StoryEditor

Kto nahradí Zvolenskú? Vážny to určite nebude

04.11.2014, 23:00
Na uvoľnené kreslo po Zuzane Zvolenskej sa spomínajú viacerí kandidáti.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte v utorok pripustil, že by dočasným vedením ministerstva poveril na niekoľko dní podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho. Od tejto alternatívy sa už upustilo. Vážny dnes po rokovaní vlády povedal, že sa vo štvrtok do Prezidentského paláca určite nechystá. 

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok prijme demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej . Ako sa TASR podarilo zistiť, je pravdepodobné, že Slovensko sa zároveň dozvie aj meno jej nástupcu. Podľa informácií zo zdrojov Smeru-SD si príde do Prezidentského paláca pre menovací dekrét nový minister. Horúcim kandidátom na tento post je súčasný štátny tajomník rezortu Viliam Čislák.

V kuloároch, kde sa o možnom odchode Zvolenskej hovorilo už dlhšie, sa ako jej možný nástupca spomínal šéf prešovskej nemocnice Radoslav Čuha, ako aj riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

Kiska dostal v písomnej podobe demisiu Zvolenskej v utorok (4.11.). Tá sa rozhodla prijať výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na odchod z postu. Dôvodom bol predražený nákup CT prístroja v piešťanskou nemocnicou.

Kto nahradí Zvolenskú? Pozrite si najhorúcejších kandidátov na post ministra zdravotníctva:

Richard Raši

Je najpravdepodobnejším novým ministrom zdravotníctva. Jeho meno sa začalo skloňovať hneď po odstúpení Zvolenskej. Raši má už totiž ako minister skúsenosti, keď túto funkciu zastával za prvej Ficovej vlády. Zdravotníci síce vtedy neštrajkovali, no škandálom sa ani on nevyhol. Spomenúť možno tender na záchranky či drahý nákup reklamy pre ministerstvo. Raši je vyštudovaný lekár, pôsobil aj ako riaditeľ košickej univerzitnej nemocnice, v súčasnosti je primátorom Košíc. „Ostávam verný Košiciam a Košičanom,“ reagoval Raši na otázku HN, či primátorskú stoličku nevymení za ministerskú. Raši v Košiciach opäť kandiduje a to môže byť aj dôvod, prečo sa otvorene o ňom ako o prípadnom staronovom ministrovi nehovorí. „Takúto dvojtvárnosť by asi ťažko vedel vysvetliť,“ povedal samotný premiér Fico. Ministerské kreslo by tak mohol dostať až v prípade, keby post primátora neobhájil.

Viliam Čislák

Bol doterajšou pravou rukou Zuzany Zvolenskej a po Rašim má podľa informácií HN najviac predpokladov stať sa novým ministrom. Ako štátny tajomník ministerstva zdravotníctva už dobre pozná tento rezort. Okrem toho, nedávna prax v prípade rezortov školstva a hospodárstva ukázala, že v Smere nemajú problém posunúť tajomníka na najvyšší post. „Je vnímaný ako veľmi inteligentný a šikovný. Už teraz robil veľa vecí za ministerku,“ potvrdil HN zdroj z prostredia Smeru, ktorý si neželá byť menovaný. Čislák má s exministrom Rašim veľa spoločného. Tiež je rodený Košičan, v tom istom roku získal na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave titul Master ofPublicHealth (MPH) a rovnako pozná lekársku profesiu z prvej ruky. Pracoval ako sanitár aj lekár. V súkromnej rožňavskej nemocnici či v spoločnosti Svet zdravia, ktoré patria Pente, zastával manažérske pozície.

Jozef Valocký

Úradníci na ministerstve zdravotníctva spomínajú aj meno Jozefa Valockého. Okrem toho, že je poslancom parlamentu za Smer-SD, je vyštudovaný chirurg a momentálne riadi aj štátnu Fakultnú nemocnicu Nitra. Práve táto nemocnica bola prvá a dlho jediná, ktorá dokázala fungovať bez dlhov. Je však otázne, či to stačí na to, aby sa Valocký stal ako minister šéfom aj ostatných zdravotníckych zariadení a vôbec celého rezortu. Médiá ho totiž prichytili pri lži, keď tvrdil, že v nitrianskej nemocnici nedošlo k bieleniu zdravotného záznamu pacienta. Neprilepšil si ani tendrom na operačné stoly, pri ktorom stanovili podmienku, aby mali nosnosť minimálne 500 kilogramov. Podľa kritikov to vyradilo väčšinu dodávateľov. Ako top kandidáta na ministerský post ho podľa politológa Tomáša Koziaka nemožno označiť aj kvôli tomu, že „nepatrí medzi významnejšie figúry Smeru“.

01 - Modified: 2006-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Unipetrol zlúči svoje dcéry
01 - Modified: 2024-03-28 11:35:31 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Mimoriadne tesný súboj Korčoka s Pellegrinim. Ako vidia šance oboch kandidátov bookmakeri? 02 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 03 - Modified: 2024-01-30 12:37:04 - Feat.: - Title: Kandidáti na ruského prezidenta ubúdajú. Jeden sa stiahol hneď, ako doniesol vyzbierané podpisy, okamžite podporil Putina 04 - Modified: 2023-11-10 16:08:56 - Feat.: - Title: Bitku o palác zvedú známe mená. Kto každý je popri Pellegrinim a Korčokovi v hre o prezidentské kreslo? 05 - Modified: 2023-09-01 10:26:02 - Feat.: - Title: Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:18