StoryEditor

Pravicu župné voľby nespojili. Pozrite sa, koho podporí

12.11.2013, 18:30
Vo voľbách do Vyšších územných celkov pravicové strany spoločnú reč našli iba v Bratislavskom kraji.

Pravica sa zatiaľ v druhom kole župných volieb nezjednotila. S výnimkou Bratislavy, kde má všetkých na svojej strane terajší župan a šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podporu mu vyjadrila aj NOVA, za ktorú v prvom kole kandidoval Daniel Krajcer.

V ostatných krajoch je úplná jednota vylúčená už preto, že dve pravicové strany idú s kandidátmi vládneho Smeru už od prvého kola. KDH v Nitre a Banskej Bystrici, Most v Košiciach, kde podporuje súčasného župana Zdenka Trebuľu. K jeho protikandidátovi Rudolfovi Bauerovi (KDS) sa včera ako posledné pridalo KDH – rozhodla tak krajská rada. „Nebol nikto proti,“ informoval krajský šéf Jozef Bobík.

Zhoda pravice môže nastať ešte v Trnave. Za Józsefa Berényiho (SMK) sa tu postavil už Most, SDKÚ a SaS. Rozhodnuté nie sú strany KDH a NOVA. Podpredseda lipšicovcov Gábor Grendel vysvetlil, že Trnavský kraj ešte neriešili. „Nebol tak pálčivý ako Bratislavský a Banskobystrický.“ O otázke podpory Berényiho KDH podľa hovorcu Mateja Kováča rozhodne v priebehu tohto týždňa.

Spoločný postup pravice môže pomôcť Bauerovi v Košiciach, myslí si politológ Ján Baránek. To, že pravica nie je v župných voľbách jednotná, nepovažuje sa zásadný problém. „Pre veľkú politiku to nie je dôležité,“ tvrdí politológ s tým, že regionálne voľby sú špecifické. „Podstatné je, aby šli pravicové strany spolu do prezidentských volieb,“ dopĺňa.

SaS sa na rozdiel od ostatných pravicových strán nepridá v Banskej Bystrici k smeráckemu Vladimírovi Maňkovi, ktorému sa v druhom kole postaví extrémista Marián Kotleba. Šéf liberálov Richard Sulík to zdôvodnil tým, že Kotlebu podporiť nemienia a Maňka ich podporu nepotrebuje.

Podpora v druhom kole župných volieb

Bratislavský kraj
Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most, SaS, SMK, OKS a SZ)
v druhom kole získal podporu: Nova

Trnavský kraj
József Berényi (SMK, OKS)
v druhom kole získal podporu: Most, SDKÚ, SaS
ešte sa nerozhodla: Nova, KDH

Banskobystrický kraj
Vladimír Maňka (Smer, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, SZ)
v druhom kole získal podporu: Most, SDKÚ, Nova
nepodporí nikoho: SaS

Košický kraj
Rudolf Bauer (KDS)
v druhom kole získal podporu: SDKÚ, SaS, Nova, KDH
podporuje protikandidáta: Most

Nitriansky kraj
Tomáš Galbavý (SDKÚ, SaS, Most, Nova, SMK, OKS)
podporuje protikandidáta: KDH

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železničný dopravca opäť v strate
01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu 04 - Modified: 2023-09-28 12:09:50 - Feat.: - Title: Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti 05 - Modified: 2023-09-21 19:39:03 - Feat.: - Title: Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:10