StoryEditor

Koniec zlatých časov či vstup Číňanov do J&T. Toto sú top udalosti z pondelka

27.10.2014, 17:27
Autor:
redred

Frešo ťahá SDKÚ ku dnu, je na tom historicky najhoršie

Strana SDKÚ naďalej padá. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu agentúry Polis. Strana pod vedením Pavla Freša by vo voľbách mala len 3,1 percenta a nedostala by sa do parlamentu. Strana tak dosiahla najhorší výsledok vo svojej histórii.

Naďalej vedie jednoznačne strana Smer-SD, ktorá dosiahla 37,3 percenta. Oproti poslednému prieskumu si tak polepšila o 0,6 percenta. „SDKÚ nemôže čakať, že keď s tým istým Frešom sa dostane na hranicu zvoliteľnosti, tak s tým istým Frešom nebude padať aj naďalej,“ vystvelil pre HNonline.sk politológ Ján Baránek.


Kňažko má v boji o Bratislavu väčšiu šancu.
Kandidátka pravice sa stiahla

Koalícia štyroch stredopravých strán sa podľa informácií agentúry SITA dohodla, že stiahne z volieb o post bratislavského primátora Tatianu Kratochvílovú. Jej kandidatúru podporujú Sieť, SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS. „Môžem potvrdiť, že dnes sme dospeli k definitívnej dohode. Obsah dohody bude zverejnený v utorok,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý liberálov zastupoval na rokovaniach.

Kratochvílová neuspela v predvolebných prieskumoch. Podľa nich má najväčšiu šancu na úspech z pravicových kandidátov Milan Kňažko, ktorý má od začiatku podporu KDH a oddnes aj hnutia NOVA. To dnes odporučilo svojim voličom voliť Kňažka.


Do J&T vstúpili Číňania. Investujú stovky miliónov

Česko-slovenská investičná skupina J&T dnes podpísala zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou privátnou spoločnosťou CEFC China Energy. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Jana Jarošová s tým, že k podpisu došlo pri príležitosti štátnej návštevy prezidenta ČR Miloša Zemana v Číne.

CEFC je šiestou najväčšou súkromne vlastnenou spoločnosťou v Číne a jednou z najväčších korporácií na svete, so širokým spektrom aktivít zahŕňajúcim okrem iného segmenty financií, energetiky a infraštruktúry.

"Dlhodobo hľadáme príležitosti rastu a rozvoja. Partnerstvo medzi J&T a CEFC otvára pre obe strany nové príležitosti najmä v oblasti finančných služieb. Uzatvorenie strategického partnerstva je prvým krokom našej spolupráce, ktorá môže vyústiť až do minoritného kapitálového prepojenia oboch subjektov," priblížil člen predstavenstva J&T Patrik Tkáč.


Zlaté časy sa končia. Naše banky čakajú nižšie zisky

Najdôležitejším faktorom môže byť stagnujúci, prípadne mierne rastúci trend sadzieb z vkladov podnikov, ako aj pokles úrokových sadzieb z úverov domácnostiam. V ziskovosti bankového sektora možno v budúcom období očakávať spomalenie rastu. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska (NBS), na snímke šéf Jozef Makúch, najdôležitejším faktorom môže byť stagnujúci, prípadne mierne rastúci trend sadzieb z vkladov podnikov.

Jedným z faktorov môže byť podľa centrálnej banky aj ďalší pokles úrokových sadzieb z úverov domácnostiam podmienený pretrvávajúcou mierou konkurencie a nižšou mierou rastu objemu úverov v sektore domácností, ako aj v sektore podnikov. "Všetky tieto faktory môžu vytvárať tlak na pokles úrovne tvorby čistých úrokových príjmov bankového sektora. Dôležitým faktorom môžu byť aj dodatočné náklady spojené s rôznymi odvodmi," informovala NBS v odbornom časopise Biatec.

Najvýznamnejším pilierom stability slovenského finančného sektora zostáva podľa centrálnej banky naďalej vysoká úroveň primeranosti vlastných zdrojov. V júni 2014 dosiahla hodnotu 16,9 %. Zaznamenala tak ďalší medziročný nárast, hoci v prvej polovici roka poklesla z úrovne 17,4 % zaznamenanej v decembri 2013.


Slovenský hotel má primát. Dostal sa medzi európsku elitu

Aj slovenské hotely dokážu ponúkať služby na svetovej úrovni. Dôkazom je víťazstvo jedného z trenčianskych hotelov v medzinárodnej súťaži.

Najlepšie služby o zákazníka v Európe má podľa jej výsledkov trenčiansky hotel Elizabeth. V rovnomennej kategórii sa ako jediný slovenský zástupca dostal medzi najlepšie historické hotely Európy.

„Často sa hovorí, že úroveň služieb na Slovensku nie je dostatočná. A pre mňa je to dôkaz, že aj u nás vieme poskytovať špičkové služby ,“ zhodnotil pre HN riaditeľ hotela Elizabeth Jan Svoboda.

Medzinárodná asociácia Historické hotely Európy (Historic Hotels of Europe) každoročne udeľuje ocenenia v desiatich kategóriách. Na Slovensku sa ceny odovzdávali po prvý raz.

Okrem hostiteľského hotela Elizabeth si ocenenie odniesli hotely naprieč celou Európou. Najlepším historickým hotelom na rok 2015 sa stal Castle Leslie Estate z Írska.

01 - Modified: 2006-12-03 20:36:01 - Feat.: 0 - Title: Prijatie eura je otázne
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:18