StoryEditor

Mal šťastie v nešťastí. Dom si stihol poistiť

11.06.2013, 00:03
Martin Lipták uzavrel poistku pred veľkou vodou pred 11 rokmi. Dúfa, že peniaze dostane aj teraz.

Obyvatelia zaplavených domov na ceste z Bratislavy do Devína sa po opadnutí vody delia na dve skupiny. Poistených a nepoistených. „Našťastie mám ešte starú poistku spred roka 2002, tak som zvedavý, ako sa k tomu postaví poisťovňa,“ hovorí Martin Lipták. Býva v záplavovej oblasti, poisťovne by mu asi dnes nič výhodné neponúkali. Jemu sa však podarilo uzavrieť zmluvu ešte pred veľkými záplavami pred 11 rokmi.

Škody Lipták zatiaľ nepočítal, už druhý deň z domu a zo záhrady vyváža na fúriku desaťcentimetrové nánosy bahna. Obáva sa najmä toho, že bude musieť postŕhať zasiahnuté omietky. Má dve deti, straší ho tiež možnosť šírenia infekcií. O predaji domu však nepremýšľa. Skôr o tom, ako sa lepšie zabezpečiť pred ďalšou vodou.

Dom Martina Liptáka na okraji Devína, keď sa k nim dovalila veľká voda. HN/P.Mayer

Odísť či nie?
Hovorkyňa Kooperativy Katarína Vargová tvrdí, že poisťujú aj miestne nehnuteľnosti, pre častý výskyt povodní však môžu krátiť poistné plnenie. „Ak sa poistné riziko opakuje a je známe vopred, nie je ho možné považovať za náhodnú udalosť,“ upozorňuje.

„Tu sa ani nepoisťuje,“ tvrdí bývalá novinárka Michaela. Záhradu s chatkou má pod cestou, rezignovane pozerá na spustošený pozemok. „Dlho som váhala, či ho predať, pretože syn potrebuje peniaze na byt, teraz na to asi nebude pravý čas,“ hovorí. Sused podľa nej predal dom krátko po povodni spred jedenástich rokov. Pri povodni v roku 2002 miestni nahlásili štátu škody za takmer 250-tisíc eur, vláda pomohla každému tisíckou.

O pol metra viac
Vo vzduchu cítiť rybinu a hnilobný pach, pred domami sa vŕšia hromady zničeného nábytku a zvyšky jutových vriec, ktoré mali zastaviť rozvodnený Dunaj.

Zo záhrady hnedej od zaschnutého blata sa vynorí Michal Hlubina, nad hlavou nesie matrac. „Čo bolo cenné, som pobral pred povodňou, toto je len starý nábytok,“ vydýchne a oprie sa o stĺp pouličného osvetlenia. Stĺp sa nebezpečne zakýva, podmyla ho voda. Hlubinova záhrada s chatkou zažili „storočnú“ vodu aj v roku 2002. „Teraz bola hladina ešte o pol metra vyššie,“ porovnáva. Povodeň zasiahla aj dom Františka Határa, bývalého šéfa kancelárie premiéra Roberta Fica. „Ešte som to nerátal,“ hovorí o škodách, ktoré mu na dome napáchala rieka. Ani on sa sťahovať nechce.

Evakuačný chaos
O druhej prídu domácim pomôcť dobrovoľníci. Nik zatiaľ nevie, koľko ich bude. „Veľká vďaka patrí najmä dobrovoľným hasičom, ktorí cez víkend pomáhali pri odpratávaní škôd,“ kladie nám na srdce Martin Lipták. Vojaci tu veľmi populárni nie sú. „Jazdili na tatrách ako blázni, tlačili pred sebou metrový val vody, rozbili mi plot,“ hovorí starousadlík Ladislav Jeck.

Spúšť, ktorú zanechala po sebe voda, keď opadla. HN/P.Mayer

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:26