StoryEditor

Trinásť rokov biznisu: prítomnosť Penty je v zdravotníctve cítiť

13.08.2015, 00:00

Píše sa rok 2002 a ľudia zo skupiny Penta vstupujú do celkom nového segmentu. Zdravotníctva. Podarilo sa im ovládnuť časť poisťovne Dôvera, čím odštartovali celkom novú kapitolu svojho biznisu. O trinásť rokov neskôr už sú finanční žraloci v zdravotníctve naplno etablovaní. Na Slovensku im patria siete nemocníc, polikliník a lekární plus najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. A ako bonus figurujú aj v poľskom zdravotníckom gigante EMC Instytut Mediczny. A v tomto biznise ani zďaleka neplánujú poľaviť. „Naše investície do zdravotníctva predstavujú takmer 40 percent hodnoty nášho portfólia,“ hovorí hovorca Penty Gabriel Tóth.

Ekonomická efektivita

Analytici sa zhodujú v tom, že vstup súkromného sektora do oblasti zdravotníctva je pozitívny krok. Konkurencia, teda fungujúca súťaž, je totiž v priamej úmere s kvalitnejším a efektívnejším zdravotníctvom. „V súčasnosti tu má výrazne najsilnejší vplyv štát. Táto dominancia nášmu zdravotníctvu neprospieva,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar (INEKO pracuje aj na projektoch, ktoré finančne podporuje poisťovňa Dôvera, pozn. red.).


Čítajte aj: Penta a ich biznis so zdravím


To znamená, že ak sa chce niekto v konkurenčnom prostredí presadiť, musí sa starať o spokojnosť svojich pacientov, musí prinášať inovácie a byť o krok pred ostatnými. „Toto, a nie štátne intervencie, pomáhajú pokroku v zdravotníctve,“ hovorí výkonný riaditeľ HPI Tomáš Szalay.

Penta sa totiž v oblasti zdravotníctva zmenila z finančného na strategického investora. Tu totiž biznis nejde tak rýchlo ako pri kúpe, uprataní a následnom predaji fabriky. „Z tohto pohľadu vidím ich prítomnosť v zdravotníctve ako prínos. Majú zdroje na investície a neváhajú ich použiť, na rozdiel od štátu, krajov či obcí,“ dopĺňa Szalay. Podľa odhadov ministerstva zdravotníctva aj HPI chýba ročne štátnym nemocniciam asi 200 miliónov eur na investície.

Pacienti víťazia

S konceptom súkromníkov pôsobiacich v zdravotníctve súhlasí aj Juraj Karpiš z INESS. Podľa jeho slov napriek viacerým špecifikám trhu zdravotnej starostlivosti platia aj tu základné ekonomické pravidlá. „Potláčanie trhových síl v zdravotníctve obmedzuje schopnosť zdravotného systému reagovať na neustále sa meniace potreby pacientov,“ vysvetľuje. Zákaz zisku a obmedzovanie súkromnej konkurencie za účelom šetrenia verejných zdrojov prináša presný opak – plytvanie.

Pri zdravotnej starostlivosti totiž na prvom mieste stojí kvalita služieb, a nie to, kto ich poskytuje. Podstatné je, či pacientovi lekár pomôže, či bude slušný a či nebude doplácať. „Myslím si, že poskytovanie zdravotného poistenia a služieb dokáže plniť súkromný sektor,“ hovorí Szalay. Zároveň však upozorňuje, že to neznamená, že by všetko malo byť v rukách Penty, dôležité je konkurenčné prostredie.

Ak však existuje súťaž na trhu a kvalitná regulácia, vrátane merania a zverejňovania kvality a efektívnosti poskytovaných služieb, nepredstavuje ani vertikálna integrácia, teda vlastníctvo poisťovne, lekární a nemocníc jedným súkromným subjektom, príliš veľké riziko pre spoločnosť. „Naopak, môže to prinášať na trh rôzne inovácie,“ myslí si Zachar.

01 - Modified: 2007-08-20 10:06:52 - Feat.: 0 - Title: Apple odhalil nový iMac
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:19