StoryEditor

Ak sú scientológovia riziko, mali ste ich dávno zakázať, bránil sa Kiska

23.03.2014, 11:19
Autor:
slslTASRTASR
Prezidentskí kandidáti sa opäť stretli v predvolebnej debate televízie TA3.

„Ak je na Slovensku niečo, čo by malo byť zakázané a čo nás ohrozuje, tak na to ste premiér, aby ste to zakázali. Je to vaša úloha, nie nás ako ľudí. Nie je mojou úlohou lustrovať každého človeka, s ktorým sa stretnem.“ Takýmito slovami opätoval paľbu premiéra Roberta Fica jeho súper v prezidentských voľbách Andrej Kiska.

Scientológia opäť na pretrase

Robert Fico sa opäť Andreja Kisku pýtal na kontakty s cirkvou scientológov. „Kvôli členstvu v tejto sekte ľudia nedostávajú bezpečnostné previerky. A som presvedčený, že by ste ju nedostali ani vy,“ tvrdil súčasný premiér. „A okrem toho, znakom scientológov je triangel,“ dodal Fico, pričom narážal na splátkovu spoločnost Triangel, pri zrode ktorej stál Andrej Kiska. Ten zase vyjadril obavy z koncentrovania štátnych funkcií do rúk jednej strany. „Bol by som oveľa pokojnejší, keby teraz oproti mne sedel pán Procházka, alebo Milan Kňažko, pretože by som vedel, že títo kandidáti nesústredia všetku moc pod jednu stranu,“ dodal Kiska.

Došlo aj na zlepenec

Napriek tomu, že sa Andrej Kiska celý čas označoval za občianskeho a nestraníckeho kandidáta, Robert Fico presviedčal divákov o opaku. „Vy ste teraz predĺženou rukou toho zlepenca, čo za vami stojí,“ povedal Fico.

Kandidáti prebrali aj témy konfliktu na Ukrajine, v Kosove, či otázku funkcií predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu.

Premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico sa pozerá na Ukrajinu veľmi skepticky. Dôvodom je aj spôsob vzniku súčasnej prechodnej vlády. "Zdá sa, že už nie je ani záujem organizovať predčasné parlamentné voľby, je dohoda iba na prezidentských," uviedol.

Tému Ukrajiny označil za zahraničnopolitickú otázku číslo jeden. Slovensko podľa neho nebude dávať žiadne peniaze z rozpočtu, aby zachraňovalo Kyjev. "Ak Európska únia má nejaké vlastné rezervy, môže tak urobiť, ale nemôžeme si dovoliť riešiť problémy, ktoré si Ukrajina spôsobila sama," podčiarkol s tým, že tá si musí plniť svoje vlastné domáce úlohy.

Jeho prezidentský súper Andrej Kiska nesúhlasí s tým, aby Európska únia minimálne neuvažovala o pomoci Ukrajine. "Treba si spomenúť na to, že aj Slovensko potrebovalo pomoc, takže sa na ňu netreba pozerať tak, že si musí okamžite splniť svoje domáce úlohy," upozornil s tým, že je bytostným záujmom Slovenska, ako jeho priameho suseda, aby tam fungovala stabilná vláda.

Sankcie nie sú riešením

Fico poznamenal, že vzniknutý spor treba riešiť politicky a nie sankciami. Nie je nadšený a ani pripravený hovoriť o akýchkoľvek ekonomických sankciách EÚ voči Rusku. "Ak sú úvahy v EÚ, že treba urobiť embargo na energonosiče, som principiálne proti. Slovensko je závislé od ruského plynu a ropy na viac ako 90 percent. Ale nemôžem povedať, že by Ruská federácia nebola dôveryhodný partner. Vždy zmluvy, ktoré boli podpísané, sa dodržiavali. Naopak, veľmi nedôveryhodný partner bola Ukrajina," uviedol premiér, ktorý pripomenul plynovú krízu v roku 2009, kedy Ukrajina podľa jeho slov Slovensko oklamala.

Kiska si nemyslí, že Rusko nejakým jednoduchým zásahom odstaví úniu od dodávok plynu, pretože, ako upozornil, Moskva potrebuje a chce plyn exportovať ďalej.

Obaja sa zhodli na tom, že plné nahradenie dodávok plynu z Ruska nie je v krátkom období reálne. Taktiež majú rovnaký názor na nelegitímnosť referenda na Kryme, kde, ako poznamenali, prišlo k porušeniu medzinárodného práva.

V prípade uvalenia ďalších sankcií Kiska označil za dôležitú dohodu na úrovni celej EÚ. "Musíme mať jeden názor, v opačnom prípade sa hlas stráca, ak sa rozdrobíme a každý bude hovoriť inou rečou, tak potom hlas EÚ nemá váhu," zdôraznil.

Fico vyzval na chladnú hlavu v prípade zavedenia zbrojného embarga voči Rusku. "Slovensko, ako členský štát NATO, sme na 100 percent odkázaní pokiaľ ide o dodávky náhradných dielov na letectvo, protivzdušnú obranu, dokonca v niektorých prípadoch aj na pozemné vojsko. Ak by došlo k vojenskému embargu, prestaneme plniť úlohy v rámci NATO pokiaľ ide o protivzdušnú obranu, lietadlá aj niektoré iné aktivity. Treba mať maximálne chladnú hlavu," poznamenal.

01 - Modified: 2006-03-09 11:53:23 - Feat.: 0 - Title: Mzdy rástli vlani rýchlejšie ako produktivita práce
01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:28