv, takže to nepovažujem za nič neštandardné. Čo sa týka odchodu redaktorov, považujem to za predčasné, odísť vlastne ešte pred príchodom nových majiteľov. Niečo podobné sa stalo v Čechách, keď súčasný minister financií Andrej Babiš získal vplyv v médiách. Vtedy tiež na protest niekoľko novinárov odišlo, považujem to však skôr za gesto, na procesoch vo vnútri firmy sa nemusí nič zmeniť."

Peter Zálešák, predseda predstavenstva Nay

"Ja osobne som čitateľom SME a mám obavu, že keď tam príde k výmene ľudí a firemnej kultúry, či ním aj ostanem. Na jednej strane áno, máme tu voľný trh a každý môže predávať a kupovať čo chce, ale na druhej strane to bude mať svoje dôsledky. A obávam sa, že nebudú pozitívne. Nie som zástancom toho, že by práve médiá mali byť oblasťou trhu, kde by malo dochádzať k centralizácii vlastníkov."

Ivan Hronec, šéf Film Europe

Za prvé: netreba to špecializovať na absolútne nezvyklú vec vo vzťahu finančná skupina verzus médiá. Druhá vec je regulácia, ktorou je daná skôr legislatívou v štáte než priamym vzťahom medzi zamestnávateľom a zamestnancami. A tá tretia vec je tá vysoká motivácia finančnej skupiny, či ide o politický alebo finančný cieľ. Ak sa tieto tri veci dajú dokopy, tak vám vyjde odpoveď, aký vzťah môže mať Penta. Nemôžem povedať, že je to niečo nenormálne, legislatívne a investične nenormálne.

Michal Truban, majiteľ Websupportu

Z môjho pohľadu to určite nie je dobré. Poznám odtiaľ viacero ľudí. SME boli jediné noviny, ktoré vedeli zaručiť osobnú slobodu, lebo tento nákup nedáva žiadny zmysel a pre Pentu je to len zbraň. Rozumiem vedeniu redakcie, ktoré odišlo. Títo ľudia si museli zachovať tvár a keby tam ostali, tak by klamali sami sebe.

 

01 - Modified: 2006-11-19 22:02:24 - Feat.: 0 - Title: Hospodárske vzťahy Slovenska s Ruskou federáciou
01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Rusko zhltne východný breh Dnepra. Anketa ukazuje najhoršie obavy Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:07