StoryEditor

Sneh je tu veľmi skoro. Na niektorých miestach napadlo desať centimetrov

12.10.2015, 11:42
Autor:
TASRTASR

Prvý sneh napadol tento rok v Poprade mimoriadne skoro. Už dnes v skorých ranných hodinách začalo snežiť a postupne v metropole pod Tatrami napadlo približne do desať centimetrov ťažkého mokrého snehu. „Od začiatku sneženia boli v uliciach mesta nasadené na chemický posyp ciest a chodníkov dve veľké nákladné vozidlá, dva multicary a jeden nakladač. Nasledujúca denná zmena bola doplnená o tri traktory, ktoré pomáhajú spolu s ostatnou technikou odhŕňať sneh,“ uviedol Peter Fabian zo Správy mestských komunikácií v Poprade (SpMK).

Okrem techniky SpMK bolo do čistenia mesta nasadených aj 40 pracovníkov malých obecných služieb. Tí pomáhajú čistiť stanovištia kontajnerov, z ktorých bol na dnes naplánovaný zvoz odpadu. Čistenie priechodov pre chodcov zabezpečujú pracovníci firmy Brantner. „Pre zaujímavosť, v minulom roku vykonali pracovníci SMK prvý chemický posyp 24. novembra,“ uzavrel hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Desať centimetrov snehu
Na severozápade Slovenska napadol v noci na dnes prvý sneh. Najviac nasnežilo v Nízkych a Vysokých Tatrách, informoval Filip Kyzek z Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"Sneženie zasahuje najmä východnú polovicu Slovenska, čiže najmä Nízke a Vysoké Tatry. Zaznamenali sme tu približne desať centimetrov snehu," povedal Kyzek s tým, že situácia by sa nemala v priebehu dňa výrazne zmeniť.

Aktuálne predpovede očakávajú sneženie počas celého dnešného dňa. "Dopoludnia bude ešte určite snežiť, k večeru už to bude ustávať a zajtra (utorok 13.10., pozn. TASR) neočakávame žiadne zrážky," dodal Kyzek. Lavínové nebezpečenstvo podľa jeho slov v týchto chvíľach nehrozí.

Liptov nie je rizikový
Situácia na liptovských cestách je v súvislosti s napadnutým snehom bez závažnejších problémov. TASR informoval riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) - závod Liptov Martin Kögel.

"Od rána situáciu sledujeme, zatiaľ sme však nezaznamenali výraznejšie problémy. Dva výjazdy sme mali nadránom na Čertovici, ale neudialo sa nič závažné," uviedol Kögel s tým, že pár vozidiel posypalo štrkom rizikové úseky, ako napríklad mosty, ale odhŕňať sneh nemuseli na žiadnom mieste na Liptove.

„Cesty sú momentálne vlhké, miestami sa nachádza kašovitý sneh. Vodičom preto odporúčame, aby boli maximálne opatrní," dodal riaditeľ SC ŽSK.

01 - Modified: 2007-10-10 09:44:19 - Feat.: 0 - Title: MF chce krátiť dotácie pre súkromné a cirkevné zariadenia
01 - Modified: 2024-04-23 09:29:24 - Feat.: - Title: Proces s Kuffovcami bude v Kežmarku pokračovať výpoveďou ďalšieho svedka 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:26